caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

ACUM este “o revistă antisemită, finanțată de MOSSAD”

de (10-1-2010)
39 ecouri

M-am obișnuit demult cu acuzațiile că revista ACUM este “vândută intereselor evreești”, ba chiar și cu unele care sunt de domeniul patologicului, cum ar fi de pildă aceea că dorim să “distrugem poporul român și creștinismul”.

Mai nou, un negaționist cercetat penal (căruia n-am să-i pomenesc numele ca să nu-i fac publicitate) mi-a dedicat un articol pe blogul său, un atac împotriva romilor și a evreilor, text de o rară abjecție, care după opinia mea constituie o incitare la ură interetnică de la un cap la altul.

M-am oprit însă la o reacție la acest articol postată de un individ care, evident sub acoperirea anonimatului, scrie:

“In urma unor comentarii retinute, de bun simt, dar care nu imbratiseaza intru-totul mai noua (doua decenii) doctrina evreiasca anti-romaneasca, privitoare la pretinsul holocaust, Petru Clej(a) m-a jignit, in mod repetat, cu o violenta care-i devoaleaza caracterul si impulsivitatea anti-romaneasca si m-a anuntat ca nu mai am acces in saptamanalul sau (MOSSAD) numit “Acum”. “

Nu cred că are rost să ilustrez cu citate cam care ar fi comentariile “reținute, de bun simț”, când individul își dă singur cu firma în cap, alăturând Holocaustului, adjectivul “pretins”. Cu alte cuvinte este negaționist al Holocaustului. Or, “negaționist al Holocaustului” și “bun simț” reprezintă o contradicție în termeni. Cât privește acuzația că serviciul de informații externe al Israelului ar sta în spatele revistei ACUM, nu cred că merită vreun comentariu.

O altă cititoare (ocazională) care insistă fără succes să fie băgată în seamă de colaboratorul nostru, distinsul politolog Vladimir Tismăneanu, s-a declanșat împotriva evreilor (incluzându-mă aici și pe mine):

Evreii romani nu ar avea probleme cu romanii daca ar pune Romania inaintea intereselor lor etnice..Ced ca va dati seama? Si ca asta e la fel in orice tara traiesc ei..Sau ca problemele mari au fost create exact pentru ca s-au pus pe ei inaintea tarii respective..si inca incearca si acum sa faca la fel..

Culmea si la dansul si la cei care va credeti intolerati..si nu numai la cei care nu va sufera caci va bagati pe gitul natiunilor..fara sa le respectati ci dimpotriva sfidandu-le si folosindu-le pentru interesele dumneavoastra… sau asa credeti. Ca pina la urma..la ce s-a ajuns??? Nici macar nu se poate spune ca Israelul este o reusita ..Nu e pacat? Ba e mare pacat si poate ca tocmai evreii ar trebui sa invete de la romani ceva…

Când i-am spus că de fapt nu sunt evreu, respectiva persoană a explodat:

Dar acum inteleg si de ce va permiteti atita violenta si obraznicie directa, tocmai pt ca nu sunteti evreu… Ori ceilalti fiind evrei nu si-o permit… Nu ar fi trebuit sa invatati de la ei ceva ca sa-i slujiti mai bine…caci ce faceti acum se numeste ca le faceti rau…

Dar, așa cum am mai spus, astfel de acuzații venite de la antisemiți sunt foarte curente. Iată însă că recent, pe un forum pe care scriu mai ales evrei originari din România a apărut următorul text referitor la revista ACUM:

Faceti foarte bine, dupa parerea mea, ca introduceti in ziarul acela electronic care este si cu carne si cu branza si, sub pretextul obiectivitatii, vehiculeaza bucuros propaganda antisemita ca aceea careia ii raspundeti, un punct de vedere serios, cinstit, normal, pentru edificarea eventualilor cititori de buna credinta.

Ar trebui să precizez că persoana care scrie textul, scria în debutul anilor 1990 la cotidianul FSN “Azi” (fără să o oblige nimeni), una dintre cele mai infame publicații ale perioadei post-ceaușiste, publicație ale cărei incitări permanente la ură împotriva opozanților regimului Iliescu au avut un rol important în declanșarea sinistrei mineriade din iunie 1990, ale cărei consecințe funeste se mai resimt încă și azi. O astfel de persoană îndrăznește să ne acuze că vehiculăm propagandă antisemită.

Tot pe același forum, un oarecare s-a legat de directorul revistei ACUM, Ștefan Maier:

Niciodata nu am crezut in cei cazuti in plasa regimului tarziu, 1988, 1989…Mi-e jena sa spun de ce, dar mie asa imi pare si derularea pe mai departe a evenimentelor o arata, cel putin pentru mine…. Nu am nimic cu tine, Stefane, dar de ce ai plecat asa tarziu si de ce SUA?

Comentariul este de-a dreptul halucinant. Interesant ar fi fost de știut unde era acest individ în iarna lui 1989, când Ștefan era anchetat de Securitate pentru complot împotriva statului și amenințat cu pedeapsa cu moartea.

Tot în ultima vreme a apărut un individ care ne acuză de anti-iudaism și anti-sionism (pe mine m-a comparat cu Paul Goma). Este foarte deranjat de faptul că, de pildă, am publicat recenzia unei cărți “Inventarea poporului evreu”, al unui istoric israelian, Shlomo Sand, care pune la îndoială originea evreilor așa cum e descrisă în Biblie.

Iar acum un an, după ce a fost dată afară de la revista ACUM pentru incompetență și incorectitudine, o colaboratoare din Israel a lansat la adresa lui Ștefan și a mea zvonul că vehiculăm “idei de extrema dreaptă”.

Consider că reacții ca cele menționate mai sus sunt ultra-minoritare. Prefer să cred ce zice colegul nostru Vlad Solomon:

Eu cred ca ACUM e singura publicatie pe net in care evrei din toata lumea, inclusiv cei din România, pot contribui deschis, fara sa se preocupe de cum vor fi perceputi – ca evrei sau nu. Si se pot auto-declara evrei fara sa se ” justifice”. ( Ma refer la complexul minoritar).

În concluzie, suntem pe calea cea bună. Dacă antisemiții ne acuză că suntem revista MOSSAD-ului, iar unii cititori evrei spun despre noi că suntem antisemiți, atunci e clar că și unii și alții se înșeală.

Problema pe care o avem uneori este că poziția noastră non-conformistă nu este ușor de agreeat, ca să nu mai spun că unii chiar nu înțeleg această poziție – noi refuzând categoric orice atitudine partizană, atât de familiară în mediile românești.

De aceea, vom continua pe aceeași cale, cu riscul de a fi numiți în continuare “antisemiți plătiți de MOSSAD”.

Ecouri

  • Lucian-Zeev Herscovici: (10-1-2010 la 00:00)

    Draga Petru,
    Te felicit pentru acest articol, ca si pentru atitudinea ta ferma. Ai dovedit inca o data ca revista ACUM este preocupata sa prezinte adevarul, numai adevarul si tot adevarul. Poate ca unii critici si criticastri scriu din intentie rea, iar altii din necunostinta de cauza si din neintelegere. Dau dreptate intru totul si prietenului Vlad Solomon in privinta frazei citate de tine. Mult succes.
    Lucian-Zeev Herscovici

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Mulșumesc, Lucian.

    Mă aștept însă la o reacție plină de venin din partea ambelor părți vizate.

  • Patriciu: (10-1-2010 la 00:00)

    D-le Petru!

    Mulţumesc pentru că iarăşi am găsit la poşta mea electronică revista „ACUM”.
    Am citit articolul şi nu împărtăşesc ideea că revista ar fi ori evreească sau antisemită.După cum ştiţi,sunt basarabean,locuitor a unor teritorii a României interbelice. Băştinaşi mei au avut de suferit mult atît de la străini,cît şi de la indiferenţa fraţilor de peste Prut.Ce n-ai spune,dar aceste teritorii au fost jertvite de Ţară pentru a scăpa restul ţării de ruşi.Acum,consider eu,în condiţiile actuale se poate de depus eforturi pentru a realiza calea germană şi pentru România şi unele teritorii ale ei (cea mai rămas din Basarabia neîncorporată de Ucraina),eforturi care pot duce la rezultate reale dacă se vor concentra cît mai multe energii pentru a realiza acest deziderat naţional.
    La părerea mea,problema teritoriilor româneşti din afara frontierei României,ar fi binevenit pentru romani să fie prioritară problemelor evreilor pe paginile revistei,slavă Domnului,dumnealor de isprăvesc destul de bine şi fără ajutorul nostru,al românilor.Mai bine i-am ruga şi pe dumnealor să ne ajute în a rezolva problema basarabeană,sincer aşi dori să am motive de a le mulţumi evreilor pe paginile revistei D-ră după ce vom aduce Basarabia la Ţară pentru aportul evreilor la cauza reîntregirii romaneşti.La părerea mea,dacă vom simţi acest aport,sunt sigur antisimetismul romănesc va deveni ceva de domeniul trecutului şi atunci nimeni nu se va încumeta nici chear să gîndească ca revista „Acum”e antisemită.

    Anatol Marin (Chişinău)

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Reacția veninoasă, vitriolică aș putea spune, a venit de pe forumul pe care l-am menționat dar nu l-am numit.

    Aveți impresia că au răspuns chestiunilor de fond din articol? Nu, cu toții și-au pus problema, dat fiind că e un forum „privat”, unde trebuie să te înscrii ca să participi la discuții, cum de au ajuns afirmațiile din articol la mine, care nu sunt membru al forumului.

    Plus, alte calomnii turnate la adresa lui Ștefan Maiaer și a revistei ACUM. Deci pentru aceste persoane există doar avantajele libertății de exprimare, adică dreptul de aspune orice, inclusiv de a calomnia, dar să nu suporte consecințele.

    A calomnia oameni în carne și oase precum Ștefan Maier la modul cel mai imund în fața a 300 de persoane (cât pretind moderatorii forumului că sunt înscrise la discuții) reprezintă o infracțiune penală.

    În acel moment, orice gentlemen’s agreement cu privire la confidențialitate își pierde orice valabilitate. Nu este admisibil să calomniezi fără impunitate, fără măcar să primești o replică. Iar faptul că replica a venit pe revista ACUM, cu o difuzare mult mai largă decât a acestui forum, este o lecție.

    Libertatea de exprimare are un pandant permanent: responsabilitatea.

  • Puiu Wolf: (10-1-2010 la 00:00)

    Chiar intre ghilimele titlul articolului este ridicol.
    Cand veti inceta sa va victimizati, dle Clej? Riposta dv nu este decat o patarda imuiata pentru ca citatale in cauza sunt „confidentiale”, impunandu-ne o totala incredere in opinia dv.
    Din moment ce n-au fost publicate in revista, credibilitatea lor poate fi pusa oricand la indoiala. Atitudinile antisemite si autorii lor trebuiesc furnizate dezbaterii publice in contextul lor integral si, fara indoiala, condamnate cu toata severitatea.

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule Anatol Marin,

    Nu prea văd ce legătură are ecoul dumneavoastră cu articolul. Dar dacă tot ați deschis discuția, mă văd nevoit să fac niște precizări:

    1) Revista ACUM nici nu susține, nici nu se opune Unirii Republicii Moldova cu România.

    2) Nu este treaba evreilor, de oriunde ar fi ei, să susțină mișcarea unionistă din Republica Moldova și România.

    3) Dacă totuși doriți ca evreii să susțină această cauză, atunci faceți bine și renunțați la negaționismul Holocaustului. Evreii din Basarabia și Bucovina su suferit enorm în timpul celui de-al doilea război mondial în mâinile criminalului genocidar Ion Antonescu.

    Și acum vine un antisemit și un negaționist ca Anatol Marin, care-l laudă în gura mare pe Paul Goma și Săptămâna lui roșie, și îi roagă să sprijine Unirea Republicii Moldova cu România, ca să dispară antisemitismul.

    Asta-mi aduce de un banc: știți care-i culmea tupeului? Să împingi o bătrână pe scări și pe urmă s-o întrebi de ce se grăbește.

    Aveți un tupeu nemărginit, domnule Anatol Marin.

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Resentimentar ca de obicei, Puiu Wolf riscă să se înece în propriul venin.

    Care opinie, domnule Wolf, puneți la îndoială autenticitatea acestor citate?

  • Stefan N. Maier: (10-1-2010 la 00:00)

    Din nefericire unii evrei sunt prea grabiti in a acorda calificativul de antisemit. Si foarte lenti in a-si cere scuze cand li se dovedeste ca au gresit. Nu e un apanaj exclusiv evreiesc. Noua ni se spune destul de des ca suntem si antiromani, si multe alte anti-.

    Ceea ce este cel mai important insa este ca din aceste dispute „se separa apele”. Cei care au spiritul de discernamant necesar inteleg ca in ACUM nu facem nici un rabat de la adevar pe criterii etnice, religioase, sexuale, de culoare a pielii si asa mai departe. Ori pe noi parerea acestora ne intereseaza, asocierea cu ei ne intereseaza.

    Pentru ceilalti exista grupuri de discutii, mergand de la nobile idealuri, altruism si voluntariat specific unor cauze precise, pana la grupuri de suport pentru oameni in suferinta dar ajungand si la grupuri de mediocritate flatulenta.

    A crede ca ACUM este o revista infometata de cititori si dispusa sa faca pe plac cat mai multora pentru a-i mangaia pe crestet si a-i atrage ar fi o mare greseala.

  • musat nicolae: (10-1-2010 la 00:00)

    nu mai stiu ce sa spun
    dezbinarea romano-romana continua pe toate fronturile exact ca in timpul si dupa caderea lui ceausescu
    este dea dreptul practic sa luam calculatorul sa injuram pe unul si pe altl, sa inventam conspiratii sa acuzam si apoi sa asteptam ca victima denigrarii sa se poarte cu manusi si sa ne si perie
    in cazurile expuse cei denigrati au trecut peste un sindrom si anume acela al victimei careajunge sa simpatizeze tortionarul si teroristul ba mai mult se destainuie acestuia
    cu au reusit cei doi sa depaseasca acest sindrom ?
    simplu si-au dat seama ca sunt liberi, au o libera actiune si o libera gindire nu sunt nic ostatici, nici terorizati si au demnitatea sa dea riposta cuvenita

  • patriciu: (10-1-2010 la 00:00)

    D-le Petru!

    Cea ce d-ră numiţi tupeu nemărginit eu numesc abordare constructivă a problemelor.
    În primul rînd nu am negat nici odată holocaustul ci am susţinut ideea că excese în comportamentul lor au fost comise de reprezentanţi aiambellor naţiuni,vinovaţi sunt acei ce au provocat.
    În rîndul doi am susţinut ideea că manifestări de holocaust au fost comise pe parcursul istoriei şi asupra altor popoare şi chear rase,şi nu e cel mai nimerit ca permanent să discutăm despre holocaustul unui popor. Acestuia,ca şi altor popoare acum nu văd să îi fie ameninţată existenţa,dimpotrivă,mediatizarea acestei teme în permanenţă,într-adevăr provoacă atitudini neprietenoase contra acestuia,ca şi orice ce se face cu exces.
    În rîndul trei,noi românii, actualmente avem probleme mai grave ca evreii,mai degrabă noi necesităm ajutorul evreilor în rezolvarea problemelor noastre,decît evreii pe al nostru pentru aşi rezolva păroblemele d-lor.
    În răndul patru consider că un ajutor vizibil din partea comuniţăţii evreeşti dat românilor pentru aşi rezolva problemele lor e cea mai bună metodă de a combate eficient atitudinile antisemite ce se mai întîlnesc la unii români ce la fel trăesc cu trecutul mai mult decît cu prezentul.
    Concluzie:Să fim oameni pragmatici şi practici,realizînd ce ne dictează situaţia din prezent,desigur trebuie să luăm în consideraţie trecutul,trăind însă numai cu trecutul,riscăm doar să fim prizonierii acestui trecut.

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    „Cea ce d-ră numiţi tupeu nemărginit eu numesc abordare constructivă a problemelor.”

    Dumneavoastră nu sunteți constructiv, sunteți plin de ură împotriva evreilor, mai ales din ignoranță, parțial din rea credință.

    „În primul rînd nu am negat nici odată holocaustul ci am susţinut ideea că excese în comportamentul lor au fost comise de reprezentanţi aiambellor naţiuni,vinovaţi sunt acei ce au provocat.”

    Tot negare sau minimalizare a Holocaustului se cheamă această relativizare. Statul român a comis un genocid împotriva evreilor din Basarabia și Vucovina, iar dumneavoastră și negaționiști de teapa dumneavoastră negați acest fapt.

    „În rîndul doi am susţinut ideea că manifestări de holocaust au fost comise pe parcursul istoriei şi asupra altor popoare şi chear rase,şi nu e cel mai nimerit ca permanent să discutăm despre holocaustul unui popor. Acestuia,ca şi altor popoare acum nu văd să îi fie ameninţată existenţa,dimpotrivă,mediatizarea acestei teme în permanenţă,într-adevăr provoacă atitudini neprietenoase contra acestuia,ca şi orice ce se face cu exces.”

    Câtă vreme vor exista negaționiști și antisemiți ca dumneavoastră, acest lucru va fi reamintit.

    „În rîndul trei,noi românii, actualmente avem probleme mai grave ca evreii,mai degrabă noi necesităm ajutorul evreilor în rezolvarea problemelor noastre,decît evreii pe al nostru pentru aşi rezolva păroblemele d-lor.”

    V-aș ruga sî nu mai vorbiți în numele românilor, fie și pentru faptul că limba dumneavoastră maternă este rusa. Apoi nu aveți dumneavoastră căderea să ierarhizați gravitatea problemelor pe care le discută revista ACUM.

    „În răndul patru consider că un ajutor vizibil din partea comuniţăţii evreeşti dat românilor pentru aşi rezolva problemele lor e cea mai bună metodă de a combate eficient atitudinile antisemite ce se mai întîlnesc la unii români ce la fel trăesc cu trecutul mai mult decît cu prezentul.”

    C#nd negaționiști și antisemiți ca dumneavoastră vor înceta cu abjecția morală pe care o practică și-și vor cere scuze sincer, atunci poate ar merita stat de vorbă cu dumneavoastră. Până atunci nu.

    „Concluzie:Să fim oameni pragmatici şi practici,realizînd ce ne dicte
    ază situaţia din prezent,desigur trebuie să luăm în consideraţie trecutul,trăind însă numai cu trecutul,riscăm doar să fim prizonierii acestui trecut.”

    Concluzie: câtă vreme veți fi negaționist și antisemit, deci mincinos și extremist, veți fi tratat cu duritate de revista ACUM.

  • Radu Cosma: (10-1-2010 la 00:00)

    Aceasta dezbatere dintre rational (revista Acum) si absurd (extremistii de toate nuantele inclusiv antisemitii)va continua la nesfirsit. Acesta este rostul acesti publicatii excelente, de a-i demasca pe democratii fraudulosi, pe neo-fascistii ascunsi, pe excrocii patologici, intr-un cuvint vorba poetului, de „a da cu zachrelina in prosti.” Pentru ca pina la urma, dincolo de toate argumentele, acesata minoritate vehementa si virulenta este in mare majoritate format de prostovani, nu inculti, ci de indivizi lipsiti de materie cenusie de calitate.

  • patriciu: (10-1-2010 la 00:00)

    D-le Petru!
    Aţi comis o insultă la adresa mea: Fără să vă documentaţi aţi afirmat că limba mea maternă e rusa.Limba rusă e limbă maternă pentru mine ca pentru dumneata japoneza sau coreeana.M-am ocupat de arborele meu genealogic şi am fost bucuros cînd am constatat cercetînd pînă la bunicii bunicilor mei de pe mamă şi tată că toţi sunt români moldoveni dintre Prut şi Nistru,reprezentanţi ai altor naţiuni cît şi originari din alte regiuni geografice româneşti nu am constat.Aşi putea să vă învinuesc că aveţi şi d-ră o altă limbă maternă decît româna,educaţia şi bunul simţ însă nu-mi permite un comportament mojicesc.Nu am pentru ce să-mi cer scuze de comportamentul guvernării Antonescu,ea şi-a primit pedeapsa deja pentru cele făptuite,nu şi unii evrei ce au săvîrşit fapte reprobabile la adresa românilor.Nu e treaba mea să le cer acelor evrei sa-şi ceară scuze pentru cele săvîrşite contra românilor,nici evreii nu au pentru ce sa-mi ceară ca să-mi cer scuze pentru faptele guvernării Antonescu.Guvernul României şi-a cerut scuze deja pentru aceasta,nu e nevoie ca aceste scuze să fie înaintate de fiecare cetăţean.(Închipuiţi-vă ce ar fi dacă fiecare turc şi-ar cere scuze pentru genocidul contra armenilir din 1915 sau fiecare european şi-ar cere scuze pentru genocidul faţă de cetăţenii de culoare ai Africii sau indienii continentului american).
    Referitor la evrei,am destui cunoscuţi reprezentanţi ai acestei naţiuni cu care îmi întemeez relaţiile pe egalitate şi respect reciproc a valorilor fiecăruea.În genere,în relaţiile cu amicii şi cunoscuţii mei nu am prejudecăţi de ordin naţional,rasial,confesional,sexual etc.Pentru mine există Oameni buni, cu care mă înţeleg mai bine şi care le pot zice chear şi prieteni,şi oameni mai puţin buni cu care intru în contact după necesităţi.Pot să mai adaug că am avut de a face cu destule asemenea tipuri de oameni ca reprezentanţi ai unor naţiuni,confesii,rase,profesii etc.
    E bine ca în asemenea relaţii fiecare sa-şi ştie locul şi lungimea nasului,adică corectitudinea în relaţii e pe primul loc.Asta aşi dori şi de la dumneata,mai ales cu acei ce se comportă cu dumneata corect, fii la fel de corect.(dacă doriţi să fiţi apreciat şi respectat)Adică,vreau să spun,nu cunoşti omul,nu ai de ce sa-l învinueşti pentru că nu-ţi place ceva din ceea ce scrie: Uite vezi d-ta eşti aşa ignorant deoarece limba maternă îţi este rusa.Dacă erai dumneata în locul meu în Basarabia,posibil limba maternă a excelenţei D-ră putea să fie rusa,tatăl meu cu toate că a fost comunist cu ruşii, a ştiut totuşi în acele timpuri sovietice să mai cînte şi „Deşteaptă-te române”,şi să-mi de-a cu caetul peste cap ca să ştiu unde şi ce trebuie să vorbesc cînd venea vorba de problema naţională şi teritorială a românilor.(Făcuse la timpul sau liceu românesc)Aşa că pentru unii ca d-ta am răspunsul lui Al.Lăpuşneanu:”Dacă voi nu mă vreţi,eu vă vreau”…,şi voi veni odată şi odată cu tot cu teritoriul Basarabiei la ţară,cu ajutorul chear şi a unor evrei,ruşi,ucraineni de aici,înfruntînd cumva rezistenţa unor români ce nu doresc Romania reîntregită.Ce sa-i faci sînt încă prea mulţi români a căror interese personale sunt cu mult mai presus decît interesele naţionale,eu însă rămîn optimist.

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule Anatol Marin,

    Este pentru ultima oară când vă mai public un mesaj off-topic. Este foarte clar din topica frazei și din modul bolovănos de exprimare în limba română că gândiți în rusește (limba pe care cred că o stăpâniți mai bine decât româna) și traduceți în românește.

    Pe urmă, nu e nicio rușine să fii rus (sau român, evreu, leton, coreean, brazilian sau pakistanez).

    Vă mai atrag atenția că vă cer să vă adreați cu „dumneavoastră”, așa cum procedez eu, nu cu „dumneata”.

    În sfârșit, faptul că guvernul României a recinoscut rolul regimului Antonescu în Holocaust nu vă permite dumneavoastră să practicați negaționismul și antisemitismul.

    Dacă dumneavoastră echivalați genocidul antonescian cu abuzurile comise de indivizi care întâmplător erau evrei (mult mai mulți erau români, ruși, ucrainieni, bulgari, tec) în timpul regimului comunist, atunci sunteți fie de o ignoranță supremă, fie sunteți un antisemit fanatic.

    Și cu aceasta am încheiat capitolul „obsesiile antisemitului Anatol Marin”.

  • George Gross: (10-1-2010 la 00:00)

    Nimeni nu m-a întrebat ce vreau să fiu, deşi m-am născut în Bucureştiul anului 1949. Am fost declarat evreu de autorităţile „democrate” române, şi continui de atunci în coace să mă consider evreu român şi nu român stabilit în străinătate.

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Stimatzi cetatzeni!

    Desi nu pot citi un numar suficient de articole ca sa ma pronuntz hotarat si definitiv asupra unei teme sau a unui titlu, totusi din cand in cand citesc unele articole consistente si-mi dau seama de productivitatea si calitatea muncii dvs.

    Am foarte mult de invatzat aici si apreciez deosebit de mult cand cineva vine cu un raspuns care ma poate lumina si pe mine.

    Spre exemplu, in clipa de fatza am o intrebare care persista de mult timp si la care as dori un raspuns obiectiv mai ales din tabara celor ‘anti’.

    Deci: Care sunt in mod cat se poate de obiectiv faptele evreilor din care cauza sunt acuzatzi de dusmanie, rea-vointza si raufacatorie impotriva poporului? Unde se invatza (s-au invatzat) aceste idei si cine le-a initziat, propagat si dezvoltat intr-atat incat peste tot pe unde mai uit sa citesc dau peste astfel de ‘pui de pupaza’ cum ar fi „jidanii care au adus poporul in situatzia de jale”, „evreii care vor sa distruga poporul”… si alte absurditatzi de genul asta…

    Unde? Cine? Cand? Cum?

    Va rog…

    Cu respect,
    TitusZ

  • musat.nic: (10-1-2010 la 00:00)

    peste tot, orice punct, mijloc si ocazie sunt folosite
    problema este: de cine si in ce scop
    simplu pentru distragerea atentiei de la un subiect important, obtinerea de capital politic, lista poate continua,
    de cine: de catre oricine are asemenea obiective, deci de oamenii siteri care vor ceva cu orice mijloc si sunt atrasi de avantajul presupus de ei.
    nu se poate limita, orice este posibil

  • Charlie: (10-1-2010 la 00:00)

    Oare cui este vanduta revista ACUM. Ori Mossadului or legiunii or cui. Prea e de oaie. Individul care ataca are o mentalitate de Neanderthal. Poate ca aia va sprijina. In mintea lui malidiva totul este posibil. Cai verzi pe pereti. Goebbels zicea ca daca repeti aceiasi mincina-fantezie de multe ori lumea incepe s’o creada. In credul dialectic un salt calitativ se intampla. Vezi inflenta marxismului!

  • Felicia HERSCOVICI: (10-1-2010 la 00:00)

    Am ramas stupefiata de injuriile care i se aduc d-lui Clej, platit de mosadul isralian.
    Acesti oameni sint niste analfabeti politici.

    De ce credeti ca statul Israel l-ar plati pr d-l Clej? Poate el sa-l aduca pe soldatul rapit Ghilad Shalit? Poate convinge statele arabe sa faca pace cu Israelul? Poate rezolva problema palestiniana, si sa opreasca rachetele lor, ale „hizbala”, sau a Iranului?

    Antisemitismul este ultima problema a Israelului, si in nici un caz nu mosadul se ocupa cu ea.

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Avetzi dreptate domnule Clej,
    Si eu am observat ca m-am abatut putzin de la subiectul principal al articolului fiind enthusiazmat a raspunde domnului Constantinescu la diversele intrebari.
    In ceea ce priveste Valahii, eu asa stiam ca se mai numesc si Tzintzari. Da, Tzintzarii din care Istoria Romaniei a facut Armasari. Eu insa personal ma abtzin a face din tzantzar armasar. De aceea am separat cele doua notziuni intr-atat incat observ ca am provocat chiar o mica polemica. Insa promit ca ma opresc aici ca nu cumva cuvintele mele sa fie considerate jigniri la adresa Armasarilor. Nu de altceva dar nu as vrea sa dau peste Iapa lui Marghiloman…
    Vorbesc serios.
    Cu tot respectul de care am dat dovada si pana acum,
    TitusZ

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Nu, domnule Constantinescu, nu cred ca pluralismul democratic inseamna desbinare. Tot asa nu cred ca unanimitatea inseamna dictatura.

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Vin si eu cu o precizare:

    Citez: „nu mai stiu ce sa spun
    dezbinarea romano-romana continua pe toate fronturile exact ca in timpul si dupa caderea lui ceausescu”.

    Slava domnului ca exista si o „dezbinare romano-romana”! Ca si o debinare americano-americana si, nu pot decat sa sper, chiar si o dezbinare israeliano-israeliana!

    Ceea unii nu inteleg este ca luptele de idei sunt nu numai necesare, ci absolut necesare. Mai putin si jignirile.

    Imi dau seama ca unii resimt absentza unui tatuc care sa ne spuna ce sa credem si ce nu.
    Ar fi mult mai simplu daca am avea un asemenea tatuc indrumator care sa ne „calauzeasca/ si ce sa facem mai departe/ si cum sa mergem inainte”!

    Numai ca vremurile moderne sunt extrem de complexe, si asa ceva ar fi o catastrofa pe toate planurile. Sa ne fereasca Sfantul Sisoe, si sfintul Pafnutie cu al sau prieten etern din ceruri sfantul Pramatie de asa ceva!

  • musat nic: (10-1-2010 la 00:00)

    nu am nici o nostalgie a tatucului pe care virfurile actuale l-au slujot si folosit ca alibi in toate furtisagurile efeectuate in numelel lui si apoi l-au impuscat.
    dezbinarea se manifesta prin razboiul intre cei care nu stiu sa se contrazica civilizat si pornesc zvoniade si denigreaza pe cine nu este de acord.
    nu toti suntem „oameni de bine” asa cum noul tatuc a denumit sleatca de acoliti.
    el este stapinul discodiei generale, el a lansat celebrul „sa se adape ca niste vite” el a scos securea razboiului si a denigrate pe orice om independent pe care il acuza de facism, iar orice grupare de demonstranti era lovitura legionara de stat.

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Da. Frumos formulat, domnule Constantinescu! Dar sa stitzi ca nu ar fi necesar si nici nevoie e pentru o dezbinare israeliano-israeliana. Nu ar trebui o astfel de sperantza. E de ajuns ca acest popor a fost dezbinat atatea mii de ani. Si chiar si in prezent. Mai bine sa ne intrebam: „Al cui ar fi interesul ca Poporul Israel sa fie dezbinat?” La ce e buna o astfel de dezbinare? Si pentru cine e buna?

    Dar asta este doar o directie negativa, destructiva.

    Cum ar fi daca ne-am pune cap la cap ideile ca sa gasim idealul care sa-i tzina unitzi si pe Israelitzi, si pe Americani, si pe Rumani, ba chiar si pe Unguri…

    Al cui ar fi interesul?

    Cu respect,
    TitusZ

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule care semnati Titusz: din context am sperat sa poata intelege oricine ca este nevoie de dezbateri in orice problema.
    Sa nu fie toata lumea de aceeasi parere. Si nici in Israel nu este cazul sa fie unanimitate. O asemenea unanimitate in pareri ar friza dictatura.

    Oricum Romania, SUA si Israelul sunt toate trei state, si nu vad cum ar fi posibil ca unanimitatea sa fie buna intr-un stat dat rea in altele sau invers.

    Israelul este si el un stat ca toate statele, nu un stat special.

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Poate ca nu stiu, domnule Constantinescu, ce intzelegetzi dvs. prin ‘unanimitate’. Dar daca este aceeasi notziune ca si cea din ‘votul unanim’…
    Oricum, eu nu am spus ca ar fi o solutzie.
    Dumneavoastra insa va contrazicetzi putzin atunci cand insistatzi pe niste statistici oficiale si ‘unanime’ despre ‘majoritatea absoluta’ ceea ce seamana foarte mult cu expresia absurda ‘stat unitar’ din Constitutzia Romaniei si de asemenea cu expresia exagerata ‘unitate natzionala’.
    Sa nu-mi spunetzi ca aceste expresii nu sunt ‘unanime’ ca nu va voi crede!
    Iar in ceea ce priveste diferentza dintre Olteni si Moldoveni sau dintre Dobrogeni si Munteni, cred ca o stitzi si dumneavoastra. Tot asa si dintre Valahi si ceilaltzi…
    Cu grija si respect,
    TitusZ

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Indiferent ce credeti, domnule Titusz, in istorie unanimitatea nu a fost niciodata si nu este o solutie. Ma intreb insa cum puteti totusi crede ca „valahii” si „rumanii” sunt doua popoare diferite si mai ales cum puteti crede ca romanii nu sunt majoritatea absoluta in Transilvania.

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule TitusZ,

    Tot n-am înțeles, cine sunt „valahii” de care vorbiți?

    Și ce legătură au ecourile dumneavoastră cu acest articol?

  • musat.nicolae: (10-1-2010 la 00:00)

    intervin cu o sugestie:
    -fiecare om se poate autodefini asa cum un popor se autodefineste si prin urmare va puteti numi cum doriti si ce simti mai mult ca sunteti
    -daca credeti si simtiti ca sunteti aroman nimeni nu pote sa faca nimic impotriva dumneavoastra sau sa va inclace drpeturile daca aceasta este convingerea dumneavoastra
    -de exemplu eu ma simt tigan fara ca rasial sa am gene de acest fel si nici nu am cautat sa alfu daca exista si ignor faptul ca a existat o incidenta de simptome ale low mediteranian feerever in unii ascendeti care ar indica ca as putea sa nu fiu pur singe roman.
    pur singe intr-o rasa de cai sunt foarte putine exemplare restul prezinta derivatii desi mai au caractere comune.
    -2% din populatia japoniei are gene care caracterizeaza o asa zisa rasa apare cea japoneza, iar ceilanti au caractele rasei mongolice.

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Deci tot nu mi-ati explicat de ce nationalitate sunt eu din cele doua inventate de dvs: „valah” sau „ruman”!
    Si nici nu v-ati cerut scuzii pentru gogomanii si insulte!
    Trebuie sa aveti mult tupeu ca sa va comportati asa!

  • Mircea G: (10-1-2010 la 00:00)

    „Dacă antisemiții ne acuză că suntem revista MOSSAD-ului, iar unii cititori evrei spun despre noi că suntem antisemiți, atunci e clar că și unii și alții se înșeală”

    Eu cred ca faptul mentionat este indicativ fenomenului conform caruia prostia este uniform si politic corect distribuita pe o curba Gauss – adica indiferent de religie, rasa, nationalitate, culoare etc.

    Domnule Petru Clej, sincer eu va admir munca – va citesc si intimplator ( sau nu ) stiu si cine sint persoanele de pe site-ul romano-evreiesc care v-au criticat. Critica lor dupa parerea mea este aiurea in tramvai atit la adresa d-voastra cit si a lui Stefan Maier de care personal ma simt conectat print-un destin si apartenenta comuna.
    De multe ori am simtit citindu-va revista, ca in sfirsit cineva, undeva, cumva reflecta si ce simt si cum gindesc eu – si deodata nu m-am mai simtit singur si izolat in universul ideeilor lumilor romanesti si evreiesti atit de convulsiv interconectate. Si asta multumita dumneavoastra si colaboratorilor revistei dumneavoastra precum domnul Tismaneanu, Vlad Solomon, Stefan Maier, Adrian Boldan ( z” l)
    In rest treaba cu acuzatiile sta conform proverbului potrivit caruia ciinii mor de drum lung si prostii de grija altuia.
    Tot respectul si keep up the good work.

  • bmarian: (10-1-2010 la 00:00)

    Sionismul nu a fost o inveţie a lui Herzl, de la distrugerea Templului, evreii au sperat în refacerea căminului naţional. Antisionismul, întrebaţi pe oricare evreu inteligent, nereligios, neextremist, deştept, cum vreţi, este refuzul unui ideal el evreului de 2000 de ani. Doi-. iudaismul nu este o religie, este tradiţia evreului, indiferent că este sau nu religios, tot ce ţine de literatura scrisă, de locul copilăriei, de cimitirul bunicilor, părinţilor, chiar sinagoga pe care o poţi admira ca pe un ansamblu arhitectonic, deci a nu se confunda iudaismul cu studiul Torei şi Talmudului ( eu nu le-am studiat)Trei – originea rasială sau etno-geografică a evreilor nu are nici o importanţă, există evrei din etiopia-sunt negri, a fi evreu este a opta pentru un anumit interes şi respect faţă de un trecut comun, o Diaspor[ de 2000 de ani, dac[ a; afla c[ sunt urma;ul lui Hmielni’ki nu m/ar deranja cu nimic, tot evreu m-aş simţi, dar un fanatic palestinian ( eu pot demonstra că palestinienii sunt arabi la fel ca toţi arabii din Peninsula Arabia) va spue, aha, sunteţo hazari, nenorociţilor, ia , duceţi-vă pe malul Volgăi, sunteţi berberi, ia mergeţi în Africa. De aceea cartea lui Shlomo Sand nu merită nici o atenţie, nici laudă. Israelul este salvarea unui popor care, printr-o minune, a supravieţuit.Eu nu trăiesc în Israel din motive personale, care nu interesează aici, dar sunt sionist prin ideologia mea personală. Nu sunt extremist, vreau şi eu pace cu toţi arabii, cu toţi islamicii. Nu am puterea să fac pace. Dar în Dumnezeu, chiar dacă nu mă rog, cred.Este opţiunea mea.

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Dle BMarian, spuneti:

    ” iudaismul nu este o religie, este tradiţia evreului, indiferent că este sau nu religios”

    Fals. Iudaismul, de vreti sau nu, este una din religiile principale ale lumii, din care s-au nascut atat crestinismul cat si islamul. Toate aceste trei religii se bazeaza pe traditiile abrahamice, alaturi si de religia Baha’i.
    Iar dvs puteti sustine orice, indiferent daca e sau nu adevarat, ca aveti acest drept.

    Va atentionez ca religia iudaica cere, intr-adevar, in Deuteronom, Levitic si Talmud, efectuarea unei serii intregi de crime pe care sistemul juridic de azi le pedepseste cu strasnicie.

    Tocmai de aceea am subliniat ca aceste aberatii nu pot fi ceea ce spuneti dvs, „tradiţia evreului, indiferent că este sau nu religios”. Ca daca ar fi, acel evreu ar fi la puscarie, ca si ucigasul serial Goldberg din New York. De aceea va rog sa revizuiti critica infama pe care mi-ati adresat-o in gazeta dvs. „Traditia evreului” nu este nicidecum sa faca crime si sa plateasca pentru ele cu ani grei de puscarie, ci este una pasnica.

    Eu am facut intotdeauna precizarea necesara ca antisemitismul este intoleranta fatza de evrei, si tocmai de aceea trebuie combatut cu strasnicie, pe cand anti-iudaismul este intoleranta fatza de religia iudaica, ce cuprinde sursele pe care dvs sustineti ca nu le-ati citit, adica Torah si Talmudul, alaturi de alte scrieri.

    Ma intreb totusi: daca dvs sustineti ca nu ati citit scripturile evreiesti, cum va permiteti sa va dati parerea si chiar sa ma acuzati pentru ca eu nu sunt de acord cu modelarea moralei omului de azi dupa acele scrieri (scripturi)?

    Chiar ca nu inteleg pozitia dvs si nici critica dvs aberanta adresata mie in acea gazeta pe care o editati.

  • bmarian: (10-1-2010 la 00:00)

    Citiţi IUAISMUL de dr.I.J. NIemirower, cel mai avizat rabin din Romînia anilor interbelici, , apoi, dacă aţi auzit de Leopold Zunz, creatorul „Ştiinţei iudaismului” veţi vedea că nu debizez aberaţii, cum vă place să repetaţi de n şi n ori. Am spus că nu am studiat Tora şi Talmudul , dar nu am spus că nu am citit Vechiul Testament, Noul Testament, Agada ) partea povestită a Talmudului). De ce nu cereţi o consultaţie unui iudaist, fie rabin, fie ne-rabin, în mine oricum nu aveţi încredere.Apreciez oricum pozitiv interesul pentru religie, deşi nu sunteţi adeptul ei.CU bine, BMM.

  • bmarian: (10-1-2010 la 00:00)

    ultimul Dvs. răspuns mă convinge din nou că orice dialog este util, parţial am ajuns la concluzii comune, eu nu am spus că Israelul trebuia refăcut de dragul , cum spuneţi „domnului YHWH” ( nu-mi place, dar aveţi libertatea), este vorba de salvarea unei populaţii, popor, etnii, cum vreţi să-i spuneţi, nu este vorba de o rasă, aveţi dreptul să criticaţi politica Statului Israel şi israelienii critică ce cred ei că este criticabil, politica nu este sfântă nicăieri, unii vor ca evreii să fie sfinţi, nu sunt, din fericire, iar acuzaţia că aţi nega Holocaustul mă miră, am fost doar revoltat că s-a smuls inscripţia „Arbeit macht frei”, iar Dvs. aţi căutat o explicaţie minimalizatoare, dar nu este ceva grav, fac alţii afirmaţii mai grozave, nimeni nu se sperie, nu ştiu despre ce revistă a mea vorbiţi, nu am o revistă personală, în afară de blog, poate vă referiţi la blog, unde ştiu că nu v-am nominalizat defel. Nu aveţi de ce să vă supăraţi pe mine, dacă mai conversăm mult poate vă convertesc la un iudaism pasiv. Cartea lui Niemirower nu este esoterică, dimpotrivă, a apărut la Ed. Hasefer, ce vă costă să o citiţi, iudaismul este un corp de predici extrem de moral, eu zic să renunţaţi la tot felul de grozăvii pe care le tot vehiculaţi, citate din Talmud. Iar Templul a fost distrus nu de Hadrian, ci de Titus, fiul lui Vespasian, cu 55 de ani înainte de războiul lui Hadrian, o mică eroare, cu bine.

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Aici nu este vorba de lucruri ezoterice pe care sa le citesc eu sau nu, domnule Marian, ci este vorba ca m-ati acuzat in revista dvs de enormitati.

    Eu inteleg perfect faptul ca poporul evreu a avut si are dreptul la un camin propriu, la o tara. Dar asta nu pentru ca ar fi vorba de o religie. Religia este religie, sa o lasam in plata domnului YHWH, iar oamenii sunt oameni si au nevoie de respectul nostru. Faptul ca dvs credeti sau nu credeti in YHWH nu are importanta. Insa in comentariile dvs m-ati acuzat de „tot felul si de multe cele” fara sa aveti dreptate. V-as ruga sa faceti un efort sa vedeti ca pozitia mea este perfect principiala si sa nu spuneti aberatii ca „nu a mai ramas decat sa neg pana si holocauztul” cum ati scris.

    Faptul ca sionismul a militat pentru a se repara nedreptatea facuta poporului evreu de catre imparatul Hadrian, cu doua milenii in urma, este de salutat. Unele detalii ale procesului de revenire la o patrie pentru Israel sunt criticabile, dar faptul insusi ca sionismul a avut succes nu este decat o reparatie istorica.

    Ati putea aprecia pozitia mea in loc sa imi dati in cap cum faceti.

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Nu domnule Marian, nu eu am distrus Jerusalimul. Piratzii au facut-o iar populatzia speriata sub amenintzarile Mafiei au dat vina pe guvernare. E atat de simplu. Sa stitzi ca nu e de ajuns faptul de a cunoaste toate povestile istorice si politicoreligioase dar mai trebuie sa invatzam cum sa le punem si cap la cap. Oricum, cititzi si scrietzi mai departe ca asa e bine cum facem aici si dezbatem asa cum bine spune si domnul Constantinescu sa nu ramanem in unanimitate…

  • Mari :): (10-1-2010 la 00:00)

    pt: Petru Clej –
    Dupa cele citite mai sus, felul in care luati orice comentariu ma face sa inteleg ca e strategia dvoastra de a tine cititorii aproape.
    Mi-au trbuit cateva zile sa intelg dar a mers, nu e nimic personal e doar felul dmvoastra de a incita. 🙂
    O sa citesc in continuare articolele…
    la inceput nici nu mi-am dat seama ca lucrati la revista…intrasem din intamplare pe Romania Libera si ma reantrebam de ce nu sunt articole noi pe prima pagina..
    Cine sunt eu…o simpla cititoare casatorita in Grecia,astept sa devin mamica peste 3sapt.
    Mergeam des cu sotul in Italia,Franta,Spania…si de fiecare data urmaream cu amaraciune daca vreti…romii si romanii..care ies in evidenta…

  • VOICAN MARIN-GHIOROIU: (29-11-2010 la 04:47)

    D-NULE REDACTOT PETRU CLEJ,

    Aseară am văzut opera „CELAN” de P. Ruzika şi m-a impresionat până la lacrimi suferinţa poporului evreu, iar „CORUL DIN SPATELE ZIDULUI PLÂNGERII” când au murit nevinovaţi peste 6.000.000 de fiinţe umane, a fost zguduitor. Este un semnal de alarmă dat conducătorilor de state şi guverne ca să pună capăt RĂZBOIULUI, să întroneze P A C E A pe pământ, fiindcă omenirea a uitat prea repede ororile celui de al DOILEA RĂZBOI MONDIAL. Oamenii politici şi nu numai…din pasivitate, neglijenţă, lipsă de responsabilitate, goana după înavuţire, văd cu ochii lor cum au loc distrugerea bunei credinţe, alungarea lui DUMNEZEU din şcăli (vedeţi ce spun înţelepţii despre America în urma atentatului din Septebrie 2001), ne duce spre pierzanie.

    De aceea doresc, prin amabilitatea domniei-voastre, să primesc revista electronică ACUM, spre a mă documenta. Nu sunt membrul niciunui partid, nu am păreri preconcepute despre nicio naţie pe care Dumnezeu a creeat-o să se îmulţească, să înflorească, să fie liberă, să se bucure de viaţă.

    Sunt scriitor-compozitor MARIN VOICAN GHIOROIU

    Dacă voiţi să vedeţi ultima carte a mea din domeniul muzicii, accesaţi
    http://lenusa.ning.com/?xg_source=msg_mes_network
    http://www.myebook.com/index.php?option=ebook&id=53355
    Căutaţi la BIBLIOTECĂ şi veţi vedea cartea mea “SOQARTĂ, VCINE CREDE-N TINE”

    Daţi-mi adresa de E-mail a domniei voastre să vă trimit din cântecele mele şi cartea „CUNUNI DE FLORI – COWN OF FLOWERS” (biligvă) pe care am închinat-o celor care au dispărut la 11 Septembrie 2001 pe teritoriul Statelore Unite ale Americii.
    Vă doresc tot binele din lume.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Taxa pe fast food si dulciuri

"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor...

Închide
18.116.42.208