caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Maracuia – (passiflora edulis) sau fructul pasiunii

de (14-2-2010)

Prin anul 1609, într-o seară , când adia vântul , în chilia sa răcoroasă Jacomo Bosio… un savant monastic este intrerupt din studiul său de vizita calugarului augustinian Emmanuel de Villegas.

El i-a arătat lui Jacomo Bosio nişte desene care reprezintau o floare de o frumuseţe rară şi în acelaş timp ciudată.. Desenele l-au fascinat şi parcă nu-i venea să creadă că există o asemenea frumuseţe.

După un timp Jacomo a primit mai multe descrieri şi desene de la preoţii din Noua Spanie (sudul Americii- in secolul al XVII-lea), însoţite de comentarii ale unor călugări care au văzut-o. Se hotărăşte să o prezinte în toată Europa- passiflora – floarea pasiunii.

Pornind de la aceasta descriere facuta de preotii spanioli, passiflora a primit denumiri cu conotatie religioasa care insa s-au modificat in timp: a fost cunoscuta si ca ”espina de christo” – ”coroana lui Christos” in Spania sau ”Steaua Fecioarei Maria” in Germania.

Ca urmare, din interpretarea lui Jacomo Bosio passiflora primeste si numele de ”la flor de las cinco llagas” – ”floarea celor cinci rani”.

Contrar primei impresii, passiflora nu are 10 petale, ci numai 5, restul fiind sepale; toate 10 ii reprezinta pe discipolii fideli, mai puţin Iuda şi Petru.

Intreaga corola purpurie, care are 72 de filamente, simbolizeaza coroana cu spini – se spune ca aceasta avea tot 72 de spini. Cele cinci stamine sunt cele cinci rani, iar cele trei stiluri ale pistilului reprezinta cele trei cuie.

Frunzele au forma varfului de lance care L-a strapuns pe Iisus, iar pe spatele lor apar 30 de puncte intunecate, simbol al celor 30 de arginti primiti de Iuda pentru tradarea sa.

Aceste interpretari nu sunt universale insa, ci tin mai mult de cultura fiecarei tari. In Japonia, de exemplu, passiflora este cunoscuta ca ”planta ceas”.

Originar din zona Amazonului, Maracuia este considerat unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, iar miezul sau are culoare rosie sau galbena. În lume există peste 400 de specii, florile au culoarea purpurie, culoarea de la alb-verzui la purpuriu iar frunzele sunt de diverse nuanţe de verde, planta poate atinge înălţimea de 6 m., .

Fructele cu miezul rosu sunt mai aromate decit cel galben.

Benefiicile fructului pasiunii

Poate fi folosit cu încredere în curele de slăbire având proprietatea de a curăţa intestinul gros de toxinele acumulate în organism permiţându-i acestuia să funcţioneze în condiţii optime.

Mai poate fi folosit în ameliorarea simptomatologică a suferinţilor de astm, prevenirea bolilor stomacale precum gastrită, ulcer, colite, în stări de anxietate, aduce beneficii în cazul hipertensiunii arteriale, este bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi.

sursa: www.gradinamea.ro/

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (14-2-2010 la 00:00)

    Interesant ce spuneti.
    Pacat ca nu avem poze!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Proiectul noii legi a pensiilor a fost trimis în Parlament

La şedinţa din 10 februarie, executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor şi l-a trimis în Parlament, pentru dezbaterea în regim...

Închide
18.117.158.47