caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Compromis de moment în negocierile Grecia-(FMI plus UE)

de (9-5-2010)

Cu aproape o saptamina in urma negocierile dintre Grecia pe de o parte si FMI plus UE pe de alta se gaseau in impas.

Un telefon de la Casa Alba catre Cancelaria Germana a deblocat pozita UE si s-a ajuns la un compromis de anuntare a unui imprumut de aproximativ 110 miliarde de euro in schimbul unui pachet de masuri.

Urmeaza ca trimestrial sa se verfiice cele convenite pentru perioada respectiva.

Se zovoneste ca un <> ( personalitate recunoscuta si cu experienta vietii si virstei de octogenar ), cu canale de comunicare deschise catre toate directiile, a sesizat gravitatea momentului si pericolul reprezentat de impas cit si situatia din Grecia, si a reusit sa trimita un mesaj convingator catre factorii de decizie implicati si astfel s-a ajuns la telefon si iesirea din impas.

Pentru suma imprumutata, Grecia va plati pentru fiecare transa o dobinda in jur de 5,5%.

In fapt economia Greciei intra sub sustinerea mecanismului, fiind in starea pacientului de la ingrijire intensiva sustinut de aparate si caruia i se aplica medicamentele. Medicamentele sunt tocmai pachetele de masuri pe care le ia guvernul in urma fiecarui control.
Pacientului i s-a spus ca la inceput i se administreaza o doza de oxigen petrnu a plati datoriile scadente din luna mai, dar apoi medicamentele ar putea sa-i agraveze starea si va trebui sa faca sacrificii.

Dupa trei ani sub mecanismul de sustinere si cu masurile aplicate, deficitul Greciei va creste la 150%.

Deci in urmatorii trei ani pacientul nu are nici o sansa de progres. Insa in aceasta stare jalnica si cu parametrii vitali la limita, pacientul va trebui sa stringa inca 60-80 de miliarde de pe piata finanaciara. Tocmai de aceasta se sperie pacientul si doctorii si anume ca toate sacrificiile vor fi in zadar.

La fel de ingrijorator este si moralul pacientului care deja da semne de deprimare.

Adevarul este ca partidul de guvernamint a facut totul pentru ca sa convinga in exterior.

Intreg mecanismul propagandei care cuprinde majoritatea posturilor tv si radio au condus o campanie sistematica de prezentare a masurilor care se vor adopta ca fiind extrem de grele, astfel incit aceasta campanie a avut rezultatul opus, respectiv a crescut panica in populatie.

De la evenimentele din 1989 mai auzim inca despre dezinformare. De asemenea, forme subtile de embargou informatic au functionat ajungind pina la gradul de cenzura.

Ceea ce s-a anuntat azi este tocmai pachetul de masuri in forma trunchiata si inspirat de FMI. Restul de masuri sunt neclare si secrete si in parte va trebui sa fie aprobate prin legi in domeniul asigurarilor sociale, relatiilor de munca, taxe si impozite.

Majoritatea masurilor anuntate afecteaza sectorul de stat, de unde vor fi dati afara cei cu contract si se vor taia sporuri si salarii, astfel incit oamenii vor fi incurajati sa ia ciubuc.

Despre masurile din sectorul de stat nu s-au anuntat multe si s-a prezentat ca o victorie a guvernului pastrarea unor drepturi, in schimb s-au mentionat in trecere masuri de relaxare a numarului de concedieri din firme si taierea la jumatate a despagubirilor celor concediati.

Se sugereaza ca vor fi concediati la inceput cei cu salarii mai mari si care au muncit citva ani si vor fi inlocuiti cu tineri care pot fi platiti si sub salariile minime si vor fi tinuti mai usor peste program.

Somajul este un ciclu care aduce cheltuieli la buget dar si micsorarea anilor de pensie al asiuratului, si prin urmare pensii mai mici sau deloc.

Este posibl ca un om sa trebuiasca sa lucreze pina la 67 de ani fara sa aiba o pensie peste nivelul de saracie.Se considera ca 80% din actualii pensionari au pensii de pina in 650 de euro si prin adoptarea acestor masuri va aparea o pensie generala de 350 euro.

Prima invatatura a iesirii din impas este ca tarile din zona euro sunt greu de urnit si de adus la un punct convergent, dificil sa ia o decizie.

Rolul lor in mecanismul mixt a fost sa invete de la expertii FMI.

Poate ca Europa ar trebui sa renunte la prejudecati si sa devina pragmatica.
Bun sau rau, sistemul american functioneaza si se adapteaza schimbarilor.

Europa trebuie sa se reformeze sau sa se destrame.

FMI este pragmatic si orientat spre rezultat. EU este prea birocratic si aproape imposibil sa inteleaga economia de piata. Aceasta contradicite interna in mecanismlul de sustinere a Greciei poate fi inlaturata daca Europa vrea sa invete de la FMI.

Mai este un alt factor de risc si anume situatia interna din Grecia.

Actualul partid de la putere pare sa fie destul de disciplinat in fractiunea condusa de primul ministru G. Papandreu dar destul de irealist in diferite alte fractiuni.

Un parlamentar al partidului socialist de guvernamint a fost intrebat despre sacrificiile poporului si foamea la care vor fi supusi unele categorii, precum pensionarii care vor cauta in gunoaie ca sa manince.

Parlamentarul socialist, dintr-o familie politica cu vechime a folosit o limba de lemn pentru a sublinia ca aceasta situatie este nesemnificativa in raport cu beneficiul pe care il va aduce pachetul de masuri.

Acelasi subiect al trecerii greutatii iesirii din criza pe seama paturilor defavorizate a fost pus si de un numar de ziaristi strainii la conferinta de presa de azi a ministrilor Europeeni de resort. S-ar putea ca pacientul sa nu reziste, acest risc este foarte serios.
Primul-Miniatru pare tributar limbii de lemn si politicianismului depasit si obligat sa se sustina pe un mecanism invechit.

De aceea, Europa are o propunere de reformare a sistemului politic si modificare a numarului de parlamentari care sa scada de la 300 la 200.
In acest fel se micsoreaza numarul de pralamentari ai partidelor mici de sub 10% si posibil ca sa se protejeze primele doua partide mari.
De asemenea numarul de votanti ai fiecarui parlamentar va fi mai mare, creste concurenta si nevoia de bani a fiecarui candidat care va trebui sa aiba cheltuieli mai mari.

In realitate Grecia este prea slaba sa faca fata unui nou efort.
Dupa un razboi mondial in care a infruntat imperiile lui Musolini si Hitler si a luptat de partea aliatilor si dupa un alt razboi civil in care guvernul a luptat tot de partea aliatilor, a urmat un razboi rece in care tot pentru aliati, grecii au luptat si murit in Korea.

Pina in momemtul de fata Grecia a suportat un buget militar excesiv de mare in raport cu produsul intern brut.
Din anul 1995 Grecia suporta un proces accelerat de sacrificii si o devalorizare pentru a se incadra in parametrii de intrare a zonei euro in care a intrat cu esalonul doi. A urmat un alt sacrificiu si anume organizare olimpiadei in care pina si omameni cu „bypass” s-au dus sa lucreze voluntar.

Acum Grecia se pregateste sa organizeze jocuri pentru oamenii desabilitati si are un alt program de constructii de stadioane si instalatii in centrul si nordul tarii.

In acelasi timp toate instalatiile si cladiriile contruite cu prilejul olimpiadei, se deterioreaza.

Se pare ca socialismul nu prieste popoarelor.Pe unde trece spune „hei rup”, asta este obiecivul maret si urmeaza munca faraonica in zadar.

Nu ma voi referi la originea crizei, conflictul civilizatiilor, contrastul nord sud pe care le consider speculatii folosite de unii ziaristi de orientare germana.

As dori sa subliniez parerea unui pensionar care a fost prizonier in timpul razboiului si care sublinia ca prin propaganda si injosirea unei tari si a oamenilor, oricit de saraci cu duhul i-am considera, nu se infaptuieste marea cosntructie Europeana.

Pensionarii oricit nu ar avea ce sa manince se gindesc numai ca Europa este altceva decit au sperat si ca nepotii lor ar putea trai intr-o Europa segregata in rasa superioara si cea inferioara.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.133.151.199