caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

România zilelor noastre

de (14-12-2009)
Reinfeldt, ministru de stat intr-una din tarile UE (aflata acum la presedentia Consiliului Comisiei Europene) si Barroso, presedintele Comisiei Europene. Se discuta oare excluderea Suediei!?Reinfeldt, ministru de stat intr-una din tarile UE (aflata acum la presedentia Consiliului Comisiei Europene) si Barroso, presedintele Comisiei Europene. Se discuta oare excluderea Suediei!?

Doamna H.R. mi-a povestit urmatoarea intamplare petrecuta saptamana trecuta.

H.R. a parasit Romania in vara lui 1989 si odata cu primirea cetateniei suedeze a renuntat la cea romana. A studiat si apoi lucrat vreo 12 ani ca inginer in Romania. A continuat apoi sa lucreze in Suedia inca 20 ani pana cand a trebuit sa intrerupa din motive de sanatate.

Saptamana trecuta a fost la Biroul de Pensii din Pitesti ca sa se intereseze de pensionarea anticipate. Se informase deja ca are acest drept din partea Romaniei in baza cetateniei intr-un stat membru UE (Suedia) si a periodei lucrate in cele doua tari.

Spre surpriza ei, a fost respinsa prompt de la ghiseu cu motivatia transanta ca ,,Suedia nu este membru al UE”. La insistentele ei i s-a dat posibilitatea sa vorbeasca cu seful biroului.

Uimirea a fost si mai mare cand functionarul, un barbat trecut de 50 de ani, a intampinat-o sigur de el cu aceeasi afirmatie ferma.

Bine, dar Reinfeldt?! a intrebat doamna H.R. referindu-se la prim-ministrul suedez Fredrik Reinfeldt care din decembrie prezideaza Consiliul Europei, in baza functiei sale de prim ministru al unei tari membre. ,,Care Reinfeldt?! Barroso!!” a replicat Seful cu pricina. Domana H.R. a avut atunci prezenta de spirit sa ii arate pasaportul, pe care in mai multe limbi era scris ,,Suedia” si ,,Uniunea Europeana”.

Nu stiu ce a urmat dupa aceea. O autoritate romana rezolva rareori o solicitare pe loc.

Aceasta intamplare ar fi trebuit sa fie un simplu fapt divers amuzant daca nu ar fi continut un efect de perplexitate maxima pe care il poate da oricarei persoane cu instructie medie.

Sa mai facem odata precizarea ca Suedia a intrat in UE in 1995 iar Romania in 2007.

http://www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?id=1812&lang=ro
http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/index_ro.htm

Iar Pitestiul este unul din orasele mari si puternice ale Romaniei, nicidecum un catun uitat de lume.

Ne punem intrebarea daca functionarul (sau functionarii) despre care povestim sunt atat de incompetenti si general ignoranti sau daca e vorba numai de obisnuita manevra de sabotare a cetateanului cu scopul de al intimida si presa moral sa dea mita.

Stim deja ca in Arges aproape orisicine putea primi un permis de conducere pentru 500 euro (situatie in care nu mai cont ce calitate avea solicitantul) sau ca la Spitalul Universitar Bucuresti sunt medici care cer 1000 lei pentru fiecare operatie (targul se face chiar si la sectia intensive in prezenta medicului, asistentului medical, pacientului si a rudelor platitoare) si fac pe zi cate 2-3.

Semnalele transmise (celor care au bunavointa sa le receptioneze) de aceste ,,fapte izolate” sunt mult prea grave ca sa ne mai permitem sa ne si amuzam, asa cum in mod normal acest tip de gafe penibile ar presupune-o.

Avem de ales intre diverse interpretari: ori avem functionari publici cu vechime in state si grav incompetenti ori ei mimeaza ignoranta fiind in realitate ,,doar” corupti – intr-o tara membra a UE la doua decenii de la caderea comunismului, in Mileniul al III-lea.

Vorbind despre competenta in contextul de mai sus, cred ca ar fi momentul sa semnalam in societatile moderne riscul unui alt fel de analfabetism, imun la nivelul de pregatire al specialistului in cauza: analfabetismul democratiei si al competentei si empatiei sociale. Trebuie sa dam un nume acestei boli nou aparute ca sa ii putem recunoaste aparitiile si combate epidemia. Cati dintre dintre functionarii nostri nu se culca pe urechea numeroaselor facultati si doctorate avute la activ? Asa cum nu poti vedea nicaieri, CV-urile (lista de merite) sunt puse la loc de cinste, alaturi de poza si mentionarea ,,religiei” (??), in locul informatiilor utile pe care le cauta vizitatoru, pe toate saiturile institutiilor publice pe care le conduc. Vedeti de exemplu http://www.anrp.ro/echipa/

Societatea publica trebuie sa trimita semnale clare acestor functionari ca listele lor de merite NU sunt interesante.
Primul lucru pe care noi (Societatea Civila) li-l pretindem este sa fie ALFABETIZATI SOCIAL. In schimb, Domniile lor trebuie sa ne ceara sa fim permanent cu ochii pe ei – este datoria noastra.

Ecouri

  • Cornelia: (14-12-2009 la 00:00)

    Domnule Petrineanu,

    Ceea ce relataţi dumneavoastră nu ma miră. Trăiesc în acest oraş şi cunosc „cursul evenimentelor”.

    Vă relatez o altă întâmplare din alt domeniu .. telecomunicaţii- Romtelecom.

    La începutul acestei luni m-am prezentat la firma mai sus menţionată şi am „încercat” să prelungesc cele două contracte care îmi expiraseră. Este vorba de o linie telefonică şi un abonament Dolce. După ce aştept aproape o oră îmi vine rândul şi mie. Având în vedere că în faţa biroului respectiv se aflau 2 scaune, m-am aşezat pe unul din ele. După ce mi se prezintă în toată „splendoarea” partea din spate a monitorului îmi ajung la urechi explicaţii de genul ” aici” şi acolo” … Constat că lipseşte cu desăvârşire limbajul tehnic. Încerc să „mă concentrez” şi să pricep ce vrea să spună. Mi se propune instalarea unei linii de Internet. La începutul discuţiei făcusem precizarea că este vorba de o proprietate în mediul rural şi că acolo locuieşte mama mea. Funcţionara respectivă insistă pe ideea Internetului şi îmi comunică preţul: 70 ron. Apreciază tot ea.. nu este mult. Între timp observ că nu reuşeşte să stăpânească mouse-ul .. probabil de vină era un inel imens din aur care pica mai bine la o petrecere. Lângă monitor stăteau aruncate în viteză pliante cu diverse modele de pantofi .. Se opreşte la un moment dat şi discută cu cealată colegă din stânga despre noul program instalat Hercule..Timpul trecea… o oră şi un sfert . Atunci în minte mi-a încolţit un gând: dacă la un singur client îşi permite o aşa „pierdere” , oare câţi clienţi rezolvă în cele opt ore de program şi după ce parametri de performanţă sunt acceptaţi unii dintre salariaţii de la Romtelecom? Şi uite aşa după două ore şi cinsprezece minute reuşeam să părăsesc clădirea…toată un pachet de nervi.

  • cornelia: (14-12-2009 la 00:00)

    Orice este posibil. Oricum ” tufele” SUNT TRATATE CU CELE MAI MARI ONORURI ŞI AU POSTURILE ” GARANTATE”…. SI SE APLICA MASIV DE CATIVA ANI ÎNCOACE…

  • charlie: (14-12-2009 la 00:00)

    Tara de contopisti. Nu le intereseaza postul ca din cauza de ignoranta ei ar merita sa fie sefi. Crezi ca daca ii dadeai sp..ga s’ar fi miscat mai iute sau talentele ei erau le „cunostea” seful si de aceia a primit postu.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fata din provincie

5. ROMANE NESCRISE Privesc de departe Dorohoiul copilăriei şi tinereţii mele, cu dimineaţa din ziua târgului, cu forfota căruţelor încărcate,...

Închide
3.15.219.217