caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

O reteta din bucataria creola

de (17-1-2010)

Influenta catorva elemente culinare din SUA transforma exotimsul acestora in obisnuinte gurmande cotidiene.
Bucataria caracterizata prin combinatii de fructe de mare cu pui, carnati afumati, pui si legume ca bame, dovleac, usturoi si alte cateva legume specifice zonelor tropicale are ca port de intrare Miami sau New Orleans si se identifica sub numele de creola sau Cajun.
O reteta haitiana, simpla si plina de inedit surprinde prin usurinta pregatirii si prin gustul aparte ( carne de porc, orez, boabe de fasole neagra uscata, 3 banane verzi)
Meniul se compune dintr-un kg de carne de porc care se fierbe in apa cu otet, usturoi, cuisoare, enibahar, piper boabe si ardei in boia. Dupa ce se strecoara si se raceste carnea se taie in cuburi ( cu grasime, ca pentru jumari) si se prajesc bine, pana devin crocante.
Se fierbe apoi orezul (300gr) nu foarte mult. Se strecoara si se limpezeste cu apa rece. Se lasa intr-o sita. Orezul se da in ulei cu ceapa maruntita si cuburi de ardei gras verde, mazare verde si ceva boabe din fasolea fiarta.
Separat se fierb 250gr fasole neagra cubaneza (poate fi inlocuita si cu cea rosie).
Atentie! Nu puneti sare in fasole.
Dupa ce se fierbe o strecurati si apoi intr-o tigae prajiti fasolea in ulei cu usturoi, frunze de dafin, 6 catei de usturoi, ceapa, bacon taiat in cuburi mici, o lingura de pasta de tomate, ardei iute (ori Tabasco), seminte de coriandru, piper in pudra. Dupa vreo 15 minute transformati fasolea intr-un piuree, un sos de consistenta iaurtului. Daca e nevoie de lichid adaugati zeama de la o supa.
Abia la urma adaugati sarea dupa gust.
Ca garnitura puteti praji bananele verzi (aici vorbim de Plantaines) o anume specie de banane destinate prepararii de chipsuri, un fel de substitut al cartofilor in prajiti in lumea tropicala.
Bananele se taie in felii (ca niste monede groase de 1 cm) si se lasa in apa rece cu sare.
Se scot si se invelesc intr-un stergar de bumbac. Se preseaza, se alungesc si apoi se prajesc in ulei ca si cartofii prajiti.
Garnisiti cu frunze de coriandru proaspat si boia de ardei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zece ani de la moartea lui Ion Rațiu

Dear Friends, Every year around this date we like to publish our ‘In Memoriam’ in honour of our founder Ion...

Închide
3.15.10.137