caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Teodor Mărieş continuă greva foamei

de (26-1-2010)

Autorităţile române continuă să nu respecte decizia CEDO. Dosarele de la M.Ap.N. sunt incomplete – cu pagini falsificate/ sustrase!

Duminică, 24 ianuarie 2010, ziua aniversării Unirii Principatelor Române, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a organizat conferinţa săptămânală de presă privitoare la dosarele Revoluţiei şi la noul protest prin greva foamei. Au participat, alături de dl. Mărieş, dl. Ion Ioan – Preşedinte al Sindicatului ALRO Slatina şi al Federaţiei sindicale „Solidaritatea – Virgil Săhleanu” a siderurgiştilor din România; poetul şi jurnalistul Nicolae Prelipceanu, dl. Romeo Moşoiu, membru senior al Ligii Studenţilor şi dl. Antonie Popescu, unul dintre cei doi avocaţi ai Asociaţiei.
Conferinţa a început cu prezentarea analizelor (momentan) săptămânale ale d-lui Mărieş, care îi atestă starea bună de sănătate pentru a trece apoi la problemele legate de preluarea volumelor „secretizate” din dosarul Revoluţiei şi, mai ales, starea acestora. În continuare hotărât să meargă „până la capăt” cu protestul, Teodor Mărieş a vorbit despre tactica autorităţilor de a preda documentele „cu ţârâita”, dovadă tot mai clară de rea-voinţă în condiţiile în care din decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului reiese clar că pentru aceasta „nu există documente secretizate”. Până acum, în săptămâna tocmai încheiată s-au mai luat două tranşe de documente – luni şi vineri – şi rămân două instituţii ale caror documente sunt refuzate a fi predate de catre Parchet– M.Ap.N. şi STS. Membrii delegaţiei care a luat cea de-a doua tranşă de documente de la Secţia Parchetelor Militare au povestit despre neregulile şi falsificările flagrante întâlnite la verificarea copiilor.

Astfel, dl. Marin Jianu – revolutionar dintr-o alta asociatie sustinatoare a protestului s-a alăturat delegaţiei ce a mers la Parchet si a relatat discrepanţele descoperite între copia după originalul de la Piteşti al dosarului nr. 1 şi cea predată Asociaţiei – ce conţinea, la paginile 60-80, în locul jurnalului de luptă de la Bucureşti, unul de la Râmnicu Sărat. Dl. Jianu a povestit şi cum, întrebaţi de neregulă, cei de la SPM au replicat că „probabil s-a greşit de la birouri” şi că sunt probleme cu xerox-ul care este vechi şi funcţionează prost! Dl. Petre Gheorghe, tot de la „Decembrie 1989 – Metrou” România, de asemenea participant la verificarea dosarelor, a prezentat situaţia vol. 7, în care, conform opis-ului ar fi trebuit să figureze la pp. 66-91 jurnalul acţiunilor de luptă ale UM 01258, dar, în fapt, acestea lipseau, fiind înlocuite de acţiunile de luptă ale regimentului mecanizat 132, care se regăsesc şi în vol. 10. Apoi dl. Grigore Gheorghe, membru al Asociaţiei, a citit un pasaj din vol. 3, pg. 13, conţinând un ordin de zi din 3 ianuarie 1990 al UM 02490S din subordinea M.Ap.N. prin care se cerea distrugerea unei serii de documente ale unităţii din perioada Revoluţiei şi apoi se detalia procedura. Dl. Raymond Puşcaşu a citit din vol. 9, din jurnalul regimentului 68 tancuri, note ale maiorului Bălăşoiu Leontin, care transmitea, în perioada 17-30 decembrie 1989, ordinele comandantului armatei a 3-a şi din care rezultă că, după ce pe 22.12 la prânz se hotărâse retragerea în garnizoane, netragerea nici unui foc de armă şi predarea muniţiei, seara s-a decis punerea în stare de alarmă a unităţii şi ca până la finalul zilei toate unităţile să fie gata de luptă. Acelaşi volum, conţinea, pentru 24.12, relatarea intrării trupelor în oraşul Alexandria şi a unui accident „stupid”, soldat cu moartea unui soldat, precum şi menţiunea capturării unui terorist pe Str. Antiaeriană în Bucureşti, dar fără a indica vreun nume ori vreo altă precizare privitoare la urmările capturii.

Teodor Mărieş a sintetizat apoi concluziile desprinse din volumele primite până acum de la M.Ap.N. (din care asteapta sa mai primeasca inca 93 de volume), exemplificând cu cazul gen. Gheorghe Carp, avansat, ca şi principalul responsabil de incendierea Bibliotecii Naţionale, Mircea Mureşan la gradul de generali de catre Ion Iliescu şi posesori in prezent de certificate de revoluţionari.

Avocatul Antonie Popescu a dat apoi citire unui fragment din vol. 8 – raportul de luptă nr. 4 din dimineaţa zilei de 22.12.1989, semnat de comandantul diviziei nr. 1 mecanizate, (pe atunci) maiorul Carp Gheorghe, unde acesta relatează că „trupele au dat dovadă de elan revoluţionar şi au acţionat cu abnegaţie pentru a îndeplini ordinele comandantului suprem” din ziua precedentă [i.e. ale lui Nicolae Ceauşescu], precum şi despre entuziasmul aceloraşi trupe. Acelaşi raport conţine şi detaliile dispunerii trupelor în 21.12 şi ale efectivelor, precum şi o anexă privind totalul muniţiei – incluzând cartuşe şi grenade. Dl. avocat a explicat că nu există anexe post-22.12 pentru a se afla exact cât din muniţie s-a consumat, iar dl. Mărieş a subliniat că raportul arată, pentru prima dată, că armata a folosit şi pistoale.

Următorul punct pe agenda Conferinţei a fost amintirea faptului că cei menţionaţi au fost cercetaţi în dosarul Revoluţiei, dar Parchetul nu a spus niciodată de ce s-a renunţat la respectivele cercetări. S-a revenit apoi la situaţia curentă, în care d-na Procuror General al României, Laura Codruţa Kövesi şi adjunctul ei, Niţu Tiberiu Flaviu, despre care s-a descoperit deja din dosarele obţinute de Asociaţie până acum, că a tras în manifestanţi decembrie 1989 (şi care e posesor de certificat de revoluţionar!) continuă să tergiverseze şi sa dezinformeze – inclusiv pe Preşedintele ţării. S-a lansat astfel un apel către dl. Traina Băsescu, rugat să meargă, în dubla calitate de Preşedinte şi conducător al CSAT, la Piteşti pentru a se asigura de păstrarea şi preluarea documentelor privitoare la istoria recentă a ţării, pentru a confirma sau infirma o dată pentru totdeauna o spusă mai veche a procurorului-militar-şef al Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache – că Preşedintele ar şti tot ce fac ei la SPM.

A vorbit apoi dl. Romeo Moşoiu din parte Ligii Studenţilor, care a lansat un apel moral către Procurorul General şi Ministrul Justiţiei – să nu-l lase pe Teodor Mărieş să se ducă din această lume fără să afle adevărul despre Revoluţie, subliniind faptul că cele 13 zile din actuala grevă, adunate cu cele 74 ale precedentei, încheiate cu mai puţin de 2 luni înainte de re-începere, crează un caz unic şi un nou posibil record trist pentru România.
Spre final, dl. Ioan Ion a ţinut să exprime solidaritatea sindicatului ALRO Slatina şi al Federaţiei Solidaritatea „Virgil Săhleanu” cu dl. Mărieş şi a cerut la rândul său preşedintelui Traian Băsescu, Guvernului şi Ministerului Justiţiei să facă măcar acum presiuni pentru punerea de urgenţă în aplicare a deciziei CEDO de predare a copiei integrale după dosar, fără alte falsificări ori sustrageri de documente. Dl. Ioan Ion le-a reamintit celor prezenţi şi faptul că crimele de la Revoluţie se prescriu în 2 ani şi jumătate, ceea ce face cu atât mai grave tergiversările.

Teodor Mărieş i-a dat apoi cuvântul jurnalistului Nicolae Prelipceanu, care şi-a exprimat susţinerea în continuare pentru protest, dar şi tristeţea că uneori în România pare necesar ca „un om să-şi dea viaţa pentru ca instituţiile statului să funcţioneze.”

În final, dl. Mărieş a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au transmis mesaje de susţinere în cursul săptămânii pentru sprijinul moral şi a reiterat faptul că nu renunţă la cea de-a doua revendicare a protestului său: medierea de către preşedintele Traian Băsescu, în virtutea prerogativelor constituţionale, a unei întâlniri între o delegaţie a societăţii civile şi reprezentanţii instituţiilor abilitate. Amintind că, la 20 de ani de la Revoluţie, nu au fost lustraţi nici criminalii din decembrie 1989, nici complicii lor, dl. Mărieş a încheiat prin a-i cere Preşedintelui mai multă implicare pe ambele fronturi – al dosarelor şi al Legii lustraţiei.

COMUNICAT

Joi 28.01.2010, ora 13.30, Conferinta de Presa la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 din strada Batistei nr.24A.
Subiectele Conferintei :

1. Curtea Europeana a Drepturilor Omului isi respecta Principiile – “arme egale”.

2. Operatiunea “un glonte pentru fiecare bucurestean “!

3. 15 volume de provenienta militara vor fi prezentate presei.

4. Procurorii Parchetului Militar incearca intimidari, pentru ca probele crimelor sa nu ajunga la cunostinta opiniei publice.

5. Guvernul Roman, prin procurorii sai acoperiti musamalizeaza dosarele crimelor din Decembrie 1989.

Departamentul de Presa
Asociatia 21 Decembrie 1989

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Opriți grătarele, vorbește I.D. Sârbu!

Andreea Paul (Vass) cu Ion Barbu la premiile anuale Ion D. SârbuAsa se incheie cuvantul inainte al lui Ion Barbu...

Închide
54.210.83.20