caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

De ce numim Al Qaeda: organizație teroristă de tip fundamentalist islamic

de (9-5-2010)
3 ecouri

Odata cu sfarsitul Razboiului Rece si caderea comunismului, analistul Francis Fukuyama elabora teza “sfarsitului istoriei”. Bineinteles ca pentru Fukuyama istoria nu s-ar fi oprit in 1989, teza sa propunand un sfarsit al conflictului inter-tari, si intrarea intr-o noua era a pacii globale, odata cu invingerea comunismului de catre democratie.

Invadarea Kuweitului, atentatele de la 11 septembrie si cele doua razboaie ce l-au succedat, in Afganistan si Irak, contrazic insa teoria optimista a lui Fukuyama.

Securitea si pacea globala sunt amenintate acum de aparitia unui nou inamic: terorismul.

Terorismul, reprezinta un fenomen complex, intalnit inca de la aparitia societatilor, dand nastere oprimarii celor slabi de catre cei puternici, evoluand de la o forma la alta, pana in zilele noastre.

Foarte multi analisti privesc terorismul islamic, ca forma a “noului terorism”. Acest nou terorism se manifesta in special pe plan international, lasand in plan secund activitatile din tarile de origine.

Prima actiune de acest fel consta in atacul cu bomba de la WTC din 1993, fiind urmata de implicari ale islamistilor in conflicte din Bosnia, Kossovo, Cecenia, Kasmir sau Daghestan, zone cu populatii islamice. Apogeul atacurilor teroriste, din punct de vedere al victimelor dar si a mediatizarii, este constituit de evenimentele de la 11 septembrie 2001.

Dar sa ne intoarcem putin. De ce vorbim de un terorism islamic si care sunt cauzele acestuia? Samuel Huntington, enunta teoria conform careia viitoarele conflicte vor fi rezulatul ciocnirii intre civilizatii si/sau religiile acestora, lasand in plan secund ideologiile si interesele economice. Aceasta teorie a “Socului Civilizatiilor” a devenit din ce in ce mai evidenta odata cu atentatele de la 11 septembrie 2001, cand Al Qaeda, o grupare terorista de tip fundamentalist islamic a atacat simbolul globalizarii, Statele Unite. Trebuie mentionat, ca desi unele grupari teroriste de tip fundamentalist Islamic au ca principal scop inlaturarea guvernelor considerate ca s-au indepartat de la adevarata credinta islamica, in timp ce altele lupta impotriva necredinciosilor dorind raspandirea islamului pe intreg mapamondul, ura fata de Statele Unite si Israel reprezinta un tel comun.

Din punct de vedere teologic, termenul de fundamentalism reprezinta respectarea si apararea vechilor traditii, prin respingerea oricarei influente moderniste. Globalizarea reprezinta un sistem omogen cultural, lucru total neagreat de catre comunitatile islamice, unele dintre acestea devenind din ce in ce mai ermetice , cu mari tendinte de izolare economica si sociala. Pentru a apara puritatea religiei si mentinand totodata o unitate etno-culturala, fundamentalismul islamic va ajunge a se manifesta prin “razboiul sfant” numit si jihad (una din obligatiile credinciosului Islamic, insa nu fundamendatala precum :dania, postul, rugaciunea, pelerinajul sau marturia de credinta) dar si prin terorism.

Gruparea Al Qaeda va lua nastere in 1988, infiintata de un grup restrans de fanatici islamici, in frunte cu liderul gruparii Osama Bin Laden. Numarul adeptilor va creste, acestia fiind recrutati de catre Biroul de Servicii al gruparii, in special din randul scolilor religioase ce propagau aceeasi doctrina ca si Al Qaeda. Foarte multi dintre teroristi, dupa ce au fost formati si antrenati, se vor intoarce in tara de origine, unde vor infiinta celule, ale Bazei – Al Qaeda (insasi Al Qaeda in limba araba inseamna baza).

“ Organizarea Bazei era diferita de cea a oricarei alte grupari teroriste. Structura ei consta in sute de celule care opereau indiferent una de alta, insa in deplina concordanta cu obiectivele organizatiei. Ca o hidra. Daca ii taiai un cap, aparea imediat un altul, si un altul, si un altul.A fost conceputa in asa fel incat nici o natiune, nici chiar Statele Unite ale Americii, sa nu fie capabila sa o distruga.”(PAUL Williams – Al Qaeda, ed Lucman, Bucuresti 2004, pag. 125)

Conflictul dintre musulmani si Israel reprezinta un joc cu suma nula privind integritatea ambelor state, fiecare dintre parti privind drepturile celeilalte parti ca o negare asupra propriilor drepturi.

La sfarsitul razboiului din Afganistan, Bin Laden se va intoarce in tara sa natala, Arabia Saudita, unde va reusi sa infiinteze o noua celula a Al Qaedei. Emirul saudit va intra in conflict cu oficialitatile arabe, datorita atitudinii sale antiamericane. Bin Laden se va opune interventiei americane in Kuweit, americanii dorind eliberarea statului invadat de catre armata irakiana a lui Saddam Hussein. Bin Laden sustinea ca acest lucru trebuie facut de catre arabi, si ca el personal se poate ocupa de rezolvarea aceastei probleme. Totodata sauditul contesta si stationarea trupelor americane in Arabia Saudita, considerate o ofensa adresata celor ce locuiau pe pamantul Profetului. Datorita acestei atitudini, va fi nevoit sa fuga in Sudan, unde va fi bine primit de catre guvernul fundamentalist Islamic. Aici va pune la cale o serie de atentate teroriste, facand, conform rapoartelor CIA si primii pasi pentru obtinerea unor arme chimice. Nevoit sa paraseasca Sudanul datorita presiunilor facute de SUA, sauditul va ajunge in Afganistan, unde va sprijini logistic si financiar talibanii in batalia dusa de acestia pentru preluarea puterii. Imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, SUA invadeaza Afganistanul pentru a-l captura pe ben Laden, acesta reusind insa sa se refugieze in Pakistan. Interventia armata a Statelor Unite ducand la pierderea puterii de catre regimul Taliban, racind astfel si relatiile intre gruparea talibana si Al Qaeda, considerate vinovata pentru aceasta situatie.

Dar sa ne intoarcem asupra atacurilor de la 11 septembrie 2001. Acestea nu sunt numai rodul urii provocate de Statele Unite prin sustinerea cauzei sioniste, ci si rezultatul implicarii americane in Orientul Mijlociu. Bin Laden, nu a uitat sa atraga atentia asupra crimelor facute in razboiul impotriva lui Saddam, prin bombardarea Irakului. Un alt motiv este reprezentat de rezervele mari de petrol detinute de Orientul Mijlociu, care, considera emirul saudit, sunt adevaratul motiv al declansarii Rzboiului din Golf, dar al celui din Irak.

Al Qaeda este o grupare terorista, intrucat urmareste atingerea unui scop politic (aici ne referim la problema Palestinei, la implicarea in zone de conflict unde se gasesc etnici musulmani, dar si la dorinta exploatarii proprii a resurselor de petrol de catre statele arabe) prin transmiterea terorii.

Al Qaeda este o grupare fundamentalist islamica, intrucat apara si promoveaza valorile traditionale ale credintei islamice. Gruparea emirului saudit, lupta impotriva casei raului “daru l-harb” si a celor ce dau o alta interpretare invataturilor primite de la profetul Mahommad. Paradoxal este, ca desi lupta impotriva globalizarii, Al Qaeda reprezinta insasi un rezultat al acestui fenomen. Folosirea internetului si a mass-mediei in dorinta transmiterii unor mesaje sau folosirea noilor tehnologii in privinta invatarii pilotarii unui avion (in cazul teroristilor de la 11 septembrie) sunt doar cateva exemple. Cu toate acestea, gruparea ramane un “luptator”al credintei islamice in lume, trasnmitand un mesaj ce se bucura de o mare solidaritate in lumea araba.

Ecouri

  • Vlad Solomon: (9-5-2010 la 00:00)

    „Conflictul dintre musulmani si Israel reprezinta un joc cu suma nula privind integritatea ambelor state, fiecare dintre parti privind drepturile celeilalte parti ca o negare asupra propriilor drepturi.” – spuneti Dvs.

    Nu am inteles aceasta fraza. Contrapuneti o religie cu un stat. Israelul este in conflict teritorial cu Siria si palestinieni, care nu au inca un stat.
    Si in stare de razboi lui Libanul si alte state arabe, cu care nu are nimic de impartit, de fapt. Cu Iranul, care e … departe. Cu Gaza, din care s-a retras unilateral.

    Al Qaida e un pericol pentru civilizatia occidentala si pentru democratie.

    De curind Obama a decis sa se scoata din terminologia oficiala ” terorism fundamentalist islamic”. Ceea ce indica incotro sufla vintul.

    Vlad Solomon

  • asn: (31-12-2012 la 09:30)

    dupa parerea mea, Al-Qaida nu promoveaza traditiile si valorile islamice, ci doar mimeaza acest lucru prin interpretari adesea cras eronate sau fragmentate ale Coranului, pentru a-si motiva „soldatii” inculti si a-si masca ambitiile evident politice. recomand cartea The Black Banners a lui Ali H. Soufan, specialist CIA de origine araba.

  • Alexandru Leibovici: (31-12-2012 la 12:02)

    @asn

    > Al-Qaida nu promoveaza traditiile si valorile islamice

    Da, tot aşa cum Stalin, Mao, Pol Pot, Castro, Ceauşescu n-au instaurat „adevăratul” comunism 😉



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.226.169.94