caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Plata CAS asupra drepturilor de autor – un atentat asupra libertăţii presei

de (13-1-2010)

\”Guvernul Boc atentează la libertatea presei\”, a declarat într-un comunicat de presa Teodor Vasiliu, preşedinte al Patronatului Presei din România ROMEDIA. Patronatul Presei din România – ROMEDIA şi Federaţia Româna a Jurnaliştilor MediaSind, organizaţii reprezentative care au semnat Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramură mass-media, au protestat faţă de intenţia Guvernului Boc de a impune contribuţia de asigurări sociale asupra veniturilor obţinute din contractele de drepturi de autor si celor încasate în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare.

,,Prin această intenţie, Guvernul Boc încearcă să dea o nouă lovitura industriei de media în aceasta perioadă de criză, deoarece preţul informaţiei şi al articolelor jurnalistice va creşte cu 31 la sută. În orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalişti, în urma acestei măsuri, sunt infime şi nu ar genera redresarea economiei româneşti. Există suficiente soluţii economice pentru ieşirea din criză, iar inventarea unor noi biruri asupra activităţii jurnaliştilor nu poate duce decât la falimentul presei româneşti”, susţine Teodor Vasiliu.

Sindicatul Jurnaliştilor atrage atenţia că în ultima vreme peste 50 de publicaţii au fost închise, peste 1.500 de jurnalişti rămânând fără loc de muncă. Sindicatul consideră că această situaţie este cauzată şi de lipsa măsurilor de sprijinire a acestui domeniu vital pentru democraţie. Federaţia arată că ar fi necesară simplificarea fiscalităţii, diminuarea TVA la nivelul de 0 – 5%, aşa cum se practică în UE şi eliminarea taxelor impuse pentru reţeaua de difuzare. Sindicaliştii avertizează că degradarea industriei media conduce la restricţionarea accesului publicului la informaţie, adică la o criza a democraţiei, suprapusă peste criza economică.

Miercuri, 13 ianuarie, ministrul muncii Mihai Şeitan s-a întâlnit cu o delegaţie a sindicatelor jurnaliştilor, a patronatelor din media şi cu preşedintele confederaţiei UGIR-1903, la care sunt afiliate patronatele din media. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a dat asigurări că plata obligatorie a CAS pentru drepturile de autor şi convenţiile civile nu se va aplica în 2010, ci posibil de la 1 ianuarie 2011, afectându-i doar pe angajaţii care nu au carte de muncă.

Prevederile privind impozitarea drepturilor de autor şi a convenţiilor civile sunt cuprinse şi în Legea unitară a pensiilor, care intră în vigoare din 2011. Deocamdată guvernul nu a declarat oficial dacă va impune, începând din acest an, contribuţia pentru asigurările sociale asupra drepturilor de autor şi convenţiilor civile.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Teodor Mărieș a intrat din nou în greva foamei

Pe 12 ianuarie 2010, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a declarat greva foamei conform documentului atasat. D-na Procuror...

Închide
18.220.106.241