caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Inscripția „Arbeit macht frei” a fost furată de la Auschwitz!!! – ACTUALIZAT 20 Dec.

de (18-12-2009)

M-a cutremurat dintotdeauna inscriptia vazuta si raz-vazuta in toate mediile, de la intrarea lagarului de exterminare Auschwitz -Birkenau : „Arbeit macht frei” – munca elibereaza. Da, i-a eliberat pe cei ce au muncit acolo, i-a eliberat de tot, i-a eliberat si de viata.

M-a cutremurat si cand am vazut-o in realitate, in aceasta vara, cand am vizitat lagarele de concentrare din Polonia, o obsesie inexplicabila pe care o aveam de a fi fata in fata, la propriu, cu istoria cunoscuta doar din carti. Impresionant.

Cati, ca si mine, nu si-ar fi dorit ca aceasta inscriptie sa nu fi existat? Sa nu existe inscriptia pe poarta, sa nu existe tragedia milionului disparut, din care peste 90% evrei, sa nu existe, ca si cum doar acest simbol ar fi determinat-o.

Si iata, forte necunoscute au facut-o sa dispara, la propriu. Vineri 18 decembrie dimineata, simbolul lagarului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost furat. Se presupune ca era nevoie de cel putin doua persoane pentru aceasta, din cauza greutatii. Una, doua, noua, o suta, cine stie?… Cine stie ce diavol se ascunde in cineva care fura inscriptia „Arbeit macht frei” de la Auschwitz? Nici macar nu-mi pot imagina ura salbatica de care ar putea fi impinse asemenea persoane, caci oameni nu-i pot numi.

Inimaginabil. Miselesc. Dureros. Nu gasesc cuvinte pentru disparitia a ceea ce reprezenta un trist memorial.

NOTA:
Inscriptia a fost gasita de politia poloneza si cinci oameni arestati. Pentru mai multe detalii: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8423827.stm
(SNM)

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Sunt de acord cu faptul ca furtul acestei marturii istorice este o crima.
    Daca va fi gasit, acest obiect ar trebui tinut la un muzeu cu paza, poate la Washington, la muzeul Holocaustului, poate in Israel, si se poate pune o copie la Auschwitz.

    Ramane de vazut cine a facut acest gest. Interpretarea furtului depinde aici de intentie. Cred ca ar trebui sa se verifice si tot ce este vandut acum la fier vechi in Polonia.

    Nu pot uita ca in Romania s-au vandut la fier vechi nu de mult chiar sine de cale ferata.

    Cine sunt autorii furtului? Niste indivizi fara educatie sau niste cripto-nazisti?
    Ramane de stabilit.

  • itzhak bareket: (18-12-2009 la 00:00)

    fara a fi detectiv sau comisar de politie versat,presupun cu toate simturile, ca aici avem deaface cu mana lunga si bestiala a celora
    care tot timpul neaga HOLOCAUSTUL.
    EI NU SE LASA! VOR SA STEARGA TOATE URMELE CARE
    DOVEDESC CRIMELE COMISE DE NAZISTI.

    LITERELE FURATE TREBUIE IMEDIAT INLOCUITE CU
    LITERE DE FOC ! adica cu litere incarcate cu energia electrica necesara,pentru ca delicventii sa fie electrocutati.

  • Andrea Ghita: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule Bareket,

    Propunerea Dvs. mi se pare sinistra. Ati uitat ca sarma ghimpata din preajma lagarului era conectata la inalta tensiune si detinutii care o atingeau mureau electrocutati ? Cati nu si-au gasit sfarsitul in acest mod !

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Exact la asta m-am gandit si eu!

    Simbolul acesta trebuie sa ramana pentru eternitate ca simbol al lipsei de libertate si ca simbol al crimei organizate, de proportii uriase.

    A-l folosi pentru electrocutari ar fi o catastrofa din mai multe puncte de vedere.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    două comentarii cel puţin ciudate. prima – or fi nişte hoţi care au furat literele pentru fier vechi? Doamne, am fost la Auschwitz ( în vizită) şi este greu pentru un hoţ să fure aşa ceva, iar aici nu este vorba de hoţi, ci de o profanare vizibilă cu ochiul liber,cuiva nu-i place că lagărele morţii sunt acum muzee-remember, vorba unul vajnic negaţionist de la noi, „Vom face un Holocaust cu acte în regulă”.
    În multe ţări au loc asemenea acte antiumaniste, antievreieşti, antieuropene, cum vreţi să spuneţi, profanări de morminte, sinagogi, etc. Cealaltă propunere cu punerea sub tensiune electrică, Andreea Ghiţă are dreptate, cum ne putem gândi la aşa ceva?

  • itzhak bareket: (18-12-2009 la 00:00)

    stimata doamna ANDREA GHITA,stimate domn BMARIAN,INSTITUTIILE FINANCIARE-MARILE INSTITUTII-BANCARE SUNT ASTFEL ECHIPATE PENTRU
    A INLATURA TENTATIVE DE FURT.CAND E VORBA DE BANI IN PRIMEDIE,MASURILE NECESARE SUNT LUATE DIN TIMP.ACTUL SAVARSIT LA AUSSHVHITZ-BERKENAU,
    E O CRIMA CARE PANGARESTE MEMORIA MARTIRILOR-
    VICTIME CARE AU FOST ASASINATI IN MODUL CEL MAI GROAZNIC POSIBIL,IN TIMP CE CALAII ASASINI,
    FACEAU O VIATA !
    iarna asta e bantuita de viscole,furtuni,epidemii,inzapeziri,foameTE si tot felul de greutati.XENOFOBIA,ANTISEMITISMUL,
    URA DE RASA,SUNT BOLI CONTAMINANTE CARE TREBUIE
    STRIVITE URGENT ! banditii care au furat,sunt microbii tuturor anomliilor create de asa numiti oameni.
    va doresc din toata inima,LA MULTI ANI.

  • Petru Clej: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule Bareket, nu faceți decât să adoptați metodele naziștilor. Poate n-ar strica să vă calmați un pic.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    AS DORI SA FAC O OBSERVATIE. Ceea ce a fost atunci a fost groaznic pentru mai multe categorii de oameni. O stim cu totii de multa vreme.

    DAR CE SE INTAMPLA ASTAZI?

    Voi da un singur amanunt.
    Nu numai un singur evreu dintre autorii de articole si cititorii de la Acum circula frecvent in Romania. Am comunicat si la nivel personal cu unii dintre ei, care sunt homosexuali. SI STITI CE MI-AU SPUS ACESTIA??
    Ca atunci cand sunt in tara isi folosesc fara frica numele lor evreiesc tipic, numele lor adevarat. EXCELENT!

    Numai ca m-au rugat in mod insistent sa nu cumva sa divulg faptul ca ei sunt si…homosexuali!

    Ce spune acest fapt?
    Evident, el spune ca nici antisemitismul si nici xenofobia nu sunt principalele probleme fierbinti in privinta discriminarii in Romania de azi.

    Mai mult, cunosc tineri, prieteni apropiati, care tremura de frica numai la gandul ca prietenii sau colegii lor ar afla ca sunt homosexuali! Pentru ca urmarile imediate ar fi de temut pentru soarta lor si sansele lor in societate.

    SA RECUNOASTEM CU TOTII CA PROBLEMA HOMOFOBIEI CRUNTE DIN TARA ESTE CU MULT MAI ACUTA DECAT ANTISEMITISMUL.

    Cu aceasta ocazie imi asigur colegii ca niciodata nu le voi divulga numele fara aprobarea lor.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule Anton Constantinescu, nu vreau să fiu , cum se spune, cârcotaş, dar observ un mod ciudat de a interpreta unele aspecte, ba spuneţi că la Auschwitz ar putut veni hoţi de fier vechi, cum se fură şi în România şine de cale ferată, ba vorbiţi de homosexuali, dar aici este vorba de altceva, nimeni nu acuză o populaţie de un sentiment respingător cum este antisemitismul este vorba de acte care pot fi înţelese şi de un adolescent, de profanarea unor simboluri. Nu vă place tema, nici mie, dar nu puteţi băga sub covor ceva ce miroase de la o poştă. Scuze, dacă nu am dreptate, eu spun ce gândesc.Reţineţi sunt un MEHR, nu vă jenaţi.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule BMarian, este de lauda faptul ca declarati ca nu vreti sa fiti carcotas, desi actionati chiar pe dos fatza de dorintza dvs.
    Probabil ca nici nu va dati seama ca dvs nu numai ca scrieti tot timpul dupa ureche, dar si intelegerea dvs este tot dupa ureche.

    ” ba spuneţi că la Auschwitz ar putut veni hoţi de fier vechi..”

    V-AS RUGA SA CITATI EXACT CE AM SCRIS, NU DUPA URECHE.

    ” cum se fură şi în România şine de cale ferată”

    Da, am eu fixul acesta ca pana cand nu se termina cercetarile intr-un asemenea caz nu ma prununtz. E voie sau imi interziceti?

    Va citez cu exactitate, nu ca dvs, pe ghicite:

    „În multe ţări au loc asemenea acte antiumaniste, antievreieşti, antieuropene, cum vreţi să spuneţi, profanări de morminte, sinagogi, etc”

    Da, dle BMarian, aveti dreptate sa fiti contra actelor antievreiesti si antisemite. Dar de multe ori unii confunda in mod intentionat antisemitismul cu anti-iudaismul.

    Domnule BMarian, intrucat am trait 12 ani in California, va pot spune ca unul dintre cazurile cele mai scandaloase de vandalizare a unei sinagogi si de postare a unor lozinci antisemite s-a terminat prin acuzarea rabinului acelei sinagogi de faptele comise. Cazul a facut valva. Bietul om voia si el atentie de la presa, ca era prea multa liniste acolo, si nu stia ca la nivel federal in SUA s-au introdus dispozitive de supraveghere a sinagogilor, spre ghinionul sau. FBI-ul nu s-a deconspirat pentru o vreme.

    De aceea nu ma pronuntz pana nu inteleg ce s-a intamplat. Cazul este notoriu, asa ca mai am rabdare sa vad ce s-a intamplat de fapt.

    Va asigur ca intotdeauna am fost impotriva actelor anti-evreiesti, antisemite, dar si contra iudaismului, crestinismului si islamului, care au adus atata suferinta in lume. Sunt de parere ca iudaismul, desi are toate defectele religiilor abrahamice, facand rau altora pe criterii etnice (*de exemplu in Talmud se accepta violarea fetitzelor de 3 ani cu conditia sa nu fie evreice*) totusi a facut cel mai mult rau tocmai evreilor. Dar despre acest lucru voi vorbi alta data.

    Deci s-ar putea ca dvs sa ma condamnati cu „mirosul” dvs ca sunt contra iudaismului, ceea ce ar fi corect. Dar sunt mandru de acest lucru, nu ma ascund! La fel cum sunt si contra crestinismului si islamului, si contra prostiei umane in general.

    Legat de faptul ca ma acuzati ca am introdus in discutie si tratamentul aplicat de societatea romaneasca homosexualilor, care, cum am aratat, sunt tratati incomparabil mai rau decat evreii, inteleg ca nu-i agreati si probabil considerati ca este o insulta pentru evrei sa-i privim pe homosexuali tot ca pe o minoritate. Desi ei sunt, totusi, doar o minoritate, nu ca in Grecia Antica. O doamna chiar s-a jignit vazand aceasta „abominatie”.

    Numai ca pentru mine a spune adevarul este mai important decat sclifoseala dvs imunda legata de aceasta problema si decat manipularea la care recurgeti.

    In definitiv daca in 1933 lumea s-ar fi sesizat la problema antisemitismului de atunci, nu cred ca holocaustul ar mai fi avut loc. Acum insa, asa cum bine a precizat ziarul „Le Monde” cu cativa ani in urma, homosexualii sunt „les nouveaux Juifs”, adica noii tzapi ispasitori care poarta vina pentru toate relele, precum evreii inainte de formarea statului Israel.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    am scris un răspuns dar s-a dus în altă parte, cred, reiau doar faptul că sunteţi iudeofob, asta spuneţi Dvs.Nu apreciez nci agresivitatea cu care îmi scrieţi, nici iudeofobia ( egal antisemitism), iar povestea cu acel nenorocit de rabi din California, nu mă mir când văd rabini care se pupă cu Ahmadinedjad. Nu mă convingeţi, iar de ureche , vă spun că nu aud bine şi citesc mai mulşt decât credeţi, trimiteţi-mi o carte scrisă de Dvs. că văd ce ură aveţi faţă de prostia umană, scrieţi un nou „Elogiu al nebuniei”, am să vă citesc. Adio, fără stimă, regret, BMM

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    în completare la comentariul anterior, este prima oară, şi am 68 de ani, am scris două cărţi despre istoria evreilor, pe lângă multe articole, este deci prima oară când citesc o enormitate – antiudaismul nu este egal cu antisemitismul, dimpotrivă, este chiar o iubire faţă de evrei.Afirmaţia este antologică, merită inclusă într-o culegere de citate absurde. Iudaismul nu este numai o religie, este o sumă de principii etice pe care şi nereligioşii, ba şi neevreii le respectă. Dar ce poţi cere unui om care spune ce am menţionat mai sus?.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    Un evreu s-a dus la rabin şi i-a spus că nu crede în Dumnezeu, la care rabinul a răspuns-Unde ai studiat şi ce ai studiat ca să nu crezi.Fiind Dvs. împotriva iudaismului, creştinismului şi iudaismului, rezultă că sunteţi fie politeist , fie ateu, este prblema Dvs. de conştiinţă, nu vă lăudaţi cu ceva nou, sunt destui ca Fvs. Nu demult îmi spuneaţi , stimate, ştiam că nu mă stimaţi, de aceea v-am refuzat această formulă. În privinţa rabinului din SUA care a dat foc unei sinagogi, nu vă bucuraţi, sunt rabini care merg şi se pupă cu preşedintele Iranului, care a promis că va distruge Israelul, aşa că erxistă rabini şi rabini, preoţi şi preoţi,etc.Eu nu discut după ureche, nici nu aud bine, citesc din obligaţie profesională mai mult decât credeţi, vă citesc şi pe Dvs., nuj mă puteţi convinge că a fi antiiudeu, adică iudeofob nu sunteţi şi antisemit, iudeofobia este veche de 200 de ani, aveţi o vechime apreciabilă, că sunteţi anticreştin sau antimusulman nu mă interesează, adresaţi-vă celor în cauză.Că sunteţi împotriva prostiei omeneşti nu este convingător, pentru că fiecare om poate fi prost la un moment dat, depinde de moment. oricum ,apreciez la Dvs.sinceritatea, dar nu apreciez tonul agresiv, am şi eu ca orice Cain, frate cu Abel, complexele mele.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Eram absolut sigur dle BMarian ca un om ca dvs, cu scoala facuta ca si Iliescu la Moscova,ca persoana aflata in randurile celor ce au profitat de comunism in timp ce unele rude apropiate ale mele isi faceau „universitatile” la lagarul de la Canal, fara sa fi fost vinovate de nimic, nu poate gandi corect.

    Ceea ce spuneti dvs sunt baliverne periculoase si destructive. SIGUR CA O RELIGIE, CARE ESTE O DOCTRINA NU ESTE ECHIVALENTA CU UN POPOR SAU CU O POPULATIE, CARE POATE FI UCISA.

    Imi pare rau ca dvs nu ati inteles ca aici la Curaj. net noi incercam sa atacam docrrina crestina de acum din tara, ortodoxismul, care este foarte AGRESIV. Si iudaismul, si islamul la fel.Tot religii abrahamice erau. Ati uitat ca nazismul a fost pe post de religie, oricum o doctrina.

    Oricat de multa dezinformare intentionata ar fi implicata in parerea dvs ca o doctrina (de exemplu nazismul sau hitlerismul) este tot una cu poporul german, nu reusiti sa convingeti multa lume. La fel, evident, doctrina sau religia iudaica nu este echivalenta cu poporul evreiesc din Israel, care de altfel dupa statisticile americane o respinge in proportie de 65%.

    Cat despre informatiile despre iudaism, va pot spune ca de curand s-a discutat pe acest site o bucata buna din Talmud. El cere intre altele ca evreii sa nu fie pedepsiti daca violeaza o fetitza de trei ani, cu conditia sa nu fie evreica. Nu vi se face parul maciuca?

    Iudaismul ca religie a fost o catastrofa. Nici un om civilizat nu neaga acest lucru. Toate pedepsele din Tanakh de exemplu nu mai sunt aplicate legal, din contra, uciderile rituiale ale homosexualilor, copiilor care nu asculta de parinti, femeilor care au sex la mensttruatie, etc, sunt pedepsite strasnic chiar si in Statul Israel.

    Iar eu nu va echivalez pe dvs cu evreii pe care i-am cunoscut in SUA si care erau de cu totul alt calibru decat dvs.

    Eu stiu ca stalinismul dvs nu poate fi schimbat, ca la varsta dvs nu mai judecati bine.Daca ati fi fost constient de implicatiile studiilor dvs la Moscova, in timp ce altii erau ucisi fara vina in Romania, v-ar fi fost rusine sa recunoasteti.
    Vorbesc politicos cu dvs, dar detest ideile dvs. din toata inima. O spun fara ocolisuri.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    „Fiind Dvs. împotriva iudaismului, creştinismului şi iudaismului, rezultă că sunteţi fie politeist , fie ateu, este prblema Dvs. de conştiinţă, nu vă lăudaţi cu ceva nou”

    De fapt v-am spus ca sunt si contra islamului, nu numai contra crestinismului si iudaismului de doua ori, cum ziceti.

    V-as fi stimat daca am putea purta un dialog in care sa demonstrati ca ganditi si v-ati lecuit de stalinism, dar vad ca nu e cazul. Oricum si lui Iliescu i se spunea „stimate”. Poate ca va amintiti poezia FSN-ului: „CU feseneul in cetate/ la carma noastra, am pornit/Suntem alaturea Stimate/Conducator de toti iubit” Exista si ironie in ceea ce scriu, cum vedeti.

    Nu va bateti capul va rog cu ceea ce sunt. Daca resping ca dumnezeul crestin a avut sex cu o pamanteanca (evident, tot evreica) sau ca a facut legamant cu un popor sau ca cere ca toti musulmanii sa-si arate fundul spre cer de 5 ori pe zi nu o fac nici din ateism, nici din politeism ci numai din bun-simtz. A crede oricare din aceste bazaconii demonstreaza o lipsa periculoasa a acestei calitati.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    continui, nu era loc – prima confuzie- iudaismul a fost o catastrofă? Nu ştiţi că a învăţa carte de la trei ani este obligaţia evreului, numai datorită preceptelor iudaice, nu ştiţi că Diaspora evreiască de 2000 de ani există datorită cunoaşterii scrisului, cititului, socotitului, în timp ce la alte popoare analfabetismul a fost şi mai este şi acum un fenomen general?Eu ştiam că Shoah înseamnă catastrofă. Mare confuzie faceţi între bigotism şi teologie, istoria religiilor este altceva, nici pe Mircea Eliade nu l-aţi citit, mi îmi spuneţi că vorbesc după ureche.A doua mare confuzie- cine a-nvăţat la ruşi nu poate gândi ca Bush.Eu am avut profesori eminenţi, unii evrei, care în România nu ar fi găsit echivalenţi, uitaţi-vă la premiile Nobel pentru ştiinţă, nu v-aţi uitat, câţi sunt din fosta URSS.Am studiat tehnologia chimică fină, sinteza cauciucului, de unde a furat şi savanta Elena C. procedeul. Îmi spuneţi că sunt stalinist că am studiat sinteza cauciucului? Încă o chestiune . Iliescu, pe care nu-l stimez deloc pentru că a bătut palma cu Vadim, a negat un timp Holocaustul, a permis creşterea uluitoare a corupţiei, nu este oportunist pentru că a studiat hidrotehnia la Moscova. Dacă era comunist, se retrăgea în opoziţie, crea un partiduleţ şi lupta pentru ideile sale. El s-a agăţat de putere fără nici o problemă, fără nici o ideologie, sub el s-au jefuit şi destrămat cooperativele agricole care erau încă necesare, un timp, sub el s-a jefuit industria, care mai era necesară, Iliescu a fost, este un oportunist total, dacă putea, era la liberali, la ţărănişti, nu l-au vrut.Spre regretul Dvs. nu sunt stalinist deloc, tatăl meu a suferit din cauza obtuzităţii activiştilor stalinişti.Mai citiţi domnule AC, bănuiesc că mai puteţi citi şi nu mă judecaţi fără a mă cunoaşte deloc.La mulţi ani, ca să aveţi timp.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    scuze că intervin, cu o a treia completare, discuţia fiind mai interesantă decât persoana AC, care este convins că este f.inteligent şi cu f.mult bunsimţ(commonsense)Acuza de viol a fetiţelor de trei ani, act la care, se spune, Talmudul îndeamnă pe evrei, mă duce cu gândul la Inchiziţie şi la pogromuri, atunci se spunea că evreii ucid copii creştini pentru a pregăti cu sângele lor azima-matzot.Câţi violatori de fetiţe sunt azi în lume, nu ştiu dacă unul a citit Talmudul. Talmudul este unul dintre monumentele culturii universale, a-l reduce la un citat de două rânduri, scrise de un autor din sute de autori ai Talmudului, înseamnă a fi incult, la fel şi cu Biblia, eu am citit-o , şi vechiul testament şi Noul, dar aşa zis raţionalişti ignoranţi ca d.AC ( nu dac, iertare) nu citesc, ei ştiu.

  • Paul: (18-12-2009 la 00:00)

    ce legatura are religia cu articolul in cauza?

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Indiferent la ce va duce cu gandul paragraful cu fetitele de trei ani despre care talmudul spune ca pot fi violate daca nu sunt evreice, realitatea este ca aceste paragrafe criminale, citate si pe acest site, exista in Talmud.

    Dar de ce sa mergem numai la Talmud, cand si Tanakhul este suficient de imoral?

    Domnul Nataniahu, intrebat, intrebat „ce va face daca Isralul va fi atacat?”, a raspuns facand aluzie la soarta amalekitzilor din Tanakh, adica din Biblie, adica la primul exemplu de ethnic cleansing din istoria omenirii, in care zeul YHWH le crea evreilor sa ucida pe toti cei din Canaan, inclusiv animalele, si sa bage cutitele lor in burta femeilor gravide! Nu zic ca nu ar fi fost inainte de asta alte cazuri de ethnic cleansing, dar acesta a fost primul caz inregistrat in scris in istoria omenirii. Cum puteti pretinde atunci ca iudaismul a fost moral? Si nimeni nu a renuntat la aceste paragrafe, sa le scoata din Biblie?!

    Dar despre faptul ca „copiii care nu asculta de parinti trebuie ucisi” ce parerea aveti?
    Dar despre faptul ca homosexualii trebuie ucisi ce parere aveti? Dar despre faptul ca acele cupluri care au sex in perioada de „necuratenie” a femeii trebuie ucise, ce parere aveti?

    Cat despre faptul ca ati avut profesori buni la Moscova, nici nu ma indoiesc.Pe unii dintre ei, cum ar fi profesorul de mecanica cuantica Lev Landau, i-am divinizat chiar. Desi, intre noi fie vorba, in ciuda atator somitati care au existat in URSS, dintre care multi s-au ocupat si de asa-zisul socialism stiintific, acest stat tot s-a prabusit.

    M-am referit la faptul ca in timp ce unii oameni sufereau pentru ca erau dati afara din toate serviciile, ca parintii mei, dvs ati fost printre privilegiatii regimului, la fel ca „domnu Iliescu”.

    Tatalui meu i s-a impotat ca a fost nu numai in razboiul contra Germaniei ci si in razboiul contra URSS, ca si cand ar fi putut sa se eschiveze. Dar daca ar fi refuzat, l-ar fi asteptat legea martiala. Asa, el a fost dat afara din toate serviciile si cand eram copil imi amintesc cum imparteam un mar la 7 persoane.

    SI NICI MACAR ASTA NU VA REPROSEZ!

    In definitiv dvs nu aveati vreo responsabilitate ca erati favorizat de regim!
    Ceea ce va reprosez eu este faptul ca v-ati pastrat intacta gandirea stalinista. In definitiv domnul Tismaneanu a avut aceleasi avantaje ca dvs, dar il admir pentru modul cum a evoluat.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    O întrebare firească – are legătură profanarea
    Muzeului -Memorial Auschwitz cu modul întristător în care d.AC discută religiile în bloc şi în particular? Răspund – Nu are, deci revin la profanare, exprimându-mi convingerea că este actul unor negaţionişti, chiar dacă executanţii au fost nişte oameni plătiţi, evident iresponsabili. Este trist când un om propune revizuirea Bibliei, de ce nu şi a Iliadei, Odiseei, a mitologiilor diverselor popoare? Îi propun d.AC să-i scrie premierului Netaniahu că nu este de acord cu politica sa, în rest no comment, mă opresc, alţii poate vor fi mai convingători.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule BMarian,

    Iliada si Odiseea nu au fost texte religioase ci opere de arta.ESTE CARAGHIOS CE SCRIETI AICI. Ele nu contin precepte morale ci sunt descrieri ale unor lupte. In plus, in Iliada si Odiseea nu gasiti nimic rasist, cum gasiti in Tanakh si Talmud.

    Cum adica, nu am dreptul sa atac religiile?
    Religiile nu pot fi nici macar criticate dupa parerea dvs?

    Stiti ce, consider aceasta afirmatie a dvs ca fiind antisemita. Pentru ca acum religia ortodoxa este implicata intr-un atac fara precedent contra evreilor, atac bazat pe scripturi. Iar in Ierusalim, acum cateva zile, rabinii zeloti au pornit un atac masiv contra crestinilor (stiti la ce ma refer).

    Nu ati ajuns insa la finetea in gandire sa disociati intre oameni si doctrine, intre antisemitism si anti-iudaism. Imi pare rau de dvs.

    Am spus ca in lumea moderna o serie de lucruri din Tanakh si Talmud trebuie atacate. Nu de alta, dar in lumea de azi nu mai este permisa de exemplu, vanzarea fetitzelor in sclavie si nici uciderea copiilor care nu asculta de parinti. Acest lucru ajunge pentru mine ca argument.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule BMarian, citatul din replica dvs spune totul”

    ” modul întristător în care d.AC discută religiile în bloc şi în particular? ”

    Asta spune ca sunteti religionist.
    In legatura cu criticarea religiilor am raspuns in context.

  • bmarian de la bran: (18-12-2009 la 00:00)

    Mă bucur că vă procupă modul meu de gândire, lipsa de fineţe, mai mult, eu sunt antisemit, adică strigă „hoţule” cel care „a julit” ceva, nu aţi spus că la Auschwitz ar fi fost hoţi de fier vechi? Nu aţi spus că prietenii Dvs. evrei sunt homo? Nu aţi spus Dvs. că antiiudaismul nu este antisemitism? Am aflat că sunteţi om de ştiinţă, cercvetător, aşa rigoare, să mă abordaţi cu acuze prosteşti de stalinism, când Preşedintele Academiei Române a studiat exact la institutul din Mosciva unde am studiat şi eu, o fi stalinist şi el? Eu sunt , poate, caraghios, că mai discut cu Dvs. v-aş ruga să întrwerupeţi polemica, există situaţii în care interlocutorii. nu găsesc o limbă comună, revizuiţi Dvs. Talmudul şi Biblia, ele sunt creaţii colective realizate timp de secole, puneţi un umăr şi mai scoateţi pasaje, le ştergeţi şi gata, lumea devine mai bună. Ca sp respectaţi pe evrei, ca şi pe creştini, ca şi pe musulmani trebuie să le respectaţi tradiţiile, fie ele rău primite de Dvs. Nu sunt religios, dar nici antitreligios. Punct, îm provocaţi dureri de cap.Vorba lui Griboedov, dacă aţi auzit despre acest stalinist, „Prea multă minte strică”.

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule BMarian, va raspund punctual:

    „Mă bucur că vă procupă modul meu de gândire, lipsa de fineţe”

    Va asigur ca aceste lucruri ma preocupa numai in masura in care va intuneca judecata si va fac sa ganditi gresit.

    „mai mult, eu sunt antisemit, adică strigă „hoţule” cel care „a julit” ceva,”

    Dvs sunteti revoltat ca eu atac religiile in general, pentru lipsa de ratiune din ele, ori acum in Romania nu iudaismul este atacat ci evreii pentru ca „l-au ucis pe Cristos”. De vreme ce dvs aparati religiile, este evident ca aparati si ortodoxismul si deci si antisemitismul. Altceva ar fi daca in tara ar fi atacat iudaismul, ca atunci m-as alatura si eu unei asemenea actiuni.

    „nu aţi spus că la Auschwitz ar fi fost hoţi de fier vechi?”

    Nu! Cititi mai bine! Am spus ca inainte de a ataca ceva sau pe cineva, prefer sa stiu despre ce e vorba. In SUA, daca as proceda ca dvs, as risca amenzi si „liabilities”.

    „Nu aţi spus că prietenii Dvs. evrei sunt homo?”

    In primul rand cuvantul homo seste o insulta, iar eu nu obisnuiesc sa ma autoinsult. Cum ar fi in SUA cuvantul kike pentru evrei.In al doilea rand, nu am spus ca toti prietenii mei evrei sunt homosexuali; am si prieteni evrei heterosexuali. In al treilea rand am spus aceste amanunte ca sa intelegeti ca e bine sa spunem adevarul intotdeauna: nu antisemitismul este problema nr 1 a discriminarii in Romania, ci orientarea sexuala. Nimeni nu jigneste un om pentru ca este evreu, iar evreii au gradul cel mai mare de acceptare in societatea romaneasca (peste 80%), pe cand homosexualii au gradul cel mai mic de acceptare de 10%).

    „Nu aţi spus Dvs. că antiiudaismul nu este antisemitism?”

    Ba am spus si repet acest lucru de cate ori vreti. Una este neacceptarea si critica fatzisa a unei doctrine sau religii si cu totul altceva este atacul unor oameni. Exista o diferenta uriasa intre aceste lucruri, si numai prostii nu o vad. Doctrina nazista a fost ceva ce poate si trebuie atacat, in timp ce un eventual atac generalizat impotriva germanilor ca oameni, indiferent de doctrina lor, ar fi altceva!

    „Am aflat că sunteţi om de ştiinţă, cercvetător, aşa rigoare,”

    Da, si nu mi-e rusine.

    „să mă abordaţi cu acuze prosteşti de stalinism”

    Imi pare si mie rau, dar din intregul dvs discurs rezulta ca am avut dreptate. Daca nu as fi avut dreptate, mi-as fi cerut scuze pe loc dar nu e cazul.

    „când Preşedintele Academiei Române a studiat exact la institutul din Mosciva unde am studiat şi eu, o fi stalinist şi el?”

    Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare ca nu am vazut nici un discurs de-al lui.

    „Eu sunt, poate, caraghios, că mai discut cu Dvs.”

    Sunteti caraghios ca nu pricepeti lucruri elementare, nu ca discutati cu mine, asa cred eu.

    „v-aş ruga să întrwerupeţi polemica”

    Nu zau! Va credeti tot pe vremea lui Stalin, sa-mi ordonati cand sa fiu de acord cu dvs sau cand sa intrerup gandirea si critica mea?

    Aiasta nu se poate, tovarashe!!

    „există situaţii în care interlocutorii. nu găsesc o limbă comună”

    Da, aveti dreptate, daca unul o trage hais cu religia si altul o trage cea cu stiinta, e greu de gasit un limbaj comun.

    „revizuiţi Dvs. Talmudul şi Biblia, ele sunt creaţii colective realizate timp de secole, !
    puneţi un umăr şi mai scoateţi pasaje, le ştergeţi şi gata, lumea devine mai bună”

    Chiar daca as putea face asa ceva, nu as face! Pentru ca aceste texte au o valoare istorica inestimabila! Civilizatia greaca de exemplu a trecut prin aceasta faza cu un mileniu mai devreme si nu au ramas urme istorice privind evolutia ideilor de la nivel de tabu-uri la nivel de morala!

    Din acest punct de vedere textele evreiesti sunt unice in lume! Cunosacandu-le, vedem aproape „pe viu” evolutia ideilor!

    . „Ca sp respectaţi pe evrei, ca şi pe creştini, ca şi pe musulmani trebuie să le respectaţi tradiţiile, fie ele rău primite de Dvs”

    Sa stiti ca eu respect oamenii, dar nu si traditia uciderii femeilor cu pietre, traditia spanzurarii homosexualilor, traditia uciderii oamnilor in general, traditia violarii copiilor mici. Dvs respectati aceste traditii de care vorbesc?

    „Nu sunt religios, dar nici antitreligios. Punct, îm provocaţi dureri de cap”

    Nu, domnule, nu eu am controlul modului in care judecati si a controlului durerilor dvs de cap. Trebuie sa va dati seama de acest amanunt. Numai dvs il aveti.

    „Vorba lui Griboedov, dacă aţi auzit despre acest stalinist, „Prea multă minte strică”. ”

    Griboedov ori ba, va promit ca niciodata nu va voi acuza de crima de a avea prea multa minte, ci din contra!

    Anton C de la Bucuresti (azi)

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    „Domnule BMarian, va raspund punctual:
    „Mă bucur că vă procupă modul meu de gândire, lipsa de fineţe”
    Va asigur ca aceste lucruri ma preocupa numai in masura in care va intuneca judecata si va fac sa ganditi gresit, pe langa faptul ca ma acuzati si ma reclamati pe gratis de antisemitism, ca pe vremea lui tatuka Stalin.
    „mai mult, eu sunt antisemit, adică strigă „hoţule” cel care „a julit” ceva,”
    Dvs sunteti revoltat ca eu atac religiile in general, pentru lipsa de ratiune din ele si pentru indemnul la crima, ori acum in Romania nu iudaismul este atacat ci evreii pentru ca „l-au ucis pe Cristos”. De vreme ce dvs aparati religiile, este evident ca aparati si ortodoxismul si deci si antisemitismul. Altceva ar fi daca in tara ar fi fost atacat iudaismul, ca atunci m-as alatura si eu unei asemenea actiuni.
    „nu aţi spus că la Auschwitz ar fi fost hoţi de fier vechi?”
    Nu! Cititi mai bine! Am spus ca inainte de a ataca ceva sau pe cineva, prefer sa stiu despre ce e vorba. In SUA, daca as proceda ca dvs, as risca amenzi si „liabilities”.
    „Nu aţi spus că prietenii Dvs. evrei sunt homo?”
    In primul rand cuvantul homo este o insulta, iar eu nu obisnuiesc sa ma autoinsult. Cum ar fi in SUA cuvantul kike pentru evrei. In al doilea rand, nu am spus ca toti prietenii mei evrei sunt homosexuali; am si prieteni evrei heterosexuali. In al treilea rand am spus aceste amanunte ca sa intelegeti ca e bine sa spunem adevarul intotdeauna: nu antisemitismul este problema nr 1 a discriminarii in Romania, ci orientarea sexuala. Nimeni nu jigneste un om pentru ca este evreu, iar evreii au gradul cel mai mare de acceptare in societatea romaneasca (peste 80%), pe cand homosexualii au gradul cel mai mic de acceptare de 10%).
    „Nu aţi spus Dvs. că antiiudaismul nu este antisemitism?”
    Ba am spus si repet acest lucru de cate ori vreti. Una este neacceptarea si critica fatzisa a unei doctrine sau religii si cu totul altceva este atacarea unor oameni. Exista o diferenta uriasa intre aceste lucruri, ca de la cer la pamant, si numai prostii nu o vad. Doctrina nazista a fost ceva ce poate fi atacat si trebuie sa fie atacat, in timp ce un eventual atac generalizat impotriva germanilor ca oameni, indiferent de doctrina lor, ar fi altceva!
    „Am aflat că sunteţi om de ştiinţă, cercvetător, aşa rigoare,”
    Da, si nu mi-e rusine.
    „să mă abordaţi cu acuze prosteşti de stalinism”
    Imi pare si mie rau, dar din intregul dvs discurs rezulta ca am avut dreptate. Daca nu as fi avut dreptate, mi-as fi cerut scuze pe loc dar nu e cazul.
    „când Preşedintele Academiei Române a studiat exact la institutul din Mosciva unde am studiat şi eu, o fi stalinist şi el?”
    Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare ca nu am vazut nici un discurs de-al lui.
    „Eu sunt, poate, caraghios, că mai discut cu Dvs.”
    Sunteti caraghios ca nu pricepeti lucruri elementare, nu ca discutati cu mine, asa cred eu.
    „v-aş ruga să întrwerupeţi polemica”
    Nu zau! Va credeti tot pe vremea lui Stalin, sa-mi ordonati cand sa fiu de acord cu dvs sau cand sa intrerup gandirea si critica mea?
    Aiasta nu se poate, tovarashe!!
    „există situaţii în care interlocutorii. nu găsesc o limbă comună”
    Da, aveti dreptate, daca unul o trage hais cu religia si altul o trage cea cu stiinta, e greu de gasit un limbaj comun.
    „revizuiţi Dvs. Talmudul şi Biblia, ele sunt creaţii colective realizate timp de secole, !
    puneţi un umăr şi mai scoateţi pasaje, le ştergeţi şi gata, lumea devine mai bună”
    Chiar daca as putea face asa ceva, nu as face! Pentru ca aceste texte au o valoare istorica inestimabila! Civilizatia greaca de exemplu a trecut prin aceasta faza cu un mileniu mai devreme si nu au ramas urme istorice privind evolutia ideilor de la nivel de tabu-uri la nivel de morala!
    Din acest punct de vedere textele evreiesti sunt unice in lume! Cunosacandu-le, vedem aproape „pe viu” evolutia ideilor in epoca de piatra!
    . „Ca sp respectaţi pe evrei, ca şi pe creştini, ca şi pe musulmani trebuie să le respectaţi tradiţiile, fie ele rău primite de Dvs”
    Sa stiti ca eu respect oamenii, dar nu si traditia uciderii femeilor cu pietre, traditia spanzurarii homosexualilor, traditia uciderii oamnilor in general, traditia violarii copiilor mici. Dvs respectati aceste traditii de care vorbesc?
    „Nu sunt religios, dar nici antitreligios. Punct, îm provocaţi dureri de cap”
    Nu, domnule, nu eu am controlul modului in care judecati si a controlului durerilor dvs de cap. Eventual luati o aspirina. Trebuie sa va dati seama de acest amanunt. Numai dvs il aveti.
    „Vorba lui Griboedov, dacă aţi auzit despre acest stalinist, „Prea multă minte strică”. ”
    Griboedov ori ba, va promit ca niciodata nu va voi acuza de crima de a avea prea multa minte, ci din contra!

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    Evident, sunt din Bucureşti, dacă sunteţi în acest oraş, veniţi uneori la Centrul ComunitarEvreiesc unde puteţi comunica orice doriţi, fără a jigni pe cineva.Să nu spuneţ interlocutorilor că ai judecata întunecată, sunt proşti, tovarăşi, stalinişti, că se supără. Eu nu mă supăr, iar , fiind o fire nonconformistă, dacă aş fi stalinist aş recunoaşte. Am citit în original, în 1964, la Moscova,prima proză a lui Soljeniţân, apoi, nu fac apologia lui Hruşciov, dar el a fost primul, în 1956, care a dezvăluit public crimele lui Stalin, seşi a fost stalinist. Definiţi mai exact, pentru DVs. stalinismul , prea uşor plasaţi termenul, eu aş putea spune că sunteţi nazist, chiar dacă nu cred aşa ceva.Am fost cercetător ştiinţific, am brevete, mă găsiţi în Chemical Abstracts din anii 70.Nu mă laud.Faceţi o mare eroare, v-o spun aproape cu prietenie, pentru că nu sunt inamicul Dvs. chiar dacă încercaţi să mă jigniţi, între disputa de idei şi războiul ideilor este un pas pe care îl fac cei neechilibraţi.Nu mă refer, evident, la Dvs., citiţi „Firioşii Domnului” de Georges Blonde. Răboiul ideilor duce la jertfe umane, inclusiv la Holocaust.MEIN KAMF a lui Hitler a fost o carte subapreciată, apoi mulţi au regretat că nu au distrus-o de la început.Legionarismul s-a născut din idei. Nu vă acuz de şaşa ceva. Nu credeţi în religii, ni trebuie, nici eu nu văd un Dumnezeu cu chip, citiţi ce spune Einstein despre Dumnezeu. Mai greu este să fii ateist. Materialismul care domină în mintea omului de ştiinţă nu este singura concepţie valabilă. Când cineva acuză pe evrei, astăzi, că l-au trădat pe Iisus acum 2000 de ani, altul care aude şi are o anumită putere, poate provoca un pogrom.Îmi spuneţi cu o banală ironie TOVARĂŞE, nu mă supăr, ignoraţi etimologia cuvântului, vine de la TOVAR, cuvânt slav, care înseamnă marfă. Deci negustorii aveau o tovărăşie de afaceri.Ceea ce mă supăr cel mai mult şi nu vă înţeleg, este accentul apăsat pe crimele la care Talmudul îndeamnă pe evrei. Din cât am citit eu, timp de 2000 de ani evreii au fost bătuţi, ucişi, indiferent de vârstă, cărţile evreilor, Talmud, Tora au fost arse de fanatici creştini. Fanatici evrei există, violatori, asasini există, dar nu au nici o legătură cu Talmudul. mai bine aţi citi aforismele taşmudice, frumoasele texte biblice care au inspirat poeţi, pictori, muzicieni, regizori, etc. Dacă atacaţi iudaismul, trebuie să-l cunoaşteţi, iar dacă l-aţi fi cunoscut , de mult nu mai vorbeaţi de pasaje criminale. Citiţi scrierile unui mare savant din Israel, Moshe Idel, citiţi pe înaintaşul său, Gerschom Sholem. Vorba lui lenin, banală, corectă- INVĂŢAŢI, nu aveţi ce pierde. Iar pe preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, autor al primului studiu despre ciclurile anorganice, în lume, nu puteţi să-l bănuiţi de stalinism. de altfel, mulţi vorbesc de stalinism , dar nu ştiu ce este el. Poate cei care au suferit din cauza lui. Eu nu am fost nomenclaturist cum tot repetaţi, că am beneficiat de regim, în timp ce împărţeaţi un măr la şapte persoane, regret, iar comparaţia cu Tismăîneanu mă onorează, deşi mă daţi ca exemplu negativ. Repet, nu vă grăbiţi cu etichetele, nici lui Goma nu i-a plăcut să fie numit antisemit, deşi a scris ca un asemenea om, vă spun şi eu,
    orice, dar nu gândesc întunecat, cum spuneţi.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    scuze, s-au strecurat greşeli de dactilo…. Kampf, evident, ş.a.

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    Un năzdrăvan îmi spune că el nu se luptă cu oamenii, ci cu ideile şi, consecvent fiind, trece direct la un atac, la baionetă cu mine. Apoi, îmi declară că face băşcălie. Iar eu nu ştiu, face băşcălie de idei sau de oameni, în speţă de mine.? În general mă prind repede, dar se spune că un prost aruncă o piatră şi sar zece înţelepţi s-o scoată. Ce piatră aruncă respectivul care nu este prost, ci doar un consumator de timp? Că iudaismul , pe care îl reduce la Tanah şi Talmud, deşi i-am spus că .iudaismul este mai mult decât o religie, este etică, filosofie, educaţie, comportament, plus o întreagă literatură, la care se adaugă şi Cabala., conţine pasaje care îndeamnă la viol, omucidere. Desigur, despre Cabala nu ştie nimic. Este un raţionalist, crede doar în ceea ce simte cu degetele, vede cu ochii, aude cu urechile, adică este un empirist, ca mai toţi cercetătorii din diverse domenii, pentru care metafizica este apă de ploaie. Mie care nu sunt religios îmi spune că sunt religionist. Până acum eram stalinist. Deci evreii au învăţat timp de două mii de ani cum să ucidă şi să violeze. Minciuna este atât de mare că forumiştii au tăcut uluiţi. Vorba lui Goebbels , cu cât minciuna este mai mare, cu atât este mai uşor crezută. Mai departe, eu mă refer la MEIN KAMPF a lui Hitler, ca o carte scrisă de un idiot paranoic, el îmi spune nu, Hitler era inteligent şi nebun, ceea pare puţin absurd. Inteligenţa presupune un sistem elastic de gândire. Iar Hitler a învins la alegeri, prin încremenirea sa într-un proiect – distrugerea democraţiei, cu distrugerea simultană a evreilor din Europa, apoi a slavilor, latinilor, ş.a. dacă Caesar şi Napoleon au avut, pe lângă o mare sete de putere şi anumite iniţiative de modernizare a statului, scoţând propriile ţări din crize politice, grave, Hitler se apropie de Nero, ca şi Stalin, puterea fiind idolul suprem, politica lor fiind determinată şi de o ură de frustraţi în alte domenii, de o ură de oameni, indiferent de apartenenţa lor. Iar Hitler a excelat în ura faţă de evrei. Spune năzdrăvanul că Hitler încercat să aplice ştiinţa la viaţa politică. Ura faţă de evrei de la ce ştiinţă porneşte, în afară de rasism ordinar? Toată discuţia a pornit de la smulgerea inscripţiei infamante, cinice, de la intrarea la Auschwitz, „Arbeit macht frei”. Îl asigur pe năzdrăvanul meu preopinent, că iniţiatorii acestui act negaţionist, profanator al memoriei a milioane de victime, erau purtaţi de ideea dispreţului pentru deţinuţii de la Auschwitz, majoritatea evrei. Ideea este ca şi arma explozivă, pare un obiect obişnuit, până când explodează.. Mă refer la idei politice. Elimin aici artiştii şi savanţii, unde ideea are cu totul alt scop. Dacă mai vii şi cu băşcălie, în această chestiune, problema devine imposibil de discutat. Decât să combat marxismul, mai bine îi judec pe făptaşii crimelor comunismului. Este mai eficient.

    BORIS MARIAN

  • Anton Constantinescu: (18-12-2009 la 00:00)

    Domnule BMarian, va raspund:

    „regretabil, comentariul Dvs. a apărut după comentariul meu la acest text, o inversare”,

    Aveti dreptate, e regretabil, dar nu am reusit sa accesez acest site inainte.

    ” mă miră … cum de nici un comentator nu spune nimic despre nobleţea antiiudaismului Dvs.,”

    De, stiu si eu de ce? Poate ca unii cititori isi dau seama ca nu este nimic moral in Levitic, Deuteronom (Tanakh in general) sau in 80% din Talmud. In lumea de azi nu mai avem nevoie sa-i ucidem pe altii doar pentru ca anumite texte arhaice – din epoca de piatra – ne cer asta.

    „caz rar de sinceritate, vecină cu cinismul”

    Da domnule BMarian si ma mandresc cu sinceritatea mea, care uneori supara foarte mult pe unii si mi-a adus porecla de Gica Contra chiar si pe acest site. Este vorba de o sinceritate deplina, care poate parea ca lezeaza pe unii. In ultima instanta numai ocolirea adevaruluii poate leza oamenii. Daca analizati mai bine, veti vedea ca eu nu fac parte din cei care isi baga capul in nisip ca strutzul, sa nu vada nimic.
    Ma bucur ca ati observat!

    Dostoievski a scris: „Intre Isus Cristos si Adevar, eu voi alege intotdeauna pe Isus Cristos”. Eu fac parte dintre cei care aleg invers, adica adevarul. Cinic sau nu, dupa caz.

    „am spus că ideile şi oamenii fac un corp comun, lipsa de logică este la Dvs.”

    Chiar asa ati spus, iar eu am completat ca acest lucru este o prostie si speram sa intelegeti macar ca intre oameni si ideologii exista o diferentza fundamentala, de netrecut!
    O ideologie este un sistem de idei, o religie, pe cand un om este un om. Realitati foarte diferite!

    „am dar exemplul MEIN KAMPF, o carte cu multe idei ale unui idiot”

    Regret, dar nu am citit aceasta carte pentru ca nu am fost curios. Din referinte indirecte insa am inteles ca Hitler nu era nicidecum idiot ci doar un nebun inteligent, care a distrus tot ce a atins.

    Poate daca nu ar fi fost si semidoct, alta ne-ar fi fost soarta. El „prindea” idei din stiinta cam cum procedeaza toti semidoctii si incerca sa le aplice dupa capul lui, fara sa le inteleaga.

    „secundo – cum de sesizează nimeni că Dvs., deşi vă consideraţi un umanist şi un raţionalist 100%, care nu atacă decât idei vă permteţi să-mi spuneţi că nu mă acuzaţi de prea multă minte”

    Oh. domnule, cum de nu mi-ati banuit macar zambetul de pe buze cand am scris ca nu va acuz….
    Chiar ati dori sa va acuz de ceva? Asta e supararea, ca nu va acuz?
    Bine, va promit ca data viitoare voi cauta sa va acuz de ceva!

    Dvs stiti ce inseamna BASCALIE?

    ” bănuiesc că nici nu aţi auzit de Griboedov, nu a fost un mare scriitor, ”

    Cred ca banuiala dvs este corecta. Dar daca si dvs scrieti ca nu a fost un mare scriitor, va cred pe cuvant si nu ma mai intereseaza ce a scris el!

  • bmarian: (18-12-2009 la 00:00)

    regretabil, comentariul Dvs. a apărut după comentariul meu la acesttext, o inversare, dar nu aceasta este chestiunea, mă miră două aspecte legate de, să zicem polemica pe care unii o citesc cu sau fără interesâ- cum de nici un comentator nu spune nimic despre nobleţea antiiudaismului Dvs., caz rar de sinceritate, vecină cu cinismul, am spus că ideile şi oamenii fac un corp comun, lipsa de logică este la Dvs., am dar exemplul MEIN KAMPF, o carte cu multe idei ale unui idiot
    secundo – cum de sesizează nimeni că Dvs., deşi vă consideraţi un umanist şi un raţionalist 100%, care nu atacă decât idei vă permteţi să-mi spuneţi că nu mă acuzaţi de prea multă minte, este periculos să glumesc cu Dvs., bănuiesc că nici nu aţi auzit de Griboedov, nu a fost un mare scriitor, dar puteaţi auzi cel puţin ceva despre acest interesant autor, ambasador al imperiului rus la Teheran, ucis de fanatici locali, deci nu este prima replică în care mă insultaţi cu o … fină grosolănie, ca să spunem aşa, nu vă interesează ideile, domnule ci vreţi neapărat să fiţi sus, precum cocoşul, nu mă subestimaţi, pierdeţi ocazia să mai discutăm, poate asta urmăriţi, cu nestimă pentru o polemică necordială.Aşa nu se discută, bye.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Emil Boc – soluţia „firească” de premier

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat în funcţia de premier pe Emil Boc, motivându-şi opţiunea prin situaţia actuală în care unele...

Închide
3.143.168.172