caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Contribuția evreiasca la Civilizația Lumii

de (30-5-2010)

M-am gandit sa scriu acest articol văzând pe blogul unde mai postam că există xtrem de mulți antisemiți printre creștini. Chiar un semidoct îmi spunea că „toată lumea urăște evreii”, desigur vorbe aruncate în vânt de acest antisemit analfabet, numit Adi, care pe lângă inepțiile depre evrei încerca să explice ștințific cum coccisul e pus de dumnezeu ca să atenueze șocurile omului când cade în fund, iar pe coccis se află originea fesiera (probabil la el și la alți creștini). Dar să revin la contribuția evreiască la cultura și dezvoltarea lumii întregi.
Nu mică mi-a fost mirarea când am citit că 27% din laureații la Nobel pentru medicină și 33% dintre cei ce au luat premiul Lasker tot în medicină, sunt evrei. Și pe bună dreptate poporul lui Rashi este în top venind mereu cu câte o noutate care ajută întreaga omenire să o ducă ceva mai bine. La fel ca și filozoful și teologul, mare comentator al Torei, Rashi, evreul își pune mereu o întrebare simplă: „de ce?” – și căutând mereu răspunsul acestei întrebări obsesive (în sens pozitiv desigur), el caută în esența lucrurilor, găsind de cele mai multe ori adevărul palpabil, concret.
Să cităm câteva exemple în care mari personalități ale istoriei universale au avut medici personali evrei: Frederick al III-lea al Sfântului Imperiu Roman, Isabella de Aragon a Spaniei, Elisabeta I a Angliei, Ludovic XIV al Franței, Catrina de Medici, precum și Ecaterina cea Mare a Rusiei, dar și Papi ca Martin IV, Nicoale IV, Bonifaciu VII, Alexandru VI, Iulius II, Leon X si Clement VII. Vedem că încă din timpuri îndepărate evreii au excelat în domeniul medicinei, astfel că au fost recunoscuți la nivel înalt.
În Dar al-Islam este scris că Maimonides a servit ca medic la Curtea lui Saladin și la fiul acestuia; tot cronicile islamice din Spania spun că evreii au transmis medicina de la grecii antici întregii Europe.
Câteva mari personalități evrei, contemporane nouă care au obținut premiul Nobel în medicină și care au făcut descoperiri importante:

Inventarea anesteziei locale de către Carl Koller și descoperirea novocainei de Alfred Einhorn
Descoperirea grupelor de sânge (AB0) și a factorului RH de către Karl Landsteiner
Ernst Chain izoleaza și dezvoltă penicilina care alături de Fleming ia premiul Nobel.
Dezvoltarea streptomicinei de către Selman Waksman care în 1952 îi aduce un Nobel
Izolarea cortizonului de Tadeus Reichtein
Inventia binecunoscutei aspirine de Charles Gerhardt
Descoperirea neurotransimțătorilor de Otto Lowel – descoperire ce a dus la tratarea multor boli psihice
Descoperirea vaccinelor contra Hepatitei B de către Baruch Blumberg etc

Și personalitățle evrei nu se termină numai la medicină, ci ele se află și în domeniul Chimiei (20% dintre laureați Nobel și 41% la Premiul Wolf) și ca să amintesc și Informatica îi pot numi pe Leonard Kleinrock, Paul Baran, and Robert Kahn care au inventat Internetul, iar Sergey Brin și Larry Page au inventat motorul de căutare Google. În economie de asemenea numesc doar unul dintre cei mulți evrei economiști și anume pe Paul Samuelson care alături de W. Nordhaus au exist o ecxcelentă lucrare completă de Economie Politică (in economie, evrei la capitolul Nobel dețin 42%).

Lista poate continua și nu cred că aș termina nici într-o mie de pagini să scriu despre fiecare mare evreu al civilizației umane, personalități care au contribuit cu ceva, care nu trebuiesc uitate, ci numai apreciate alături de poporul din care au făcut parte.
Vâzând așadar câte mari personalități a dat lumii întregi poporul evreu, mă întreb de ce mai există antisemiți în zilele noastre?

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noul ACUM şi echipa realizatoare

Incepând de la 1 iunie 2010, după aproape 6 ani de apariţii săptămânale în cadrul portalului “România, liberă in viitor”,...

Închide
18.191.236.174