caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Şi România poate avea o Cameră a Reprezentanţilor

de (21-4-2010)

Potrivit proiectului de revizuire a constituţiei iniţiat miercuri, de Guvernul României, parlamentul va avea o singură cameră, denumită Camera Reprezentanţilor, cu maximum 300 de parlamentari. Premierul Emil Boc a argumentat acţiunea guvernului astfel:
„Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare”. Premierul a precizat că proiectul Legii de revizuire a constituţiei este produsul consultării dintre coaliţia guvernamentală şi instituţia prezidenţială.

Proiectul de revizuire a Constituţiei României mai prevede:

– practica dublei lecturi care se concretizează prin discutarea propunerilor legislative de două ori, în termen de 30 de zile

– în cazul referendumului, parlamentul trebuie să-şi exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile de la solicitarea preşedintelui

– premierul desemnat de preşedinte are la dispoziţie 10 zile pentru formarea guvernului, parlamentul fiind obligat să-l aprobe sau să-l respingă în 10 zile

– în cazul în care dezbaterea nu are loc în acest interval, candidatul este considerat respins, preşedintele având obligaţia de a propune alt candidat de premier.

– preşedintele poate fi suspendat cu votul majorităţii parlamentarilor, însă procedura de suspendare se sistează dacă Curtea Constituţională constată că preşedintele nu a încălcat grav prevederile constituţiei.

– termenul de dizolvare a parlamentului scade de la 60 la 45 de zile, în cazul în care legislativul respinge cel puţin două propuneri de candidaţi la funcţia de premier.

Proiectul de revizuire a constituţiei se adoptă cu o majoritate de două treimi la nivelul fiecărei camere din parlament. Revizuirea se aprobă printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea proiectului în parlament.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
VIAȚĂ PENTRU TERRA

Pădurea naivă Pădurea e surdă. Murmură ea, vorbeşte, e drept, Dar nu aude. La picioarele ei iarba păleşte de umbre....

Închide
3.144.187.103