caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Relația specială mânjită de țițeiul din Golful Mexic

de (14-6-2010)

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și prim-ministrul Regatului Unit, David Cameron, au calmat încordarea din relațiile bilaterale generată de catastrofa petrolieră din Golful Mexic declanșată de avaria unei dsonde de foraj a companiei multinaționale BP.

Într-o convorbire telefonică ce a avut loc sâmbătă 12 iunie, cei doi lideri au căzut de acord că evenimentul grav din Golful Mexic nu influențează relația dintre cele două state, tradițional numită “specială” și care datează de 70 de ani când cele două țări au înfruntat primejdia nazistă în cel de-al doilea război mondial.

Într-un comunicat emis de premierul Cameron se afirmă: “Președintele Obama i-a spus premierului că poziția sa ne-echivocă este că BP e o companie multinațională globală și că frustrările cu privire la deversarea de țiței nu au nimic de a face cu identitatea națională”.

Cu doar câteva zile înainte, președintele Obama își manifestase iritarea cu privire la neputința companiei BP de a stopa deversarea de la platforma marină Deepwater Horizon. El s-a exprimat extrem de neprotocolar, spunând că “e în căutare de un responsabil pe care să-l ia în șuturi” și a numit compania “British Petroleum”, deși acest nume a fost schimbat în BP acum nouă ani.

Această poziție a provocat nemulțumire în Marea Britanie, fiind văzut ca un apel la naționalism într-un an electoral – în toamnă au loc alegeri congresionale și președintele Obama încearcă să ajute Partidul Democrat să-și păstreze majoritatea în ambele camere.

Și mai mare îngrijorare au generat afirmațiile șefului executivului american că BP ar trebui să suspende plata dividendelor către acționari și să-i compenseze pe cei afectați de cel mai sever dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.

Valoarea acțiunilor BP a scăzut la bursa din Londra la jumătate după accidentul din 20 aprilie iar suspendarea plății dividendelor către acționari ar avea un efect extrem de serios, având în vedere că BP contribuie cu o liră la fiecare șapte plătite în dividende de cele mai mari 100 de companii din Regatul Unit.

 Mulți dintre cei acești acționari sunt fonduri de pensii, deci criza din Golful Mexic are un impact direct asupra oamenilor de rând care au investit în aceste fonduri și care își văd securitatea financiară în perspectiva retragerii amenințată.

Mai mult, cam același procent din capitalul BP – 40% – este deținut de acționari din Marea Britanie și din Statele Unite.

BP a cheltuit până acum peste un miliard de dolari în tentativa de stopare a scurgerii de țiței din sursă submarină, dar fără succes prea mare. Compania a reușit capturarea a doar circa 15000 de barili de petrol brut pe zi, scurgerea fiind estimată la circa 40000 de barili pe zi, de la accidentul din data de 20 aprilie.

Unii experți estimează că BP ar putea avea de plătit compensații de aproape 40 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea pune în pericol viablitatea economică a companiei și să o facă vulnerabilă unor tentative de preluare din partea rivalilor ca Exxon sau Chevron.

Cert este că nu e nici în Statele Unite ca o companie globală ca BP să fie pusă în pericol, de aceea retorica președintelui Obama și a unor alți demnitari de prim rang din Statele Unite pare să fi fost doar pentru consum intern și doar pentru anumite categorii de alegători.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Principele Nicolae al României a împlinit 25 de ani!

Luni, 14 iunie a.c., ora 18:00, Majestatea Sa Regele Mihai I va decora pe Alteţa Sa Regală Principele Nicolae cu...

Închide
3.139.82.23