caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

Auschwitz – Reflecţiile unui supravieţuitor

de (20-12-2009)

Cu câteva zile în urmă s-a furat inscripţia de sinistră amintire de la poarta lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. L-am rugat pe Vasile Nussbaum, supravieţuitor al lagărelor de la Auschwitz şi Buchenwald, membru al Asociaţiei Memento Buchenwald din Cluj, să scrie câteva reflexii asupra evenimentului.

Vasile Nussbaum : ARBEIT MACHT FREI…

Niciodată nu am înţeles cum te poate elibera munca. Trebuie să munceşti, de-ţi place sau nu-ţi place, pentru că plata de pe urma muncii îţi asigură existenţa. Desigur e foarte bine dacă-ţi place munca ta, dar asta, în nici un caz, nu te eliberează. Oricât de mult mi-ar plăcea treaba ce o fac, uneori aş dori să mă îndeletnicesc cu totul altceva. Dar asta de regulă nu-i posibil, fiindcă sarcina, treaba, trebuie îndeplinită.

Lagărul de la Auschwitz îi primea pe deportaţi cu lozinca ARBEIT MACHT FREI, ceea ce înseamnă: Munca te eliberează. Fapt este că la Birkenau nici nu eram puşi să muncim. Diversitatea existenţei noastre – în afară de foamea chinuitoare – consta în selecţiile conduse de Mengele pentru întreţinerea funcţionării neîntrerupte a camerei de gazare sau recrutare pentru muncă de sclav în diferite comandouri de muncă pe tot cuprinsul Germaniei. Astfel – potrivit logicii naziste – la Auschwitz-Birkenau nu am devenit liberi ( mă refer la cei care au scăpat de camera de gazare) – pentru că nu ne-au pus la muncă.

Apoi am ajuns la Buchenwald. Pe poarta acestui lagăr stătea scris JEDEM DAS SEINE – adică: Fiecare capătă ceea ce merită. Era cât se poate de limpede – temnicerii ne-au dat de înţeles încă de la intrare – că eram condamnaţi la muncă silnică. Iar munca silnică nu te eliberează nici pe atât.

Nişte neonazişti au furat, sub vălul nopţii, inscripţia de la intrarea în lagărul de la Auschwitz – devenită emblematică de aproape 70 de ani încoace. Nu au îndepărtat-o pentru că le-ar fi fost ruşine de textul mincinos, lipsit de înţeles, înfipt deasupra porţii de înaintaşii lor. Au vrut să deterioreze simbolul unui loc unde s-au petrecut cele mai cumplite grozăvii din istoria omenirii. Auschwitz nu este istorie, ci un simbolul veşnic pentru ceea ce nu e permis să se repete nicicând. Această faptă a fost săvârşită de unii care vor să înfiinţeze lagăre asemănătoare pentru cei care gândesc altfel. Atâta doar că nu ţin cont de faptul că nimeni nu-ţi poate garanta dacă până la urmă vei fi dincoace sau dincolo… de sârma ghimpată.

Ecouri

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (20-12-2009 la 00:00)

    Inscriptia a fost regasita. Politia poloneza a arestat 5 tineri intre 20-39 ani (se presupune ca sunt neo-nazisti) care au ‘taiat’ in trei bucati acest simbol al tragediei, de la intrarea in lagarul de trista amintire, muzeu acum…

    Dar durerea si amintirile nu se sterg. Si aceste cateva randuri-reflectii ale unui supravietuitor nu sunt literatura si nici jurnalism de actualitate, sunt un strigat al sufletului sau. Impresionant.

    Fie sa nu mai existe motiv de exprimare ale acestor gen de strigate. „Sa fie pace in lume”, spune un cantec care denota dorinta tuturor. Si sa nu uitam, caci istoria are tendinte sa se repete.

  • itzhak bareket: (20-12-2009 la 00:00)

    dupa parerea mea,trebuie sa felicitam politia poloneza pentru rapiditatea cu care au reusit sa puna mana pe talharii nazisti sau coadele lor de topor.in cea ce priveste marturia d-lui.
    VASILE NUSSBAUM,CARE PRIN SINCERITATEA EI E DE O ELOCVENTA ULUITOARE,pe care asi dori-o sa fie si apanajul multor politicieni si analisti,va rog insistent sa gasiti o cale pentru ai transmite urarile mele de bine cele mai calduroase.sunt sigur ca neobosita d-na.ANDREA GHITA,VA BINE VOI SA IA ASUPRA EI ACEASTA MISIUNE.
    multumiri si ani buni,
    itzhak bareket



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – Tânără şi (tot) neliniştită

"...organizaţiile românilor ucraineni şi autorităţile României aflate în spatele lor consideră Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei teritorii anexate ilegal...

Închide
18.188.20.56