caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Opriți abuzurile Parchetului și salvați-l pe Teodor Mărieș!

de (4-3-2010)

Catre
Consiliul Superior al Magistraturii – PLENUL CSM
SECTIA PENTRU PROCURORI
SECTIA PENTRU JUDECATORI

In atentie:
Doamnei Florica BEJINARIU, Presedintele CSM

In copie:
COMISIA EUROPEANA
PARLAMENTUL EUROPEAN
PRESEDINTELE ROMANIEI
PARLAMENTUL ROMANIEI – SENAT si CAMERA DEPUTATILOR
AVOCATUL POPORULUI
GUVERNUL ROMANIEI
MINISTERUL JUSTITIEI
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
Ambasadele SUA, statelor membre UE,

Avand in vedere dispozitiile Curtii EDO, date in dosarul aflat pe rolul sau, inregistrat sub nr.33810/2007, de liber acces la intregul dosar de instructie interna privind evenimentele din Decembrie 1989 [denumit Revolutia],

Cunoscand abuzurile de la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie, in principal de la Sectia Parchetelor Militare unde s-a augmentat tergiversarea deja reclamata, in contextul in care am cerut demiterea din functii a sefilor sectiilor implicate in instrumentarae dosarelor revolutiei si mineriadei – sectii de la nivelul carora criminalii au fost favorizati – va solicitam sa ne comunicati rezultatul verificarilor/controlului prevazut in propunerea COmisiei Juridice a CSM, insusita de plen in toamna anului 2009.

Reamintind ca, intr-un mod salutar, plenul CSM, sub presedintia domnului Virgil Andreies, si-a insusit in octombrie 2009, punctul de vedere al Comisiei Juridice a CSM prezidate de domnul Dan Lupascu (care Comisie a respins punctul de vedere eronat al directiei juridice din aparatul csm, care-si insusise mecanic pozitia Parchetului – o secretomanie greu de inteles), delimitandu-se net de atitudinea abuziva a Parchetului si chemand aceasta institutie sa respecte intocmai dispozitia CEDO de predare a intregului dosar nr. 97/P/1990.

revenim cu solicitarea ca Inspectia CSM sa verifice corespunzator, cauzele acestui blocaj in transmiterea copiilor potrivit Dispozitiei CEDO precum si cauza refuzului Parchetului de a ne transmite lista procurorilor care au instrumentat dosarele revolutiei si mineriadelor incepand cu 1990.

De asemenea, va solicitam, si de aceasta data, sa organizati o intalnire cu reprezentantii Parchetului si Ministerului Justitiei si cu Agentul Guvernamental la CEDO, precum si cu reprezentanti ai institutiilor emitente/purtatoare ale arhivelor in care se pastreaza originalele acestor documente – pentru lamurirea tuturor aspectelor si predarea in cel mai scurt timp a intregului dosar de instructie penala.

Aceasta intalnire va putea fi utila pentru a se putea institui, dupa precedentul creat de cauza Maries&Asociatia 21 Decembrie 1989 c. Romaniei, un mod de lucru transparent al parchetelor/procurorilor, in relatia cu partile vatamate, ca si pentru stabilirea de reguli de conduita ale parchetelor/procurorilor, in relatia cu Curtea Europeana a Drepturilor Omului – avand in vedere numeroasele condamnari ale Statului, imaginea Justitiei si apropiata publicare a raportului de tara privind Justitia.

O a doua problema ar fi una de administrare adecvata la nivelul acelor instante competente sa judece cauzele privind revolutia sau mineriada, unde sa se stabileasca un complet care sa judece cu celeritate, corect avand si timp pentru studierea dosarelor, tinand cont de volumul important de documente.

Va reamintim ca fata de tacerea Procurorului general si refuzul Parchetului de a transmite toate documentele, dl. Teodor MARIES se afla din nou in greva foamei incepand din 12 ianuarie a.c. greva foamei – si avertizam ca, dupa alte 53 de zile de protest starea sanatatii sale este intr-o continua si accentuata depreciere.

Regretam faptul ca pana in prezent, de la nivelul CSM nu s-a gasit un moment de ragaz pentru discutarea acestor teme care, asa cum au aratat numerosi observatori, reprezinta, deocamdata, o pata de rusine pe obrazul Justitiei din Romania si nici pentru comunicarea unui raspuns care sa salveze macar aparenta ca procurorii militari, de exemplu, isi pot permite orice abuz si nu dau nimanui socoteala sau ca nimeni nu are curajul sa le impute ceva sau sa-i sanctioneze.

In asteptarea unui raspuns urgent din partea Dvs, care sa nu lase litera moarta textul constitutional \”nimeni nu este mai presus de lege\”

[presedinte Teodor Maries]
Pt. Conformitate: Av. Antonie Popescu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ice fishing

Undeva în Quebec - gheață, pești, Vodka, Metaxa

Închide
3.142.156.67