caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora 

Deficitul bugetar redus pe spinarea pensionarilor si bugetarilor

de (12-5-2010)

„Impactul crizei asupra României a fost mai sever decât ne-am aşteptat. În lipsa măsurilor luate de guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% în 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil. În 2011 deficitul bugetar trebuie redus la 4,4% din PIB, de la 6,8%, ţinta din 2010. Am convenit asupra unor reforme structurale care să ducă la economii fiscale permanente. Aceste măsuri vor scoate România din criză, ducând la o economie mai puternică şi mai flexibilă. Daca nu vom avea succes complet cu acest set de măsuri de austeritate, vom face ajustări.” a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, la încheierea vizitei la Bucureşti.

Măsurile de austeritate propuse de guvern sunt: reducerea cu 25% a fondului de salarii din sectorul bugetar şi din companiile cu capital majoritare de stat, salariul minim garantat scăzând de la 705 la 600 de lei. La această măsură se adaugă reducerea cu 20% a cheltuielilor cu achiziţiile publice şi deplasările în străinătate, precum şi impozitarea suplimentară de la a doua proprietate în sus. Se preconizează reducerea cu 15% a pensiilor, inclusiv a drepturilor băneşti pentru veterani, invalizi, văduve de război, foşti deţinuţi politici şi deportaţi. Pensia socială minimă garantată va fi redusă de la 350 la 300 de lei. Se mai propune o taxă de solidaritate aplicată pensiilor speciale plătite integral din bugetul de stat. Reducerea de 15% vizează şi alocaţia familială complementară, alocaţia de susţinere a familiei monoparentale şi alocaţia pentru
nou-născuţi.

Deocamdată nu s-a definitivat setul de măsuri guvernamentale de reducere a deficitului bugetar care urmează să fie prezentat spre aprobare parlamentului, dar se preconizează ca ele să intre în vigoare începând de la 1 iunie 2010. Atât sindicatele cât şi organizaţiile pensionarilor sunt decise să organizeze acţiuni ample de protest.

Pensionarii au protestat primii

Miercuri pensionarii din Capitală au pichetat Cotroceniul, iar cei din marile oraşe au ieşit în faţa prefecturilor, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale şi dând glas disperării că nu vor putea trăi din pensiile amputate, ajunse la câteva sute de lei. Protestele din Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Bistriţa s-au soldat cu îmbrânceli. Unora dintre bătrâni li s-a făcut rău.

Sindicatele din învăţământ au decis ca de joi să nu mai treacă notele în catalog, iar din 31 mai să înceapă greva generală pe termen nelimitat, care riscă să îngheţe anul şcolar. Ministrul educaţiei face apel la cadrele didactice să dea dovadă de raţiune şi solidaritate.
Confederaţiile sindicale plănuiesc ca pe 19 mai să aibă loc cel mai mare acţiune de protest din ultimii 20 de ani.

Ce părere aveţi despre acest articol?
  • Corect 
  • Frumos spus 
  • Îmi dă de gândit 
  • Am învăţat ceva! 

Ecouri

  • Dan Pohic: (12-5-2010 la 00:00)

    Noul slogan al lui Basescu ” Ca sa traiti cu 25% mai putin bine” iar pentru pensionari mesajul e ” ca sa traiti cu 15% mai putin”

    Doctorul Ciomu e in pas cu vremea. Iti reduce si el 25% daca te operezi la el.Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
David Cameron deschide o nouă eră în politica britanică

David și Samantha Cameron la numărul 10, Downing Street - reședința prim-ministerialăÎn seara zilei de 11 mai 2010 David Cameron...

Închide
18.207.157.152