caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Regina Elisabeta a II-a își exprimă admirația față de Canada

de (2-7-2010)

Regina Elisabeta a II-a și Primul-Ministru Stephen Harper

Îmbrăcată într-o rochie roşie, cu insigna sub formă de frunză de arţar prinsă în piept, purtând o pălărie albă, decorată cu o floare roşie, Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 84 de ani, a sărbătorit cea de-a 143-a zi de naștere a Canadei, joi 1 iulie, alături de Primul-Ministru Stephen Harper, şi o mulţime entuziastă de peste 100.000 de oameni, în capitala naţiunii, Ottawa.

Regina a fost martoră la mai mult de jumătate din istoria Canadei, de la formarea Confederaţiei (1867), iar la festivitățile care au avut loc în Parlament, unul dintre cei mai mari actori ai acestei țări, Christopher Plummer, a elogiat regina ca fiind o prezenţă fermă şi reconfortantă într-o lume turbulentă.

În cei 58 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a vizitat oficial Canada (la care s-a referit ca „a doua casă”), de 22 de ori. Ea a fost prezentă la unele dintre momentele istorice cele mai importante din trecutul apropiat al ţării, inclusiv Proclamarea Constituţiei, pe care a semnat-o cu primul-ministru de atunci Pierre Trudeau, în 1982; Expo 67; Jocurile Olimpice de vară din 1976 de la Montreal și sărbătorirea celei de-a 125-a zi de naștere a Canadei pe Dealul Parlamentului.

Într-o scurtă cuvântare adresată națiunii, Regina a amintit legăturile ei de lungă durată cu țara, și-a exprimat afecţiunea pentru canadieni și admirația sa față de Canada, care a crescut și a ajuns la maturitate, rămânând însă loiala istoriei, caracterului său distinctiv şi valorilor sale. Această națiune reprezintă un cămin confortabil pentru ai săi, un sanctuar pentru alții și un exemplu pentru o lume întreagă.

Regina Elisabeta a II-a a atras aplauzele mulțimii atunci când a felicitat Canada pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver, mărturie a căldurii și entuziasmului canadienilor.

În ceea ce priveste monarhia, părerile canadienilor sunt împărţite. Aproape jumătate din participanții la un recent sondaj de opinie, declară că monarhia este o relicvă irelevantă a trecutului colonial.

Primul-Ministru Stephen Harper, în cuvântarea sa, a menționat cu mândrie realizările Canadei din acest an, subliniind câștigarea celui mai mare număr de medalii de aur de către o naţiune într-o singură ediție a Jocurile Olimpice de Iarnă, şi găzduirea întâlnirilor la nivel înalt a G-8 / G-20.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Capriciu italian

O reteta simpla si la indemana oricui, de elaborat doar in 13 minute

Închide
3.147.42.168