caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Proiectul noii legi a pensiilor a fost trimis în Parlament

de (11-2-2010)

La şedinţa din 10 februarie, executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor şi l-a trimis în Parlament, pentru dezbaterea în regim de urgenţă. Dacă va fi adoptată, noua lege a pensiilor va intra în vigoare din 1 ianuarie 2011. Proiectul cuprinde câteva prevederi controversate. Una dintre ele este egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor, la 65 de ani, în condiţiile în care speranţa de viaţă din România este de 68 de ani, la bărbaţi, şi 72 de ani, la femei. Introduce principiul contributivităţii la toate categoriile de pensionari, aducând după sine eliminarea pensiilor speciale (acordate militarilor, poliţiştilor, aviatorilor, magistraţilor, diplomaţilor şi parlamentarilor) şi recalcularea treptată a celor existente. „Pensiile militarilor de până la 30 de milioane de lei vechi nu vor scădea, iar unele, cele de 14 – 15 milioane de lei vechi chiar vor creşte. Doar pentru 15% cu pensii exagerate vor fi scăderi”, a mai completat Boc. „Scăderile de pensii speciale vor avea loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi de 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă. Şi, aici, a fost o lege discriminatorie”, a susţinut Emil Boc. Potrivit acestuia, economiile care rezultă în urma acestor recalculări sunt între 500 şi 800 de milioane de euro. Noul proiect introduce plata contribuţiei pentru asigurările sociale şi pentru drepturile de autor, în cazul persoanelor care nu au altă sursă de venituri. Acelaşi act normativ înăspreşte condiţiile de pensionare anticipată şi medicală. „Această lege este necesară României şi românilor pentru ca pe termen mediu şi lung în această ţară să poată fi plătite pensiile”, a motivat premierul graba cu care guvernanţii au aprobat proiectul care va schimba radical sistemul de acordare a pensiilor de stat.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Reacţii la Premiul „Titu Maiorescu”, acordat de Secţia Filologie şi Literatură a Academiei Române, pe anul 2007

Preambul: În luna ianuarie, după anunţarea Premiilor Academiei Române pe anul 2007, publicistul clujean Laszlo Alexandru, într-un articol intitulat Vivat...

Închide
18.224.4.65