caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Exercițiile în oglindă – ajutor pentru handicapați

de (7-2-2010)

Exercitiile in oglinda amelioreaza durerea membrului fantoma si recuperarea dupa accidentele vasculare si paralizii partiale (hemipareze)

La aproximativ 95% din persoanele amputate, membrul absent continua sa doara ani intregi – durere cunoscuta drept durerea membrului fantoma-, iar medicamentele au rareori efect durabil.
Am vazut-o pe bunica mea, amputata sub genunchi de peste 10 ani, zvircolindu-se de durere, in timp ce piciorul ii salta necontrolat in aer, prada unor crampe teribile, in timp ce noi stateam strinsi
neputinciosi in jurul ei.

Asta este drama a zeci de mii de oameni, indiferent ca si-au pierdut membrele in urma razboiului, a
diabetului, a unor probleme de circulatie ori accidente.

Inca din 1999, cercetatori americani de la Brain and Perception Laboratory de la Universitatea din
California au facut unt test in care 9 persoane atinse de paralizie pe o parte in urma unui accident vascular, au fost puse sa faca exercitii cu mina sanatoasa, reflectata intr-o oglinda, timp de 15 minute zilnic, 6 zile pe saptamina, timp de o luna.
Neurologii participanti la test au aratat ca 7 persoane din 9 au cunoscut ameliorari cu aceasta metoda, fata de o persoana cu metode traditionale de reeducare. La rindul lor, pacientii au specificat ca prefera metoda oglinzii.

Articolul poate fi citit in engleza la http://tinyurl.com/yk7p9x6

Datorita oglinzii, care ascunde mina bolnava, ochii percep doua miini sanatoase, capabile sa se miste normal, si transmit creierului aceasta informatie. La rindul sau, creierul transmite impulsul miscarii in bratul bolnav, ajutind la recuperarea lui mai rapida.

Este un mod de a re-crea circuite in creier si a pacali creierul ca are de coordonat doua membre
sanatoase, spun medicii.

Din 2006, medici militari americani au inceput sa foloseasca metoda pentru soldatii amputati in urma razboaielor din Irak si Afghanistan.

In urma acestor razboaie, pina acum, numai in Statele Unite au fost amputati peste 1000 de soldati americani. In ultimul an, presa americana a scris despre experientele cu oglinda si rezultatele lor. Un emotionant articol publicat de CNN health arata cum un soldat care avea spasme dureroase de mai multe ori pe ora a reusit sa renunte complet la calmante in cinci luni, in urma practicarii cu perseverenta a exercitiilor. Articolul poate fi citit in engleza pe http://tinyurl.com/2s8ute

Soldatii stau pe pat, cu piciorul invalid ascuns in spatele oglinzii si piciorul intreg in fata oglinzii. Astfel, ochiul percepe doua picioare sanatoase, care fac diverse exercitii: miscari in cercuri, flexari din genunchi ori imitarea apasarii undei pedale. E interesant de stiut ca pe durata exercitiilor membrul amputat zvicneste in ritmul miscarii.

Nu se stie inca de ce persista durerile in membrul amputat. Unii oameni de stiinta spun ca ar fi vorba de faptul ca muschii pastreaza memoria dureii. Altii cred ca e vorba de un conflict intre ce vede ochiul- lipsa membrului- si semnalele inca prezente in creier pentru membrul amputat.

In urma exercitiilor, practicate 15 minute/zi, 5 zile pe saptamina timp de 2 luni, soldatii pot
folosi proteza ca pe un picior – unii conduc masina cu proteza, iar durerile dispar sau sunt mult reduse. Daca durerile persista, medicii reiau ciclul exercitiilor pentru inca 2 luni. In absenta terapiei, durerile pot dura ani de zile. Desigur, rezultatele variaza de la individ la individ, si se pare ca are mai mult succes in cazul membrelor inferioare. Alti cercetatori spun ca 30 de minute de exercitii pe zi ar fi mai eficiente. Cert este ca, in comparatie cu alte metode, folosirea oglinzii scade mult mai repede si mai mult durerea.
Ca in multe alte situatii, e posibil ca si increderea in reusita procesului sa accentueze
efectul. Dealtfel, se stie de la scrierea Bibliei incoace: “crede si te vei mintui”

Pina am descoperit aceasta metoda si am aplicat-o bunicii, avea spasme dureroase violente. In cazul
bunicii, exercitiile – desi numai citeva sedinte – au dus la disparitia crampelor de mai bine de un an.

Unii spun ca o terapie atit de putin costisitoare nu e serioasa: doar pretul unei oglinzi, fara medic si
terapeut la capatai, fara cozi si aprobari. Eu zic sa incercati totusi.

Denisa Udroiu este redactorul sef al revistei diplomatice Agenda, in Helsinki, Finlanda, si ne net la www.agendafin.com or Facebook ” Agenda Magazine Finland”

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
România se pregătește să găzduiască scutul american anti-rachetă

În şedinţa de joi, 4 februarie 2010, convocată de urgenţă de preşedintele Traian Băsescu, Consiliului Suprem de Aparare a Ţării...

Închide
13.59.218.147