caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Vioristul de la Auschwitz

de (24-1-2010)

În anul 1987 am căutat un material interesant pentru a-l putea prezenta într-un spectacol festiv în onoarea Zilei Holocaustului. După nenumărate lecturi ,am citit o carte de poezii a poetului dr.Moşe Liba-pe atunci Director general al Institutului pentru relaţii culturale cu ţările de limbă latinăSpania şi Portugalia, sub egida ministerului de externe al Israelului. Dr.Liba a fost timp de peste 30 de ani Ambasador în numeroase ţări de pe glob. Poet care a editat peste 45 de volume de poezie în ebraică,idiş, engleză, franceză şi ladino.

Cartea de poezii intitulată „De la Casa poporului la Binianei ha’uma” a conţinut poemul „Vioristul dela Auschwitz” în opt limbi.
Pornind de la acest poem ,am scris o piesă de teatru care s-a prezentat în 1987. Spectacolele au avut succes.

Prof.dr.Moşe Liba asistase la conferinţele d-lui Jack Iaacob Strumza ,originar din Salonic,care a fost printre evreii deportaţi din Grecia cu familiile lor. la Auschwitz.

Întreaga s-a familie a fost omorâtă. Fiind necesar un viorist pentru Orchestra de la Auschwitz, Iacob Strumza a fost acceptat, cu toate că profesia sa era inginer. Astfel a supravieţuit Moşe Liba după ani i-a cerut permisiune de a scrie un poem. D-nul Strumza trăieşte la Ierusalim şi e în vâstă de 97 de ani.

Peste ani,apiesa de teatru a fost adaptată şi complectată în Olanda,prezentându-se la Haga pe data de 4 mai 2008. Adaptarea a fost realizată de scriitorul şi muzicianul olandez Rob Shulten împreună cu Moşe Liba. În anul 2010 spectacolul se va relua în Olanda.

Împreună cu dr.Moşe Liba am hotărât să realizăm o carte cu acelaşi titlu, în care să publicăm poeme, poezii care au la bază marea tragedie a Holocaustului, precum şi proză. Cartea poemelor a avut onoarea de a fi prefaţată de Şimon Peres – Preşedintele Israelului și de Itzhak Navon, cel de-al V-lea Preşedinte.

Cartea „Vioristul de la Auschwitz” poate fi procurată la adresa:

Paul Leibovici, Neve Alon 15 ap.43.Rehovot. Tel: 972 (0)8 – 9460127.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Stare de urgenţă în Arizona

O furtună puternică a lovit joi, 21 ianuarie, statul Arizona. Pasageri rămaşi blocaţi în aeroporturi, autostrăzi acoperite de apă şi...

Închide
18.118.145.114