caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Burqa – Vălul musulman integral – un pas spre interzicere în Franța

de (18-7-2010)

Adunarea Națională Franței a votat cu o majoritate covârșitoare  interzicerea portului în public a vălului musulman, care acoperă în totalitate fața – incluzând aici burqa – ce acoperă pe de-a întregul femeile islamice. Votul a fost de 335 pro și doar unul împotrivă, acesta afectând 6% din populația Franței, persoane de religie musulmană (3.5 milioane).

Măsura trebuie încă aprobată de Senat, iar apoi promulgată de președintele Sarkozy, înainte de a deveni lege în toată puterea cuvântului și se așteaptă ca data votării să fie 20 Septembrie anul curent. Această măsură a fost catalogată de Amnesty International prin gura lui John Dalhuisen, expertul organizației pentru discriminare în Europa, ca fiind o „violare a drepturilor și libertății e exprimare și a religiei a acelor femei care poatră burqa sau niqab în public – ca expresie a identității sau credinței lor”.  Conform sondajelor din Franța, cetățenii susțin în proporție de 87%  interzicerea vălului, și doar 13% îl susțin.

Consiliul de Miniștri ai Franței a aprobat măsura în mai, spunând că „vălurile ce acoperă fața nu pot fi tolerate în niciun loc public”; măsura fiind luată deoarece vălul lezează demnitatea și egalitatea între sexe. Orice persoană care nu se supune va fi amendată cu 150 Euro;  forțarea unei femei să poate burqa sau niqab (care lasă ochii descoperiți) va fi amendat cu 15000 Euro și cu un an de închisoare.

Măsura va fi pusă în aplicare la șase luni după promulgarea ei, dând astfel timp autorităților să comunice femeilor ce poarte văl, iar acesta e interzis și deci să înceteze portul acestuia. Totuși Consiliul de Stat – instanța judiciară supremă – a fost avertizat că această măsură poate fi considerată neconstituțională și ilegală (de Consiliul Constituțional), dar acesta nu a ținut cont de aceste avertizări.

Acțiunea Franței este o premieră pentru Europa și este posibil ca și alte țări să adopte astfel de legi ce derivă din drepturile omului la egalitate între sexe și demnitate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Amintiri despre Mandy ( partea I )

«Nu exista decat o singura viata mare, la care noi, calatorule, noi toti, participam. (…) Moartea e starea de dinainte...

Închide
13.59.82.167