caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Stare de urgenţă în Arizona

de (22-1-2010)

O furtună puternică a lovit joi, 21 ianuarie, statul Arizona. Pasageri rămaşi blocaţi în aeroporturi, autostrăzi acoperite de apă şi persoane evacuate din locuinţe din cauza riscului de inundaţii, aşa arată bilanţul evenimentelor de joi noaptea, din Statul Marelui Canion.

Deşi meteorologii prevedeau că furtuna va fi urmată de o tornadă puternică, uriaşul vârtej s-a îndreptat spre est de California, ocolind Arizona.

Precipitaţii masive

Începând de marţi, 19 ianuarie, nori de ploaie s-au ridicat deasupra însoritei Arizona. Miercuri a fost din nou senin, urmând ca joi, conform previziunilor meteo, să se dezlănţuie o nouă ploaie torenţială. Căderile masive de precipitaţii şi intensificările puternice ale vântului l-au determinat pe guvernatoarea statului Arizona, Jan Brewer, să declare starea de urgenţă. Întrucât pericolul încă nu a trecut, autorităţile locale sunt în continuare pregătite şi în stare de alertă maximă pentru a putea interveni, aşa cum au făcut şi până acum, în caz de nevoie.

În City of Surprise, de exemplu, pentru a elimina orice risc din punct de vedere al bunurilor, locuitorii care au dorit să îşi protejeze locuinţele contra inundaţiilor au avut la dispoziţie saci de nisip pe care au putut să îi ridice gratis, în noaptea de joi spre vineri, de la locaţiile anunţate.

6.000 de persoane fără curent electric

Ȋn Arizona sunt doua companii mari furnizoare de electricitate: Salt River Project (SRP) și Arizona Public Services (APS).

Din cauza furtunii s-au înregistrat căderi ale reţelei electrice, angajaţii celor două companii furnizoare de electricitate din Arizona, Salt River Project (SRP) si Arizona Public Services (APS), au intervenit prompt pentru a remedia situaţia. Joi seara, la ora 10:00 pm, SRP raportaseră că 6.000 din clienţii ei au rămas fără curent electric.

Nu în ultimul rând, ploile abundente au reuşit să perturbe traficul aerian şi rutier. Furtuna a ţinut la sol avioanele care ar fi trebuit să plece de pe aeroportul din Sky Harbor joi, în intervalul 1-2 p.m. şi a făcut imposibilă aterizarea avioanelor pe aeroportul din Phoenix, până la ora 10.30 a.m.

Vreme rea şi în weekend

Conform datelor primite de la Serviciul Naţional de Meteorologie, vremea rea se va menţine pe toată durata weekend-ului. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile în Arizona se aşteaptă precipitaţii, zăpadă şi temperaturi şi mai scăzute. Mai alarmant este faptul că aceştia au emis o atenţionare pentru inundaţii extreme în Sedona şi zonele adiacente, valabilă până sâmbătă dimineaţa, 23 ianuarie. În Oak Creek, nivelul apelor se preconizează să crească dramatic, până vineri, 22 ianuarie, la ora 2 a.m.

Perspectiva este cu atât mai neobișnuită cu cât statisticile (www.city-data.com) indică faptul că în Statul Marelui Canion, fenomenele naturale extreme sunt cât se poate de rare. Dacă Texas, Oklahoma şi Florida au parte de tornade, iar California este predispusă la cutremure, în Arizona lucrurile stau cu totul diferit. Metropola Phoenix, de exemplu, se situează în topul oraşelor cu cele mai puţine calamităţi. Inundaţii asemănătoare s-au mai produs în Arizona, în 2004.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel pentru unitatea naţională a poporului român

Apel către Preşedintele României şi Preşedintele Republicii Moldova pentru unitatea naţională a poporului român - apel semnat de 35 de...

Închide
54.144.233.198