caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

UDMR şi revizuirea Constituţiei României

de (27-4-2010)

Într-un interviu acordat revistei electronice de limba maghiară, Transindex, deputatul UDMR Márton Árpád, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a prezentat poziţia UDMR faţă de propunerile guvernului. UDMR nu şi-a modificat opinia privind alcătuirea parlamentului, considerând că România ar trebui să urmeze exemplul statelor de democratice comparabile ca mărime, precum Franţa, Germania, Spania sau Polinia care au parlamente bicamerale. „Suprafaţa României este aproape cât a Poloniei, deci ea ar trebui să urmeze modelul polonez şi nu cel maltez” a specificat parlamentarul UDMR. În viziunea UDMR camera superioară ar putea fi alcătuită pe baza reprezentării teritoriale, iar cea inferioară a reprezentării politice. „Un parlament unicameral ar consolida concepţia centralizată a statului naţional unitar, în care autonomiile nu-şi găsesc locul” a mai adăugat deputatul Márton Árpád.
Potrivit parlamentarului UDMR, proiectul de revizuire a Constituţiei pe care îl va înainta preşedintele Băsescu parlamentului, în afara reducerii unei camere şi a efectivului celei rămase, va spori şi puterea preşedintelui, guvernul urmând să devină o anexă a preşedinţiei.
Márton Árpád a declarat că „ Propunerile care vizează parlamentul unicameral şi reducerea atribuţiilor legislativului nu vor întruni susţinerea UDMR”. Printre amendamentele pe care le are în vedere UDMR, se numără şi renunţarea la definirea României ca „stat naţional unitar”, care ar putea duce la desfiinţarea drepturilor minorităţilor „printr-o simplă modificare a legislaţiei” a mai afirmat parlamentarul UDMR.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Institutul Blecher, ediţia a XIX-a

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, miercuri 28 aprilie, de la ora 18.30, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor...

Închide
34.237.140.238