caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Baile Herculane. Recviem

de (25-4-2010)
5 ecouri

Rar oameni in Romania care sa nu fi auzit de Baile Herculane.De cativa ani vin spre noi numai vesti proaste despre o fosta perla a turismului nostru. N-am mai fost demult si nici nu doresc sa-mi stric imaginea frumoasa pe care o am despre aceasta candva statiune de vis (prin calitatea deosebita a apelor termale,a hotelurilor si a servicilor). Acum a ramas doar peisajul. Pe care nu-l poate lua nimeni. Si Domogled-ul asistand neputincios la cele ce se intampla langa apa Cernei. Doar ca ele singure nu pote face de toate acolo unde oamenii au distrus construind anapoda si lasand alte stabilimente in cea mai neagra paragine. Cativa banateni de-ai mei, ma refer aici la cei care s-au dorit mari intreprinzatori si ahtiati dupa castiguri imediate, au pus mana de la mana si au distrus mandretea si fala Banatului in materie de turism balnear. A fost un amestec de interese locale conjugate cu altele de la centru.

Am fost de multe ori in statiune pana in ’89 ,o stiu de peste 50 de ani. Cand am cunoscut-o, copil fiind, ma impresiona hotelul Cerna si terasa lui despre citisem citisem ca era locul de vacanta favorit a protipendadei banatene inaintea ultimului razboi.

Apoi a aparut (in anii’70) hotelul Roman cu baza de tratament, un hotel luxos pentru acele vremuri construit peste soseaua ce urca spre izvoarele Cernei si “7 izvoare” iar mai aproape hotelurile de la intrarea in statiune cam sindicaliste este drept dar bine integrate in peisaj. De bine de rau statiunea si-a mentinut un nivel pina la caderea comunismului.

Dupa, a urmat dezastrul! Statul si-a luat mana in primul rand pe pe turism. De pe industrie a facut-o mai gradat. Si la Herculane a fost o privatizare ciudata ca sa nu zic dubioasa, incalcita cu tot felul de procese si lovituri sub centura. Am cunoscut pe cel ce obtinuse la un moment dat castig de cauza in privatizare. Un ins uns cu toate alifiile, care-ti scapa din mana,impertinent altfel si gata sa creada ca deja intrase in randul miliardarilor. Se intitula deja patronul statiunii. Cine stie ce s-a mai ales din el. N-am mai avut curiozitatea sa urmaresc. Mi-a fost de ajuns uitatura vicleana a omului ce cauta sa te pacaleasca din start si sa ascunda gunoiul sub pres. Nu stiu daca el era capul sau actiona in numele altei persoane sus puse.

La un alt moment a aparut in prim plan un politician si el disparut dupa ce si-a facut “suma” din prim-planul politicii , ce se tragea din neamul gugulanilor, care a “primit” statiunea adica a cumparat activele intreprinderii ce detinea mai tot patrimoniul.

Impreuna cu un aeroport din apropiere. Si de aici tot felul de fumigene aruncate ca se vor umple Baile de turisti straini,cu precadere italieni… Avand si aeroport in preajma.Peste un timp s-a aruncat pe piata si numele actualului premier al Italiei, Silvio Berlusconi, ca ar fi interesat de investitii grandioase in vechile bai.

N-a fost nimic pana la urma. Aeroportul zace tot asa cum a fost cumparat, la marginea Caransebesului, poate loc de pasunat…..

Patrimoniul statiunii a fost privatizat si privatizarea a fost un mare esec. Guvernele de dupa ”privatizare” au avut alte prioritati si nu s-au mai interesat de statiune bucuroase ca au “scapat” de inca o obligatie.

Ajungi sa te intrebi netrebnic in naivitatea ta… Am omorat industria a era veche si poluanta si necompetitiva… Usurandu-ne de aceasta povara prin gandul maret ca vom face turism. Si la ce rezultat am ajuns?

Din pacate totul n-a fost decat interes al clientelei poitice.

N-am cum, nu doresc sa mai vad Herculanele prea curand. Este inca o rana a tranzitiei paguboase pe trupul schilod al acestei tari.

Mai intereseaza pe cineva aceasta statiune? Fie stat, fie privat. Se mai poate ceva pentru Baile Herculane?

Sunt bucuros daca voi primi pareri, opinii, solutii in chestiune. Altfel ramanem cu acest recviem care ne tulbura pios dar nu foloseste la nimic!

www.ioanavram.wordpress.com

Ecouri

  • florin predescu: (25-4-2010 la 00:00)

    Intr-adevar un recviem ce s ar putea extinde si asupra altor orase si statiuni din Romania.
    In Romania turismul nu este decat o reminiscenta a unor timpuri aflate sub sloganul ca vizitatorii vin si statul ori patronii(de astazi) ii mulg de valuta.
    Ca sa fim cintstiti in perioada prezenta pentru ce ar veni un turist in Romania ?
    O solutie ar fi doar cumpararea statiunilor de catre concerne serioase si operarea de catre acestea a resorturilor.
    Am calatorit in cateva tari din lumea a treia si am fost surprins placut de intentia celor ce mi-au lasat amintiri frumoase.
    Nu suntem capabili sa schitam macar un zambet sincer celor ce vin sa ne vada frumusetile patriei, dar si sa-si cheltuie banii.
    Pornind de la angajatul in domeniu trebuie sa se inarmeze cu cea mai ieftina uniforma, ZAMBETUL, ca apoi sa urmeze celelalte.
    Un pas de remarcat si de evidentiat este infiintarea catorva puncte agro-turistice unde oameni destoinici, bine intentionati isi indeplinesc misiunea cu brio.
    Din pacate aceasta categorie este lipsita de prea multa reclama, de accesul redus din cauza drumurilor proaste etc.

  • ioan avram: (25-4-2010 la 00:00)

    @florin predescu:aveti dreptate. Situatia este generala si Herculanele poate este un varf al aisbergului.O mana de oameni entuziasti de acolo m-au contactat dupa acest text sa semnez o petitie prin care se solicita sprijin la autoritatile statului. Este un inceput….
    Celelalte, vezi felul de a ne purta,zambetul remarcat de dvs., depind cu adevarat de noi si de mentalitate si nu costa ….

  • florin predescu: (25-4-2010 la 00:00)

    Va rog sa ma tineti la curent cu evolutia cazului Herculane. Poate gasim o solutie sa avansam o trezire a celor ce pot sa intreprinda ceva.

  • ioan avram: (25-4-2010 la 00:00)

    @florin predescu:un grup pentru salvarea statiunii baile herculane a lansat o petitie.aici: http://herculane.tv/petitie-online/

  • Dan: (25-4-2010 la 00:00)

    Va multumim despre interesul aratat pentru salvarea statiuni Baile Herculane, haideti sa continuam in forta pe internet. Petitia a adunat deja 340 de semnaturi :http://herculane.tv/petitie-online



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eugen Ionescu de la Slatina la Madrid

Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc în Espacio Niram din Madrid prima întâlnire culturală “Eugen Ionescu de la Slatina...

Închide
3.137.192.3