caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

“Cine vă plătește?” (II)

de (20-12-2009)
1 ecou

Mă văd nevoit să revin asupra acestei acuzații calomnioase sau pur și simplu rău-voitoare, despre care am vorbit mai devreme pe parcursul acestui an într-un editorial (
http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php?step=articol&id=417).

Prilejul este un ecou trimis de un individ din California, care nu poate accepta în ruptul capului linia noastră editorială. Am reținut o frază de acolo:

Sa-ti fie rusine, Petru Clej! Nu stiu ce foloase iti aduce aceasta orientare, cine finanteaza aceasta revista, unde antiromanismul este cultivat…

O explicație: omul postează rar ecouri, doar atunci când îi sunt “lezate” sentimentele de rrrromân. De pildă, a fost vehment împotriva editorialului “Mi-e rușine că sunt român” (http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php?step=articol&id=413).

Are aceeași mentalitate naționalist etnicistă care a dominat în România, cu puține excepții, în ultimii 70 de ani, în care naționalismul este combinat cu xenofobia, antisemitismul, rasismul, sexismul, homofobia, bref, de natură intolerantă și cu reflexe totalitare.

Pentru acești indivizi, nu poți fi decât “plătit”, “vândut”, “finanțat de cercuri oculte”, etc.

Un mesaj oarecum asemănător, tot referitor la plată, de data aceasta a mea, am primit pe email de la un personaj care oscilează între a mă califica “jurnalist prestigios” și în a mă înjura birjărește:

Maier îl ţine că nu are pe altul, la NY nu găseşti peste tot oameni să lucreze pe bani puţini.

Acesta e un mod binecunoscut de a încerca să minimalizezi pe cineva, dar și obișnuita și ridicola tentativă de a trage o linie de demarcație între directorul revistei ACUM și redactorul său șef.

Repet, pentru a nu știu câta oară, pentru cei doi de mai sus, dar și pentru alții care, din ignoranță sau din rea credință (sau din amândouă), ne acuză că suntem “plătiți”: revista ACUM este redactată PE BAZE EXCLUSIV VOLUNTARE.

Linia noastră editorială este dictată exclusiv de ceea ce ne dictează conștiința. Desigur că mulți sunt surprinși și indignați. Unii pentru că “lezăm sentimentul național”, alții nu înțeleg cum putem combate viguros antisemitismul și să recenzăm cărți cu tentă anti-sionistă in acelasi timp și cum îndrăznim să fim imparțiali în campania electorală și să recomandăm votul nul.

Explicația acestei incapacități de a ne înțelege este nu doar poziția noastră complet atipică pentru presa de limbă română, care contrariază reflexele pavloviene ale unor cititori obișnuiți cu conformismul național-comunist-ortodoxist, ci mai ales lipsa acută a curiozității intelectuale, care-i face pe mulți să îmbrățișeze explicațiile standard prinse din zbor de la o presă românească majoritar ignorantă și în mod inevitabil superficială.

În sfârșit, această atitudine provine, mai ales când e vorba de alți jurnaliști sau persoane publice care ne citesc, din invidie. Cum ne permitem noi să spunem în mod liber și neinhibat ce ne trece prin cap, când imensa majoritate a presei de limbă română este fie aliniată politic, fie cu adevărat “vândută” unor interse de afaceri?

De aceea, doamnelor și domnilor care ne acuzați că suntem “vânduți”, nu numai că nu ați nimerit-o, dar, mai important, toate acuzațiile dumneavoastră, de bună sau de rea-credință, nu ne ating în niciun fel și nu vor determina în niciun caz să schimbăm linia editorială.

Ecouri

  • bmarian: (20-12-2009 la 00:00)

    Nefiind ecouri, voi face câteva precizări. Din lipsa unor informaţii am spus că red. şef este plătit, retrag această eronată „acuză”, deci nu pot fi pus alături de cei care ţipă despre anti-românism.Nu, revista este în mare parte demnă de aprecieri pozitive, pe unii autori îi cunosc, pe unii îi apreciez- Vlad Solomon, Lucian Herşcovici, Nedeea Burcă, ş.a.Nu reiau polemicile care nu se pot încheia nicicum, doar îmi susţin poziţia, chiar dacă nu place editorilor – antisionismul, antiiudaismul sunt componente ale antisemitismului, care este un fenomen extrem de complex. Nu mai există pogromuri, Inchiziţie, dar datorită sionismului unii evrei au scăpat din Holocaust, din Gulag, datorită iudaismului, evreii au supravieţuit 2000 de ani, aceste afirmaţii banale pentru oricare evreu nu prea sunt luate în serios de cei care nu-i înţeleg pe evrei.Când nu vor mai fi evrei şi se vor asimila cu toţii, chestiunea o să dispară.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – Tânără şi (tot) neliniştită

"...organizaţiile românilor ucraineni şi autorităţile României aflate în spatele lor consideră Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei teritorii anexate ilegal...

Închide
3.128.199.210