caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Taxa pe fast food si dulciuri

de (6-1-2010)

„Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructură”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Proiectul de hotărâre de guvern privind taxa pe produsele fast-food este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Iată opinia „la cald” a colaboratorului nostru Florin Predescu

Mă refeream într-un articol la fast food, ca la o interpretare eronată a unui gen culinar.
Sunt convins că legislaţia românească, şi aşa încâlcită, va naşte încă dezbateri, interpretări arbitrare. Eu aş propune ca taxarea să opereze asupra mâncării nesănătoase, împănată cu aditivi, conservanţi, coloranţi. Mezelurile, conservele, prafurile de tot felul (supa în plic, fulgi de cartofi, semipreparate) s-ar înscrie ca mai nesănătoase decât un hamburger curat din carne de vită, ori un cârnat de casă.
Fast food implică şi mini-salate, salate de fructe, plăcinte, clătite, etc.
Delincvenţa uzitării termenului de fast food ca mâncare nesănătoasă, iniţiază o campanie nedreaptă, confuză.
Ca şi in muzică, avem de-a face cu muzică reuşită, proastă, nesănătoasă.
Depinde doar de gen şi gust.
Aş numi maneaua otravă pentru auz, aşa cum multe mâncăruri, rapide sau nu, conţin ingrediente nocive. Sperăm ca Florin Predescu să revină cu un articol mai amplu, asupra subiectului.

Ecouri

  • Sorin N.: (6-1-2010 la 00:00)

    Poate car ar fi mult mai interesant introducerea unei taxe pe producerea si expunerea catre public prin diferite mijloace (televiziune in general, cd-uri, casete video, dvd-uri) a manelelor … poate poate vom curata odata societatea romaneasca de subcultura de mahala si tiganisme ….

  • Petru Clej: (6-1-2010 la 00:00)

    Domnule Sorin N.,

    Presupunând pentru o clipă că sunteți consilier juridic al premierului Emil Boc și acesta vă roagă să aduceți o motivare acestei inițiative legislative, înainte să prezentați textul spre discutare cabinetului.

    În special, premierul v-ar ruga să examinați formularea pentru ca textul să nu încalce prevederile Constituției în privința interzicerii discriminării de orice fel.

    Chiar sunt curios, ați folosi termenul „țigănisme”?

    Și de la „poate poate vom curata odata societatea romaneasca de subcultura de mahala si tiganisme” nu credeți că se poate ajunge la „poate poate vom curata odata societatea romaneasca de tigani”?

  • Anton Constantinescu: (6-1-2010 la 00:00)

    Nu stiu amanunte in legatura cu aceasta taxa, dar stiu ca americanii au ajuns la disperare in privinta exploziei obezitatii in randurile populatiei . Si ei discuta despre o asemenea solutie. Este jalnic sa vezi copii de 10 ani avand o greutate incredibila de 100-200 de kg.
    ASTA A AJUNS SA FIE CEVA FOARTE OBISNUIT.

    Dar mai exista si o epidemie de „obezitate morbida” mai ales la copii si tineri, desi nu numai. Am intalnit cazuri de persoane foarte tinere, in principiu sanatoase, care nu se mai puteau misca de pe scaunul lor cu rotile decat cu foarte mare greutate. Unul dintre ei, pe care il cunosc, este vanzator la un magazin. Este foarte tanar, altfel sanatos, si este foarte disperat, pentru ca burtile multiple ii atarna si il imobilizeaza, si nu se poate ridica de pe scaun. Acesta este rezultatul faptului ca bauturile dulci au luat locul alimentatiei normale.

    Pentru comparatie:

    In gimnaziile din antichitate, unde tinerii mergeau sa exerseze si sa invetze goi (gymnos inseamna gol, de unde si gymnaziile antice), educatorii lor verificau saptamanal modul in care aratau elevii si faceau corecturile necesare cu nuiaua. Cine era supraponderal era imediat obligat sa piarda greutate!

    Fiecare baiat trebuia sa fie „kalos”! Fetele, din nefericire, aveau alt tip de educatie.

    Eu ii urez mult succes ministrului sanatatzii!
    In locul bauturilor dulci si drogurilor sper sa se vanda in scoli laptuci, morcovi si altele! In definitiv daca a ajuns „cool” sa se vanda si sa fie la moda pantalonii rupti in fund in mod savant, de ce sa nu speram sa ajunga din nou la moda corpurile frumoase si sanatoase in locul celor morbid supraponderale!

  • laura: (6-1-2010 la 00:00)

    domnule clej, deviati o opinie asa de placut si usor …ca nici nu se simte
    domnul care a propus o taxa pentru manele nu este un rasist
    considera ca manelele sunt ceva nociv
    intregul cod penal este bazat pe diferenta dintre faptele bune si faptele rele
    faptele rele sunt incriminate de legea penala
    manelele pot fi considerate nocive si ca atare taxate ( precum un viciu )
    trebuie doar sa faci diferenta dintre bine si rau

    si e rau sa acuzi pe cineva de rasism asa….in tramvai

  • Petru Clej: (6-1-2010 la 00:00)

    „Laura” începe fraza sa fără cap și fără coadă cu taxa pe manele, o cotește spre Codul Penal, cu faptele rele încriminate și se întoarce la manele care trebuie zice ea(el?) că trebuie taxate ca nocive.

    Păi mai bine să-i condamnăm la închisoare pe cei care compun sau difuzează manele, nu e mai simplu așa?

    Eu l-am întrebat foarte clar pe autorul ecoului cum propune să formuleze expunerea de motive a inițiativei legislative și cum traduce în limbaj juridic intenția sa de eliminare a „țigănismelor”.

    E chiar așa de complicat?

  • laura: (6-1-2010 la 00:00)

    nu, nu-i condamnam la inchisoare
    doar ii taxam
    pentru descurajare
    chestiunea cu inchisoarea o pastram pentru infractiuni
    trebuie actionat proportional cu fapta, vedeti dvs….
    nu m-am gandit neaparat serios la ideea asta
    dar principiul nu e gresit
    si e absolut acelasi cu instituirea unei taxe pe fast food
    „face rau”
    aici nu e vorba de discriminare
    nu se interzice fumatul, ascultarea manelelor, altor vicii fara mare pericol social
    dar pot si taxate pentru a fi descurajate

  • laura: (6-1-2010 la 00:00)

    sa vezi …..decidem dupa ce dezbatem in parlament
    oui?
    vrei tu si pentru internet ??
    bien ! s-a facut
    pour tois…….

  • Petru Clej: (6-1-2010 la 00:00)

    „Face rău”? Cine a decis asta? Fumatul are un efect nociv dovedit de zeci de ani asupra sănătății și în plus grevează bugetele de asiguări de sănătate cu cheltuieli pentru tratamentul fumătorilor care se îmbolnăvesc.

    Și de ce să taxăm numai manelele? Hai să taxăm și rap-ul și poate și internetul, că e periculos, fiind plin de tentații „nocive”, precum pornografia juvenilă, traficul de persoane, etc. Unde ne oprim cu acest Big Brother society?

    Și tot n-am aflat cum trebuie formulat textul de lege pentru a nu încălca Constituția – în primul rând în privința libertății de exprimare.

  • Petru Clej: (6-1-2010 la 00:00)

    Iată cum eșuează în derizoriu discuții serioase din cauza gregarității unor persoane precum aceasta care se ascunde cu lașitate sub aliasul „laura”.

    Trag concluzia că antimaneliștii care au deturnat de fapt dezbaterea de la tema articolului n-au niciun fel de argumente în favoarea acestei taxe, în afara sentimentelor lor anti-romi (sau mai pe șleau zis – rasism).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
2010 East European Conference and Travel Grants, ACLS

The American Council of Learned Societies is proud to announce that we have revised the guidelines and application instructions for...

Închide
54.225.56.41