caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Asociația 21 Decembrie 1989 – 20 de ani – noi membri de onoare

de (22-12-2009)

La sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 prezidată de Teodor Mărieş, a avut loc o ceremonie de comemorare a 20 de ani de la declansarea genocidului comunist din Bucureşti, ceremonie urmată de conferirea – pentru prima dată în istoria organizaţiei – a titlului de Membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989 unor personalităţi de înalt prestigiu precum:

Ana Blandiana, Stephane Courtois, Monica Macovei, Mihai Şora, Ion Caramitru, Vladimir Tismăneanu, Sorin Ilieşiu, Radu Filipescu, Dorin Tudoran, Valeriu Stoica, Doina Jela, Rodica Culcer, Romulus Rusan, Florian Mihalcea, Dennis Deletant, Octav Bjoza, Nicolae Prelipceanu, Liviu Antonesei, Ştefana Bianu, Ioan Stanomir, Petre Mihai Bacanu, Marius Oprea, Ştefan Niculescu Maier, Petru Clej, Steven Bonica, Cristinel Dumitrescu, Ana Ţuţuianu, Camelia Doru, Livia Dandara, Mariana Farcău, Răzvan Savaliuc, Ilinca Diaconu, Ion Ioan, Dinu Gându, Gheorghe Chioaru, Nicolae Ştefănescu Drăgăneşti, Neagu Djuvara.

Cei deveniţi membri de onoare ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au subliniat, printre altele, faptul că trebuie conjugate acţiunile societăţii civile pentru a obliga autorităţile judiciare să respecte Constituţia României şi, implicit, dreptul poporului român de a afla adevărul despre crimele istoriei recente, în primul rând despre genocidul din 17-27 decembrie 1989 şi fratricidul din 13-15 iunie 1990.

Dintre noii membri de onoare, au luat cuvântul următorii: Monica Macovei, Ion Caramitru, Valeriu Stoica, Radu Filipescu, Doina Jela, Sorin Ilieşiu, Octav Bjoza, Nicolae Prelipceanu, Ştefana Bianu, Cristinel Dumitrescu, Ana Ţuţuianu, Camelia Doru, Răzvan Savaliuc, Ilinca Diaconu, Ion Ioan, Dinu Gându, Gheorghe Chioaru, Nicolae Ştefănescu Drăgăneşti.

Unii dintre cei deveniţi membri de onoare care nu au putut fi prezenţi, au transmis mesaje prin e-mail.
Prezentăm câteva dintre aceste mesaje:

From: Vladimir Tismaneanu
To: sorin iliesiu
Sent: Tue, December 15, 2009 2:26:05 AM
Subject: Re: membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989

Dragii mei Doru si Sorin:

Va multumesc pentru invitatie, din pacate nu am cum sa ajung.
Nu va puteti inchipui cat de onorat si fericit sunt pentru faptul ca mi se acorda acest titlu. Ma intreb sincer daca il merit.
Ma gandesc la mortii din decembrie 1989, la victimele mineriadelor, la toti cei care si-au pierdut ani din viata si atatea sperante din cauza sistemului Iliescu. Un sistem pe care Geoana a vrut sa-l perpetueze la infinit si pe care Traian Basescu l-a lovit chiar in inima (daca acest tip de creatura are inima!).
Accept acest titlu ca pe o cinste si o obligatie. De care ma voi achita, va asigur, cu asupra de masura.
Va rog sa transmiteti colegilor deplina mea recunostinta si consecventa mea solidaritate.

Al vostru, Vladimir

From: Stephane COURTOIS
To: ILIESIU SORIN
Sent: Mon, December 21, 2009 11:11:26 AM
Subject: 21 Décembre

Chers amis,
J’ai bien reçu votre invitation et vous en remercie.
Malheureusement, je suis retenu à Paris par mes obligations.
Néanmoins je suis très honoré que vous me décerniez un diplome honoraire de l’Association du 21 décembre.
Avec mes sentiments les meilleurs et mes encouragements pour votre travail de mémoire.
Stéphane Courtois

From: Dennis Deletant
To: sorin iliesiu
Sent: Sat, December 19, 2009 4:42:24 PM
Subject: RE: Dl Dennis Deletant : membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989

Draga Domnule Iliesiu,
Sunt miscat de gestul Asociatiei 21 Decembrie 1989 de a-mi acorda diploma de onoare de membru al Asociatiei si sunt onorat sa accept acest titlu.
Din pacate nu voi putea participa la ceremonie. Va multumesc ca v-ati gandit la mine si sper sa am prilejul sa ne reintalnim in Romania intr-un viitor nu prea indepartat..
Salutari cordiale, Dennis Deletant

From: Dorin Tudoran
To: ILIESIU SORIN
Sent: Tue, December 15, 2009 2:28:48 AM
Subject: RE: membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989

Draga Doru si Sorin,
Mai inati lucrul cel mai important: Doru, asa cum iti spuneam intr-un mesaj post greva, trimis prin Sorin, esti unul din extrem de putinii oameni care, dupa, 1989 au facut istorie in vreme ce imensa majoritate a romanilor, din varii motive, au trecut pe linga istorie in acesti ani, daca nu cumva chiar s-au dezinteresat programmatic de ea. Sper ca esti bine si, incet-incet, vei depasi traumele post-greva.
In al doilea rind, sunt profund onorat pentru acordarea titlului.
In sfirsit, regret profund ca nu pot fi alaturi de voi in orasul meu natal: m-as fi bucurat faorte mult sa-l revad. Sper insa ca voi putea ajunge acolo in primavera anului urmator.
Sunt tintuit in Washington pentru urmatoarele 3-4 saptamani.
Imbratisari si recunostinta, Dorin Tudoran

From: Liviu Antonesei
To: ILIESIU SORIN
Sent: Sun, December 20, 2009 11:09:23 PM
Subject:

Multumesc Asociatiei 21 Decembrie pentru onoarea care mi se face prin aceasta cooptare. Cred insa ca, mai degraba, ar trebui sa confer eu un titlu Asociatiei si, indeosebi domnului Teodor Maries, pentru curajul Domniei Sale, pentru abnegatia fata de valorile democratiei si, nu in ultimul rind, pentru spiritul de sacrificiu in favoarea intereselor comunitare autentice. Va felicit, Domnule Maries, pentru tot ce ati facut la Revolutie si de la Revolutie incoace. In inima mea, sinteti cetateanul de onoare al intregii Romaniei.
Cu prietenie, Liviu Antonesei

From: Rodica Culcer
To: ILIESIU SORIN
Sent: Mon, December 21, 2009 10:05:00 AM
Subject:

Sint onorata de aprecierea pe care mi-o arata Asociatia 21 Decembrie, cu atit mai mult cu cit nu cred ca o merit. Noi toti am facut mai putin decat au facut membri Asociatiei si mai ales, in ultimul an, Teodor Maries. La multi ani si succes in continuare. Rodica Culcer

From: Florian Mihalcea
To: Sorin Iliesiu
Sent: Mon, December 21, 2009 4:40:12 PM
Subject: de la Florian Mihalcea, Societatea TIMISOARA

Dragi Prieteni,
Nu pot fi cu voi azi la Bucuresti. Stiu si stiti si voi bine ca oricand as veni, pe jos, pentru a fi alaturi de voi.
Ceea ce s-a nascut intre noi in Decembrie 1989 e mai mult, mult mai mult decat prietenie. E fratie adevarata, curata si vesnica.
Ceea ce ati facut voi in 21 Decembrie 1989 a salvat Timisoara, ne-a salvat pe noi.
Va datoram ziua de azi si ziua de maine, va datoram tot ce avem noi si cei care vor veni.
Suntem uniti, pentru totdeauna, de ideea comuna a LIBERTATII si a ADEVARULUI.
Ele, impreuna, ne dau CURAJUL.
Nu vom fi niciodata altfel decat impreuna, pentru ca suntem UNUL.
Dumnezeu sa ne dea taria sa nu renuntam niciodata.
Si sa fie cu voi, si cu noi toti, acum si intotdeauna.
Fiti binecuvantati!
Florian Mihalcea si Societatea TIMISOARA

Prezentam în încheiere acest mesaj primit la 12 oct. 2009 referitor la Teodor Mărieş care se afla în greva foamei de circa 70 de zile:

From: Ana Blandiana
To: ILIESIU SORIN
Sent: Mon, October 12, 2009 1:17:01 AM
Subject: Re: Apel către Băsescu, Boc, Predoiu/ fax CEDO/ revocare Kovesi/ salvare Mărieş

Draga Sorine,
Am gasit mesajele si apelurile tale despre situatia disperata a lui Teodor Maries, a justitiei din Romania si a lipsei noastre de argumente pentru speranta. Ne cutremuram la gandul ca, de mai bine de doua luni, un om isi pune viata in pericol ca sa faca sa functioneze mecanismele unui stat de drept tot mai himeric.

Desi ne indoim ca apelurile si protestele intelectualilor pot sa clinteasca cinismul si interesele celor care fac jocurile, te rugam adauga si numele noastre lungii liste de naivi care mai cred in eficienta logicii si a solidaritatii.

Te rugam transmite-i din partea noastra lui Doru Maries emotia si admiratia pe care i-o purtam pentru cutremuratoarea lectie pe care o da indiferentei noastre nationale. Dar tocmai pentru ca este un model, trebuie sa fie un model viu. Avem nevoie de el.
Cu prietenie,

Ana Blandiana si Romulus Rusan

Ecouri

  • George Petrineanu: (22-12-2009 la 00:00)

    Vreau si eu sa salut reactia organizatiei de a recunoaste contributia unor personalitati – romani in simtire, modesti, oameni cu empatie, verticalitate, devotamentului pentru lucrul bine facut (cuvintele nu sunt de ajuns). Nu in ultimul rand, oameni ai epocii moderne, carora fara emfaza le pasa mai mult de semenul de langa ei decat de principiile sforaitore si gaunoase. Salut mai ales mentionarea profesorului Djuvara.

    Dupa umila mea parere, lipseste din pacate din aceasta pleiada o banateanca oarecare, Herta Müller, ale carei ,,fapte” au starnit valuri de entuziasm aiurea si o tacere rece ,,acasa”.
    Conexiunea ei cu cauza acestei organizatii e mai subtila, dar deloc lipsita de insemnatate.
    Singurul ei cusur este ca mai vorbeste si o alta limba decat romana si ca nu mai calca pe unde a fost.
    In sprijinul afirmatiei va rog cititi discursul ei la decernarea Premiului Nobel.
    http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/muller-speech.html



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel la candidatura: Attic Arts 2010 Londra

Attic Arts este un program de rezidenta la Institutul Cultural Roman din Londra, care ofera profesionistilor de cetatenie romana din...

Închide
3.145.12.1