caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Politica la zi pînă şi pe înţelesul debililor mintali

de (20-12-2009)

M-aş fi lipsit bucuros de acest exerciţiu de comentariu politic, lăsînd să treacă în pace sărbătorile, dacă, de la cîteva sute de kilometri distanţă de România – şi vreo 10 – 15 ani-lumină distanţă temporală! –, ceea ce se întîmplă acolo nu m-ar mira peste măsură.

Furibunzii susţinători ai d-lui Băsescu din tabără civică şi jurnalistică – care a invadat mai ales presa electronică băştinaşă, dar nu s-a sfiit nici de OTV sau Taraf TV! – se miră ca proasta în tîrg şi se întristează de renominalizarea d-lui Boc şi, puţin după aceea, de reapariţia în echipa guvernamentală a diverşilor „strigoi”, de la violeta d-nă Udrea la d-nii Videanu, Berceanu cu tot neamul lor! Alţii sînt oripilaţi de ungurul de la Cultură sau de ceilalţi doi unguri! Cei mai şugubeţi dau vina pe PSD şi/sau PNL, de parcă, oriunde în lumea civilizată, opoziţia este obligată să sprijine guvernarea. Rog trompetele să lase jos, că măcăne groaznic, chestia cu interesul ţării! Dacă lor şi iubitului lor preşedinte le-ar fi păsat de acesta, am fi putut avea un guvern sprijinit de o majoritate consistentă încă de la căderea primului guvern Boc. Aşa avem un guvern cu o majoritate încropită şi subţire, dar care are totuşi preşedintele alături. Să fie sănătos şi să ne guverneze bine! Mai ales că, pe moment, în dl. Boc, avem doi boci, unul interimar, celălalt desemnat! Lucru mare la un ins aşa puţintel la stat.

Nu înţeleg sursa nemulţumirii fanilor prezidenţiali – păi, cam la ce se aşteptau dumnealor? Dacă se aşteptau la altceva, înseamnă că nu erau doar cointeresaţi material şi/sau spiritual ori căzuţi într-o inexplicabilă transă de obedienţă şi slugărnicie, ci pur şi simplu nişte idioţi! Dl. Băsescu n-a venit în al doilea mandat din spuma mării – cum nu venise nici în primul! -, ci sprijinit de anumite forţe politice şi economice cărora, normal, le este dator. Iată, în programul guvernului încă neconfirmat, a fost reactivat proiectul Roşia Montană! Înainte ca informaţia să fie publică, acţiunile şi-au dublat valoarea la Bursă! Că doar campaniile electorale nu se fac pe gratis! Dacă o fi delict de iniţiere, eu nu ştiu, dar Parchetul e dator să cerceteze şi să afle.

Dacă lucrurile ar fi stat altfel, de bună seamă că ar fi fost renominalizat dl. Croitoru şi însărcinat fiind cu formarea unui nou guvern, independent sau politic, deşi dată fiind situaţia economică şi echilibrul politic, ar fi fost preferabilă prima variantă. Nu Parlamentul, dar nici măcar muma Parlamentului n-ar fi respins un asemenea guvern, acum, cînd ne va lovi ca lumea şi criza rostogolită aiurea, dar oportun electoral – mai mult, un asemenea guvern s-ar fi bucurat de un foarte puternic sprijin parlamentar, chiar mai masiv decît s-ar fi putut bucura un guvern Johannis, la vremea lui sau dacă bătălia electorală s-ar fi sfîrşit altfel.

Ca să fiu clar, astfel încît să înţeleagă pînă şi debilii mintali şi cei care practică analiza politică cu dispensă. O informaţie de presă anunţa că, pe durata primului mandat al d-lui Băsescu, blestemaţii de moguli şi-au multiplicat de cinci ori averile. Cum şi primii şi ultimul şi-au făcut deja mîna vreme de cinci ani, aş putea paria că, pe durata celui de-al doilea mandat, mogulii şi-o vor înzeci! De ce? Pentru că, la noi, mogulii cîştigă întotdeauna, cei care luptă oral împotriva mogulilor cîştigă întotdeauna, cei care-i sprijină pe moguli cîştigă întotdeauna – mai ales bani -, cei care-i sprijină pe cei care luptă, repet oral!, împotriva mogulilor, cîştigă şi ei întotdeauna – însă decoraţii, poziţii de putere, funcţii, sinecuri, care se convertesc, de asemenea, în bani pînă la urmă! Şi, pentru ca totul să se încununeze perfect, noi pierdem întotdeauna. Şi cei care votează, indiferent de ce votează, şi cei care nu votează, şi „inocenţii” care reuşesc, cumva alchimic, să facă discriminări între bine şi rău, sau între diversele nuanţe de rău din politichia românească!

Noi să fim sănătoşi, România nu va muri după încă un mandat Băsescu şi nu ştiu cîte alte guverne Boc, cum n-a reuşit ea să moară nici sub mandatele „fără număr, fără număr”, ale lui Ceauşescu. Bun, unii dintre noi vor muri? Asta e cu totul altceva, au murit, cu zile, şi pe vremea lui Ceauşescu, şi a lui Iliescu, ba chiar şi sub cea a lui Condtantinescu! Însă, vorba poetului, cu o moarte toţi sîntem datori!

Ecouri

  • Puiu Wolf: (20-12-2009 la 00:00)

    Dl Antonesei, cu un limbaj nistorescian, nu jura decat pe Croitoru, „profetul” imaginatiei dumisale. Dle Antonesei, ar fi de dorit, pentru elucidarea „idiotilor”, sa tentati o diferentiere intre capacitatile lui Boc si cele croitoresti. Presedintele nu are dreptul la erori negustoresti, asa cum calificati dv optiunea pentru Boc. El are nevoie nu de un masaj „cefaleic” aplicat Parlamentului ci, mai degraba, de un om care stie ce vrea, fara gadilaturi parlamentare. Spuneti ca dv nu va convine omul fara sa pretindeti adevarul ultim.
    Ar fi mai cinstit din partea unui observator politic lucid.

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . votul uninominal, reforma lui Basescu,….. va favoriza un parlament….. cu un numar de PDL- isti mul mai mare decit ar fi dat votul pe liste de partid proportional cu voturle cistigate de acesta
    . iata unde a batut Basescu cu votul uninominal ……… cica cerut de popor ……cum afirma cu nerusinare si viclenie in campania electorala!

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . am aflat aseara la stirile Romaniei ca domnul Emil Boc, redesemnat ca premier al tarii dupa busitura motiunii de cenzura a unui parlament potrivnic poporului, ca intentioneza sa stringa in continuare cureaua tzarii inca un an ….motivind domnia sa CRIZA economica … aceasta in timp ce domnul Traian Basecu afirma……. in campania electorala…… ca tara nu se mai afla in recesiune economica …….. ( RECESIÚNE s.f. (Liv.) = (Ec.) Diminuare temporară a activității economice dintr-o țară, mai puțin gravă decât depresiunea sau criza. ) ………si deci sa stea linistit poporul ca nici o putere statala nu ii mai baga mina in buzunar……….iar acum aflam de la redesemnatul de catre realesul presedinte ……… ca de fapt puterea statala va mai sta cu miinile in buzunarele poporului inca un an…. … pentru ca spunea dinsul…..criza……. exact atita va mai dura …….…dupa care….gata cu hotia!

    . din cite stim ….. crizele vin in viteza, pe neasteptate si pleaca cu pasi marunti ……. de unde atita FIX un an?……………adica exact intervalul dupa care vin……alegerile legislative!!!……..adica poporul isi alege noii parlamentari…….si….vedeti dumneavoastra?……..pentru ca actuala putere statala portocalie se afla in criza de voturi portocalii ……..domnii de acolo de sus……. au din nou nevoie de bani multi ca sa cumpere voturile de culaorea placuta ochiului lor ….

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . juramintul lui Basescu:
    Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român …………….. propăşirea spirituală?……pina sa vii dumneata la putere eu, cadru didactic, primeam anual 3 milionae de lei vechi pentru carti de specialitate….acum prin legile de golilrea a buzunarelor saracilor tarii ….primesc numai 1 milion si 3 sute de mii de lei vechi…………si domnule presedinte….cite carti crezi dumneata ca pot eu sa cumpar cu acesti bani?….iti spun eu…..…3 carti ilustrate cu povesti pentru copii!

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . iata ce jura domnul ce s-a reales prin furt electoral:
    Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării……….mai ales legile strimbe care usureaza buzunarele celor foarte multi si lipsiti de putere politica …….chiar daca partidul din care fac parte se numeste partid DEMOCRAT adica partid care confera putere poporului ………..

  • Liviu Antonesei: (20-12-2009 la 00:00)

    @) Puiu Wolf

    Lucrurile sint mai simple decit par! Daca imi place sau nu mie omul, e absolut in afara chestiei, insa cinstit vorbind as fi preferat un presedinte mai asezat si mai demn pentru tara asta. Insa cum oferta celorlalte partide a fost cea care a fost, ne impacam cu gindul, nu? Desi la limita, asta a fost optiunea electoratului si ea este suverana.
    Nu sint un fan al d-lui Croitoru, e vorba de simplul fapt ca, in acest moment, cind in sfirsit vom simti criza pina la uz, ca nu mai poate fi rostogolita si nici nu mai exista interes electoral sa fie rostogolita, am fi avut nevoie de un guvern cu o puternica sustinere parlamentare, ca pe acolo trec priectele de lege, ca sa ajunga legi si sa meraga la Cotroceni la promulgare! E asa greu de inteles ce am scris eu in articol?
    Nu mai vorbesc de faptul ca daca ar mai avut instinct politic, dl. Basescu ar fi prins din zbor ideea cu Johannid, ar fi asumat-o, ar fi avut un guvern cu sustinere politica neversomil de mare si ar fi cistigat al doilea mandat fluierind! Numai ca, din pacate, pentru noi in primul rind, D-Sa fara conflicte nu poate! Nici fara d-na Udrea si d-nii Berceanu, Videanu etc in guvern!

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . dupa 20 de ani de la revolutia romana………..o femeie care nu a avut niciodata brad in casa de sarbatori, nu pentru ca nu ar fi bucurat-o o astfel de prezenta linga ea, ci pentru ca nu a avut niciodata bani pentru un asemenea dar pe care sa si-l faca siesi, a intrat intr-o casa unde a gasit un brad frumos, o mama, un tata si un copil, o fetita de 9 ani.
    . si femeia tot admirind bradul, fetita i-a spus: “uite, Mosul o sa-ti aduca si tie un dar de Craciun, o sa-l puna aici in bradul nostru, ce vrei sa-ti aduca Mosul?”
    . si femeia a ridicat din umeri: “nu stiu!”

    . atunci tatal fetitei a intrebat-o: “stii vreo poezie sa-ti aduca Mosul un dar?“
    . si femeia care nu a avut niciodata brad in casa, a recitat cu cea mai mare seriozitate versurile: “bradulet, dragut, dragut, …….ninge peste tine…….haide…hai in casa mea….unde-i cald si bine……pom de anul nou te fac…o…ce bucurie!…cu beteala am sa te-mbrac…si stelute o mie!”…….

  • IOSIF ANDRAS: (20-12-2009 la 00:00)

    Cand nu a avut brad?
    Erau la Aprozar cu 20 de lei ( echivalentul a 5 sticle de bere)
    Acum omul sarac le ia tot cu 50 lei noi ( 10% din salariul minim)
    Si atunci, ??

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    Ecou: Cand nu a avut brad?
    Erau la Aprozar cu 20 de lei ( echivalentul a 5 sticle de bere)
    Acum omul sarac le ia tot cu 50 lei noi ( 10% din salariul minim)
    Si atunci, ??
    Autor: IOSIF ANDRAS
    …………………………..ei lasa-ma sa ma indoiesc!

    . este 1 milion de lei vechi un brad plapind la mine in piata……pretul dat de tine aici este al unei crengute de brad! ….si…unde ai gasit tu aprozarul saracilor?

  • viorica iovan: (20-12-2009 la 00:00)

    . o data, cu o tinara care lucreaza ca muncitoare la un patron unde produce incaltaminte mi-a spus: „domnul Ion are pensia de 4 milioane. …..nu ti se pare ca primeste cam mult pentru un om care sta acasa si nu face nimic?” ……ei bine……la fel gindesc si aceia care emit legi ale pensiilor prin care pensionarii sa primeasca bani cit mai putini croindu-le drumul catre buzunarele si asa doldora de bani!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – Tânără şi (tot) neliniştită

"...organizaţiile românilor ucraineni şi autorităţile României aflate în spatele lor consideră Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei teritorii anexate ilegal...

Închide
3.15.174.76