caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Opriți grătarele, vorbește I.D. Sârbu!

de (25-1-2010)
Andreea Paul (Vass) cu Ion Barbu la premiile anuale Ion D. SârbuAndreea Paul (Vass) cu Ion Barbu la premiile anuale Ion D. Sârbu

Asa se incheie cuvantul inainte al lui Ion Barbu care ofera Premiile anuale Ion. D. Sarbu (Editura Ha, ha & ha, 2009) politicienilor romani. Regasim haioasele “diploma pentru ceva, nu cineva”, “diploma pentru nimic pur si simplu”, “premiul niemand im nichts”, “titlul de senilissim”, “ordinul demagog de vitrina si latrina”, “opera omnia: nici prea-prea, nici foarte-foarte”, “foaia de diabet politic”, “diploma de destept, dar prost ca orice destept”, “titlul de doctor in claustrologie”, “distinctia obraz calit”, “diploma de marxism hormonic” etc. Merita vazute capetele pe care stau coronitele de fier forjat.

Prietenii ii spuneau Gary lui Sarbu din Petrila. Cine e Gary? Cel care a spus “copiilor trebuie sa le spui povesti ca sa le inmugureasca mintea”. Nu se bucura de aceeasi posteritate precum Stefan Augustin Doinas sau Nicu Steinhardt, desi ar merita-o din plin. Macar pentru ca nu si-a vandut nicio secunda mintea si sufletul securitatii, desi a fost tradat de bunul sau prieten Doinas, dupa care a infundat o detentie cumplita alaturi de Corneliu Coposu. Macar pentru spiritul sau viu si inconfundabil.

Ion Barbu si prietenii lui, Clara Mares, cercetator la CNSAS, care ii studiaza dosarul de peste 1800 de pagini, Sandra Pralong care a organizat o serata culturala in memoriam prin care se lupta sa populeze constiinta noastra cu acest personaj romanesc inconfundabil (I. D. Sarbu), frumoasa si nebuna Ada Milea si altii cativa si-au unit eforturile pentru a-i reda locul bine-meritat. Minunat! Am simtit cu adevarat ca “am fost platita cu ora ca sa traiesc”.

Ce ne-ar raspunde azi la intrebarea “Ce mai taci, Gary?”

“Din 100 de indivizi, 25 la suta sunt superior dotati (unul e eminent), 50 la suta sunt mediocri si alti 25 la suta sunt inferior dotati (dintre ei, unul singur e cretin). Ei bine, inferior cretinii rezista fantastic la noile sisteme de invatare; ei promoveaza, ei se descurca la trepte, ei isi impun stilul intregului sistem de invatamant. Asta e cea mai uriasa din revolutiile care au avut loc, dupa revolutie, la noi: schimbarea curbei lui Gauss, prostii declarati genii, desteptii declarati incapabili”.

“Trecatorule, nu ma judeca dupa cele ce am facut, ci dupa cele ce le-am refuzat a le face”
I. D. Sarbu

“Domnul a dat, domnii le-au luat.”
I. D. Sarbu

“Orice rahat, o spunea si Blaga, are dreptul sa-si scrie memoriile sale de trandafir.”
I. D. Sarbu

“Orice vis se razbuna.”
I. D. Sarbu

“Petrila va misca, Bucurestiul va tresari, Moscova va ramane pe ganduri.”
I. D. Sarbu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Dilema vieţii mele” – povestea unui adolescent deţinut la Auschwitz

Familia Nussbaum, deportată la Auschwitz in 1944. A supravieţuit numai VasilePublicăm această mărturie în preajma datei de 27 ianuarie -...

Închide
18.222.115.120