caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Menora de Hanuca răsturnată de ortodocși la Chișinău

de (13-12-2009)
36 ecouri

Menora evreiască instalată la 11 decembrie în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău a fost doborâtă la pământ de către un grup de enoriaşi ortodocşi.

Circa 100 de oameni, înarmaţi cu drapelele Republicii Moldova, cruci şi lozinci, au protestat în centrul Capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sărbătorii Hanuca. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

Protoiereul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfânta Paraschiva”, împreună cu ceilalţi protestatari, au răsturnat-o lângă soclul lui Ştefan cel Mare.

„Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru”, susţine protoiereul Anatolie Cibric.

Reprezentanţii minorităţii ebraice au sosit la faţa locului la puţin timp după incident. Directorul Congresului Evreilor din Republica Moldova, Ilia Şaţ a declarat pentru Publika TV că acţiunea a fost una legală şi că au toate aprobările necesare. Reprezentanţii comunităţii evreieşti se vor întâlni astăzi într-un Congres Extraordinar pentru a decide ce măsuri trebuie să ia ca urmare a acţiunilor unui grup de enoriaşi ortodocşi.

La rândul său Preşedintele Comunităţii Evreieşti. Alexandru Pincevschi, a declarat pentru Publika TV că protestul din faţa statuii lui Ştefan cel Mare este antisemit. Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii vor discuta chestiunea cu conducerea Mitropoliei Moldovei.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei afirmă că gestul enoriaşilor nu a fost aprobat de conducere. “Este vorba de o actiune necoordonată cu conducerea Mitropoliei Moldovei. Vom investiga acest caz şi vom lua măsurile care se impun. Este o acţiune regretabilă.”

15-20 poliţişti s-au aflat la faţa locului pentru a asigura ordinea şi liniştea publică. Şeful Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc, a mers şi el acolo. Muşuc a declarat pentru Publika TV că poliţiştii că au încercat să-i oprească pe protestatari să nu doboare menora, dar nu i-au convins.

Menora a fost transportată la Memorialul Victimelor Holocaustului, în prezenţa a 20 de poliţişti.

Comunitatea evreiască din Republica Moldova are acum 30.000 de membri. În 1900 numărul lor trecea de 300 de mii. Dar această minoritate, a cărei prezenţă e atestată aici de pe vremea Imperiului Roman, a fost decimată întâi de pogromurile ţariste. Primul a fost cel de la Chişinău, din 1903. Holocaustul şi apoi acţiunile antisemite din perioada stalinistă au dus aproape la dispariţia acestei minorităţi de pe teritoriul Moldovei.

http://www.unimedia.md/?mod=news&id=15171

Ecouri

  • Lucian-Zeev Herscovici: (13-12-2009 la 00:00)

    Tragic. Nu pot spune decat ca, daca un preot, slujitor al lui Dumnezeu, face un asemenea gest, el inceteaza de a fi preotul lui Dumnezeu. Nu vreau sa spun ca respectivul devine preotul Satanei, ci ca ar trebui sa inteleaga mai bine Biblia si Cuvantul Domnului. Atat.
    Cu deosebit respect,
    Lucian-Zeev Herscovici

  • itzhak bareket: (13-12-2009 la 00:00)

    imi permit sa anunt banda de huligani- chipurile crestini ortododoxi- ,si pe preotul
    necuvios din fruntea lor, ca in TIMES SQUARE DIN
    NEW=YORK CITY, CU OCHII MEI AM VAZUT SI CU URECHILE MELE AM ASCULTAT,TREI SLUJBE RELIGIOASE OFICIATE SIMULTAN,UNA LANGA ALTA,
    KRISNA,PROTESTANTA-CRESTINA,SI EVREIASCA.NIMENI
    NICI NU SA GANDIT ,SA-I STINGHEREASCA SAU SA
    SCOATA O VORBA NECUVIINCIOASA IN PREAJMA LOR.
    VALURILE DE DRUMETI,SI-AU INCETENIT PASUL SI AU PRIVIT CU RESPECT.
    ATI INTELES CUM TREBUIE SA SE POARTE OAMENI
    CIVILIZATI,SAU NU SUNTETI IN STARE SA INVATATI NIMIC?Chisanau,trezeste-te!CU DE ASTIA VRETI VOI SA INTRATI IN UNIUNEA EUROPEANA?rusine!

  • Alina: (13-12-2009 la 00:00)

    Revoltator! La Ierusalim se afla mormantul lui Christos si, cu toate ca se afla in Israel, nimeni nu pangareste sfantul locas! Evreii sunt toleranti cu alte popoare, moscheile arabe sunt protejate de statul evreiesc, precum si bisericile crestine. Cat de crestineste este sa fii tolerant si iubitor de oameni si cat de necrestinesc este sa manifesti lipsa de respect elementar pentru concetatenii tai de alta religie! In cazul cesta, consider ca este nevoie de un proces public, prin care cei care incalca prevederile Legii cultelor, ale moralei crestine si ale normalitatii, sa fie deferiti justitiei. statul ar trebuie sa promoveze in scoli politici de „destupare a mintilor” pentru a opri propaganda xenofoba ce vine din partea unor lideri si preoti inapoiati si intoleranti.
    Dumnezeu este Dragostea! tot ce nu e Dragoste, nu vine de la El!

  • Angela: (13-12-2009 la 00:00)

    Cel mai greu se schimba mintea omului. Primitivismul impune limite gindirii, genereaza intoleranta fata de diferente, intoleranta devine usor exploatabila cand apar interese… si apoi unii dintre noi se intreaba disperati: de ce ne miscam atat de greu inainte?

  • patriciu: (13-12-2009 la 00:00)

    Dragii mei!
    La ce bun de agitat spiritile ortodoxsilor?
    Chear de va fi instalata din nou la acelas loc si pazita bine,nu cred ca aceasta va servi drept un indemn la respect si buna intelegere intre evrei si ortodoxsi.Dimpotriva…
    Trebuie de gasit un loc ce nu ar trezi reactii adverse.

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    mă doare, dar nu mă mir, la chişinău a fost pogromul cu care a început secolul xx, mai exact în 1903, istoria are sinusoide, nu este nici ciclică, nici liniară

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Nu pot să nu remarc primitivismul antisemit al remarcii lui „Patriciu” (în fapt antisemitul și șovinul profesor de istorie Marin de la Chișinău).

    Cu alte cuvinte, tot evreii sunt de vină pentru gestul antisemit al ignoranților ortodocși plini de ură.

    Observați folosirea repetată a supinului, semn al faptului că autorul mesajului gândește în rusește și traduce în românește. Important, pentru că antisemitismul basarabean are ca sursă principală de inspirație antisemitismul rusesc.

  • NEDEEA BURCA: (13-12-2009 la 00:00)

    Ceea ce s-a intamplat e foarte, foarte grav dar privind evolutiile din ultima vreme (si nu numai la Chisinau – vezi ce s-a intamplat si la Cimitirul evreiesc din Girgiului, la Bucuresti (fapt ramas, in opinia mea neelucidat deocamdata…) – nu e de mirare.Mie mi se pare ca asistam la o recrudescenta a antisemitismului aproape pretutindeni in lume.
    Cu totul siderant este insa ca o fata bisericeasca se afla amestecata intr-o asemenea „intamplare”. Ma alatur intru totul parerii d-lui Herscovici… si da, nu tebuie sa uitam nici pogromul de la Chisinau… Asteptam reactiile Politiei si Justitiei de acolo!!! Asa cum mai asteptam inca, in Romania o clarificare a cazurilor de vandalizari ale unor cimitire in ultima vreme… oare asteptam degeaba???

  • Vladislav: (13-12-2009 la 00:00)

    Sunt nevoit sa intervin cu un comentariu absolut diferit, dar care cred ca are drept la viata. Daca o sa analizam in detaliu cel informatia prezentata de posrul de televiziune PRO TV Chisisnau, observam urmatoarele:
    1. daca urmati link-ul de mao jos: http://unimedia.md/?mod=news&id=15171 veti observa ca pe placat este inscris Mihai Eminescu „Biserica ortodoxa este mama poporului roman”;
    2. Preotul este de la Mitropolia Moldovei.

    Conluzia: de unde Doamne un ortodox moldovean recunoaste faptul ca este de origine roman!? Apropo, zilele precedente aceias Mitropolie a Moldovei era impotriva stabilirii datei de 25 decemrie – zi libera.
    Mitropolie romanofoba, comunista, care marsaluia sub drapelele lui Lenin, Stalin, Voronin si cu slogane romanofile. STRANIU. Pare ca tovarasul colonel NKVD, MGB, KGB şi SIS – Vladimir incepe asi rascumpara fosta sustinere pe care a avut-o de la Voronin. Si zilnic sunt create situatii care duc la tensionarea relatiilor interetnice in Republica Moldova si respectiv este discretitata nou aguvernare din Moldova.
    As mai adauga ca, dupa acest incedent ar fi cazul ca cada (la figurat desigur), capetele unor demnitari din politie, care au admis aceasta faradelege.
    Deci, dupa mine miroase a PROVOCATIE!!!

  • Nahum: (13-12-2009 la 00:00)

    Nu e Menora ci Hanukia!!!
    Menora are 7 brate pe cind Hanukia are 8!!!

  • Gheorg: (13-12-2009 la 00:00)

    Vladislav, cred că ar trebui să o lăsăm un pic mai moale cu scenariile paranoice. Nu exclud că ar fi şi mâna filomoscoviţilor aici, care au uncropit un scenariu diabolic, dar de ce te produci neremunerat în avocat al actualei guvernări aşa-zis liberale care îşi doreşte cu orice preţ introducerea religiei ortodoxe pe post de disciplină obligatorie în şcoală? De ce nu i-au penalizat pe ortodocşii care de ceva timp încoace au monopolizat centrul Chişinăului şi au reuşit să sisteze toate manifestaţiile pe care le consideră contrare învăţăturii lor? Au avut de suferit şi protestanţii, şi homosexualii, acum evreii, şi vor avea încă mulţi de suferit, pentru că actuala guvernare, ca şi cea precedentă, APL în frunte cu Chirtoacă, asistă ca nişte fecioare neprihănite la fărădelegile ortodocşilor care au format un stat în stat, de frică să nu-şi piardă din electorat. Mă întreb, de ce mai plătim taxe pentru salarizarea forţelor de ordine care nu intervin şi nu-i pun la respect pe neandertalii de la Mitropolia Moldovei. De ce nu se autosesisează Procuratura, care altfel e foarte sensibilă când vine vorba de procese penibile cu jumări?

  • Oleg: (13-12-2009 la 00:00)

    Vladislav, încurci lucrurile….

    toți moldovenii sunt români, indiferent de faptul că se identifică așa sau nu.

    Atât Mitropolia Moldovei cât și Mitropolia Basarabiei se conduc după calendarul vechi (cel bisericesc).
    Atunci pentru ce zi liberă pe 25 decembrie?? cui?!
    ateiștilor, musulmanilor și altora care reprezintă 2% din populația țării???

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (13-12-2009 la 00:00)

    „Nahum:

    Nu e Menora ci Hanukia!!!
    Menora are 7 brate pe cind Hanukia are 8!!! ”

    Este vorba de o Hanukia, adica o Menora care are 9 (noua) brate, folosita in cele 8 zile ale sarbatorii de Hanuka. Al noulea brat este folosit pentru lumanarea cu care se aprind celelalte 8 lumanari si se numeste „shamash”.

    Denumirea de Hanukia a fost adoptata in secolul 19, pana atunci numindu-se „Menora de Hanuka”. Confuzia intre Menora (care este simbolul iudaismului alaturi de Steaua lui David) si Hanukia este destul de raspandita.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hanukia

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    Biserica ortodoxă a făcut mai puţin decât cea catolică, la nivel de înalţi prelaţi, pentru a elimina din tradiţia ei acuza de deicid, de aici decurge şi atitudinea unor ignoranţi sau răuvoitori. Se întîmplă şi în Vest, dar acolo este vorba de grupări neo-naziste, iar ce s-a petrecut la Bucureşti şi în alte oraşe, în cimitirele evreieşti, dovedeşte că şi ăîn România acţionează grupări de tip neo-fascis, SRI ştie despre ele, Virgil Măgureanu a spus o dată în direct la un post TV, apoi s-a aşternut tăcerea. Poliţia nu are, probabil voie să sape părea adânc să nu ştirbească imaginea ţării. Ruşinos.

  • patriciu: (13-12-2009 la 00:00)

    Stimati evrei!
    Daca doriti sa dati dovadadovada ca intradevar sunteti echidistanti si ca ceea ce sa savirsit de unii concetateni de ai d-ra nu a fost o provocare pentrua atita spiritele,expuneti-va si parerea despre distrugerea site-ului Curaj.net dupa ce a publicat o informatie despre avansarea in grad a unor politisti ce au participat activ la represiunile contra manifestantilor din 7 aprilie.Probabil nici nu ati auzit de asa ceva,n-a avut cine sa va informeze.Personal daca asi vedea din partea d-ra tot atita activism in condamnarea acestei crime contra liberei exprimari( e problema dealtfel pentru toti,noi),asi fi si eu mai preocupat de problemele evresti.Daca doriti solidaritate si prietenie sincera a popoarelor cu care contactati zi de zi manifestati aceeasi solidaritate fata de problemele d-lor precum o manifesta d-lor de holocaust,ce precum stiti,a fost nu numai contra evreilor,a fost si contra indiinilor bastinasi ai Americii,a armenilor in 1915,a romanilor basarabeni sub regimul stalinist etc.
    Numai o tratare a problemelor fiecarui popor de catre evrei pe baza de reprocitate,nu de autovictimizare,poate fi un zagaz in oprirea antisimetismului.Personal ma vor preocupa mai mult problema holocaustului contra evreilor cind voi vedea ca si pe evrei ii preocupa mai mult problema romanilor basarabeni.
    Cea mai buna intelegere poate fi cind este un respect reciproc egal a unor popoare fata de valorile similare ale altor popoare.Daca ortodocsii ar simti o asemenea atitudine din partea evreilor,va asigur ca nu va trece mult timp si antisimetismul va deveni o pagina intoarsa a istoriei.

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Domnule „profesor de istorie” antisemit și șovin și semidoct (după modul de exprimare) Anatol Marin/”patriciu” – rușine a învățământului din Republica Moldova,

    Dumneavoastră nu sesizați că aici și-au dat cu părerea nu numai evrei, ci oameni revoltați de actul de ură incalificabil al unor extremiști, act care poate fi încadrat ca infracțiune de natură penală.

    Atitudinea dumneavoastră este tipică antisemiților primitivi care răspund la critica actelor antisemite cu invocarea altor nelegiuri – da’ ce numai evreii au suferit?

    Nu, domnule antisemit și negaționist al Holocaustului, care gândiți în rusește și traduceți în românește, n-au suferit doar evreii și nimeni nu susține asta.

    În Europa civilizată unde au pretenția cetățenii acestei țări să se integreze, acest simbol religios evreesc nu ofensează pe nimeni.

    Dar în această gubernie rusească poreclită Republica Moldova, în orașul rămas faimos pentru pogromul de la 1903, dar și pentru ghettoul în care Antonescu i-a strâns pe evrei în vara lui 1941 înainte de a-i trimitr la exterminare în Transnistria, niște presupuși creștini se comportă precum în Evul Mediu sau în plină dictatură nazistă.

    Mă mir că nu vă crapă obrazul de rușine. În orice caz asta este încă o dovadă că România nu trebuie să se lege la cap cu această provincie presupus românească.

  • NEDEEA BURCA: (13-12-2009 la 00:00)

    „Domnule” Patriciu, mi-a luat-o inainte dl. Clej cu raspunsul, asa ca tot ce am de zis in plus (in calitate de neevreica) este ca nu am observat ca cineva sa fie cat de putin intresat de „preocuparea” sau „nepreocuparea ” dvs. fata de problema Holocaustului. Puteti avea orice pareri atat cat le tineti pentru dvs.! Atunci cand iesiti insa „im public” cu ele, va sugerez mai multa precautie si respect fata de cei carora va adresati cu mai multa sau mai putina „stima” pentru ca nu e nimeni obligat sa va suporte ineptiile! Daca intr-un vagon supraaglomerat de tren, cineva se descalta fara a se fi spalat in prealabil pe picioare, fie se dechide fereastra, fie se admonesteaza calatorul cu pricina, fie se paraseste discret si cu batista la nas vagonul… Acu e iarna si nu putem deschide ferestrele, cu atat mai putin avem pofta sa parasim „vagonul”, intrucat ne simtim aici la noi acasa (a propos, mi se pare ca sunteti totodata si un musafir nepoftit…) asa ca nu ne ramane decat sa va rugam sa va mai schimbati din cand in cand obielele!

  • patriciu: (13-12-2009 la 00:00)

    D-le PETRU !

    D-ra chear sincer crede-ti ca prin a recurge la asemenea ofense fata de persoana mea si convingerile mele (ati atacat de altfel in primul rind nu convingerile mele,ci chear persoana mea numindu-ma antisemit)veti reusi sa ma reeducati,sa contribuiti ca cititorii d-ra sa fie mai sensibili la problemele evreilor etc.
    Dimpotriva:Dupa parerea mea marea mojoritate ce citesc ofensele ce mi le aduce-ti nu-si fac impresie buna de comportamentul D-ra.Obtine-ti o reactie inversa.Am de a face si eu cu rusofoni,dar pentru ai face sa ma inteleaga si sa-i fac sensibili fata de problemele noastre,poate chear sa-i atrag de partea noastra,a romanilor basarabeni,am facut intii asa ca cit mai multi dintre ei sa ma respecte,chear poate sa ma iubeasca.Daca ati fi fost un timp in fata catedrei,ati fi inteles toate aceste si fara mine.Ma tem totusi ca degeaba va scriu,pentru d-ta sa te comporti mai educat inseamna dupa cite inteleg,ati rani orgoliul.Asa ca pentru d-ta mai degraba acei oameni a caror conceptii nu-ti plac devin ori antisemiti,ori mai stiu eu ce,aveti o experienta bogata in acest domeniu…

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    mă bucură cel puţin reacţiile cititorilor şi, în special, riposta moderatorului, nimeni nu are dreptul să justifice violenţele xenofobe, rasiale, extremist-bigote, indiferent împotriva cui ar fi ele îndreptate.Indienii din America, hughenoţii din Franţa, armenii din Turcia, cambodjenii ucişi de Pol Pot, crimele lui Stalin, Dej, micul Ceaşcă, Holocaustul din Europa, inclusiv România, totul trebuie privit cu ochiul necruţător al dreptăţii. Nici bombele de la Hiroshima, Nagasaki nu pot fi justificate.Nu sunt japonez, sunt evreu, domnule Patriciu, care nu judeci ca un patrician luminat.

  • Chris Cozea: (13-12-2009 la 00:00)

    Ca roman cer scuze evreimii din partile Romaniei pentru vandalismul si idiotia manifestata de asa zisii ortodoxi crestini. Chisinaul a cunoscut manifestatii groaznice impotriva evreilor care a fost si este parte din cultura societatii.
    Nu sunt prea credincios dar trebuie sa lasam istoria deoparte, mai ales rautatile, si sa traim intr-o armonie care nu vine de la sine.

    Craciun fericit! Happy Hanuka! God bless! Merry Christmas. We all bleed the same colour…

  • charlie: (13-12-2009 la 00:00)

    Nu ma mira ca exista oameni ai bisericii ortodoxe care continua sa predice ca in evul mediu despre evrei. Nu uitati ca miscarea legionara autohtona (romaneasca) era populata de preoti. Ganditi-va la faimosul asasin Viorel Trifa care a comis crime in timpul rebeliunii din 1941 la Bucuresti.
    Plus ca change plus ca reste la meme chose!!!

  • zs: (13-12-2009 la 00:00)

    Daca cineva astepta ceva mai bun si inteligent de la comuniatea locala, asa merita. Decade, secole, milenii de acte similare sau mai joase si mai salbatice nu au fost aparent suficiente de ilustrat calibrul „credinciosilor”. Ma intreb ce poate fi destul. Nu este sufiecient ca religia unora sa domineze, ca sa fie validata, toate celelalte (si aderentii lor) trebuie sa moara, de preferinta dureros – dumnezeu a fost intotdeauna milos si tolerant, dar nu cu evreii. Poata ca asa sint toate religiile cind au succes, si nici una nu e mai buna ca alta. Se merita unii pe altii.
    Singurul lucru cate pot gindi despre crestinii ilustrati in articol este ca fac dreptate imaginii religiei lor. Asa a fost intotdeauna, asa este, asa va ramine, so oricine gindeste diferit ramine un idiot.

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    Eu nu sunt atât de pesimist, cred într-o viitoare armonizare a vieşii religioase, nu cred în dispariţia religiilor, iar gestul de la Chişinău este provocat de un preot fanatic, aşa am văzut pe site, la un post, ca evreu, am totuşi o părere, dacă a avut cineva iniţiativa de a pune Hanukia ( aşa se numeşte candelabrul de Hanuka, nu menora, care are doar ţapte braţe, nu opt)în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, nu a gândit foarte bine , deşi domnul Ştefan cel Sfânt nu era antisemit, prejudecăţi există, din păcate, au fost mai puternuice decât raţiunea.

  • Chris Cozea: (13-12-2009 la 00:00)

    E greu daca nu imposibil sa intelegem de ce diferentele religioase si etnice dintre oameni se pot oricand manifesta printr-o crunta salbaticie care ne reduce cateodata la nivelul de bestii odioase. Evreii din Europa centrala si de est au constituit doua treimi din evreimea Europei. Aschenazii au contribuit imens nu numai la cultura europeana dar si la dezvoltarea de modele social-economice care au suportat modelul socialismului si mai tarziu al comunismului. Exista o ironie amara prin faptul ca totodata cu aceasta contributie la cultura europeana multi everei au suportat idea (sau mai degraba atitudinea) de a fi ateist. Ateismul inversunat al bolsevicilor, maoistilor si (sa nu uitam) al lui Hitler a creat fundalul necesar eliminarii tuturor acelora care se dovedeau incomozi in ceea ce priveste dezvoltarea unei societati monocrome si perfect imbecilizata de o ideologie fortata.
    Pentru multe secole daca nu chiar milenii, ca si tiganii, dar cu mult mai crunt, evereimea a fost vazuta ca tapul ispasitor al tuturor relelor care existau in societatile europene. Caricaturizarea evereului ca un hominid scarbos a culminat in propaganda hitlerista, dar sa nu uitam cum a fost descris evereul tipicizat de scriitori ucrainieni precum Gogol si personajul Yankel din Taras Bulba.
    In micimea noastra manifestata prin tacere aplaudam vandalismul celor care stirpesc simbolurile si manifestarile ritualistice ale altor religii decat cea majoritara. Ce poate fi mai crunt decat trecerea cu vederea a acestor acte de vandalism incurajate de o atitudine de ‘prezervare’ a culturii majoritare.
    Personal, imi exprim dezgustul fata de vandalismul manifestat intr-o perioda cand probabil ar trebui sa ne manifestam mai piosi si toleranti; caci iarna este anotimpul cand oamenii se ajuta unii pe altii mai mult decand in oricare alta parte a anului. Hanuca si sarbatorile craciunului ar trebui sa ne umple inimile cu caldura si nu cu gheata urii alimentata de ideologiile aisderimii. La multi ani si pace intre noi toti, fiindca prin toti din noi culoarea singelui care ne aduce oxigenul la creier si ne ajuta sa gandim normal, este aceeasi.

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Nu pot să nu remarc similitudinea poziției antisemitului Anatol Marin/patriciu cu cea redactorului de la Realitatea Evreiască, Boris Marian.

    Așadar, plasarea menorei/hanukiei/candelabru/etc la monumentul lui Ștefan cel Mare (mai nou și Sfânt) e nepotrivită. Cu alte cuvinte, tot evreii sunt de vină.

    Poate trebuia să o plaseze undeva pe la marginea orașului, că să nu-i ofenseze pe habotnicii ortodocși (la vandalizare au putut fi văzute steaguri negru-galben-alb, arborate de extremiștii naționaliști în Rusia), nu-i așa, domnilor antisemiți și susținători ai poziției struțului?

    Păi întrebați-l pe Șabs Roif, președintele Asociației Supraviețuitorilor Lagărelor și Ghettourilor din cel de-al doilea război mondial ce s-a întâmplat cu un mic monument plasat pe locul Ghettoului din Chișinău, unde i-a adunat Antonescu pe evrei în vara lui 1941, înainte de a-i trimite la exterminare în Transnistria.

    Deși era plasat pe la Poșta Veche, a fost profanat și de atunci, mi-a spus Șabs Roif, ori de câte ori au vreo comemorare, aduc un monument portativ, pe care-l iau la sfârșitul ceremoniei.

    Deci, domnulor antisemiți și struțiști, conscesiile în fața antisemiților nu duc decât la și mai înverșunat antisemitism.

    Această caricatură de țară, poreclită Republica Moldova, dovedește, pentru a câta oară, că nu merită să fie mai mult decât o perpetuă gubernie rusească la marginea Uniunii Europene, unde nu are ce căuta.

  • Oleg: (13-12-2009 la 00:00)

    atât de mult vă place unora să complicaţi lucrurile…

    manifestarea publică a evreilor a lansat reacţia.
    atât timp cât vor sta cuminţi şi vor sărbători acasă sau la sinagogă – nimeni nu se va atinge de ei.
    Dacă însă se vor impune – va urma reacţiei pe măsură!
    exact aşa se va întâmpla cu homosexualii şi alte minorităţi.

    „toleranţa” pe care o promovaţi voi este sinonim cu lipsă de atitudine, indiferenţă, laşitate.

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Aparent este vorba de un anume Oleg Burcă, cunoscut pe internet pentru atitudinile sale violent antisemite, pro-legionare, homofobe, rasiste și xenofobe.

    Acum poate realizează domnul Boris Marian cât de neadecvat este „struțismul” său și cu cine avem de a face.

    Domnule Boris Marian, nu sunteți mai catolic decât Papa, sunteți doar un mare naiv.

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    nu ştiu cine este marin-patriciu, nici oleg, ştiu că lumea nu duce lipsă de antisemitism,
    particip cu sufletul la orice protest împotriva unor acte de antismitism, cum sunt recentele evenimente – profanarea Hanukiei la Chişinău, smulgerea simbolului nazist , cu sloganul Arbeit macht frei, nu ştiu cine este în drept să mă acuze de neparticipare, comentariul lui P.Clej mi se pare , la adresa
    unui redactor al RE cel puţin deplasat. Nu am ce să răspund, nu sunt mai catolic decât Papa.

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    nu ştiu cine este Oleg, dar scrie ca şi cum ne-am afla în 1903, în timpul celor petrecute la Chişinău.

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Nemernicia mesajului precedent de amenințare este atât de mare, încât mă obligă să public datele potențialului infractor care îl postează:

    email: olegburca@yahoo.com

    IP: 89.28.47.116

    De altfel, ministrul justiției Alexandru Tănase, a promis că va investiga incidentul în care a fost profanat simbolul evreesc de către extremiști. Ar trebui acestor indivizi, precum acest „oleg”, să li se dea o lecție de comportament democratic.

    Incitarea la ură interetnică și homofobia nu au ce căuta în lumea civilizată.

  • Gheorg: (13-12-2009 la 00:00)

    Cred că dacă evreii nu vor insista şi nu vor cere organelor abilitate, mai ales că pot beneficia de o susţinere imensă, cel puţin din exterior, ca infractorii vandali să fie penalizaţi, se vor face indirect părtaşii acestora. Ştiu că poate sună emfatic şi preţios, dar dacă acceptă să fie trataţi ca şi cum n-ar fi şi ei cetăţeni cu drepturi egale ai acestui stat, mai mult sau mai puţin fantomatic, RM, pe viitor provocările se vor înteţi şi vor fi considerate legitime, în firea lucrurilor…

  • Petru Clej: (13-12-2009 la 00:00)

    Domnule Gheorghe Lupușoru,

    Fiind vorba de un delict penal comis în inima Chișinăului, nu e de datoria evreilor, ci de datoria poliției și a procuraturii să se autosesizeze și să ancheteze infamia săvârșită de unii care, culmea, arborau drapele ale ultra-naționaliștilor ruși, cu alte cuvinte de fasciști în toată regula.

  • Gheorg: (13-12-2009 la 00:00)

    Asta s-ar întâmpla într-un stat cu tradiţii democratice solide, unde tradiţia nu prevalează asupra legii scrise. Bineînţeles că ar fi fost normal ca autorităţile să se autosesizeze, dar dacă n-au făcut-o până acum, dacă se eschivează invocând tot felul de pretexte, infractorii o să rămână nepedepsiţi, din păcate.

  • florin predescu: (13-12-2009 la 00:00)

    Nu de multe zile un presupus avocat de origine moldava din Chisinau si stabilit in SUA a ineelat o biata domnisoara din Rusia, promitandu-i sprijin pt reusita actelor de imigratie. Tipul nu e licentiat in drept si a luat 5000 $ in schimbul serviciilor sale.
    victima mi-a cerut sa intervin pe langa acel tip si sa-l rog sa inapoieze banii.
    Nu vreau sa generalizez, dar din nefericire biserica ortodoxa nu a educat si nici civilizat Moldova si celelalte provincii.
    Nu sunt adeptul unei anume religii.
    Tin sa pretind insa, ca influenta civilizatiei
    occidentale s-a datorat si limbii latine.
    Hibrida limba slavona nu ne poate ajuta sa patrundem nici o NOIMA.
    Sa citim eventual niscaiva letopisete.
    Cu cat te departezi de Sibiu inspre sud vezi diferenta.
    Revenind la incidentul rasist, gasesc infam gestul de huligani in sutana.
    Oare vreunul dintre preotii revolutionari si viteji de ce nu au daramat steaua comunista sau alte insemne criminale ?
    Ma intreb cu ce ar deranja un insemn de cult evreiesc ?
    In orice caz acesti mitocani nu ar merita vreo intrare in lumea civilizata.
    Poate prin aflarea numelor acestora ar putea fi afisate pe internet si deferite opiniei publice internationale.
    Cat despre Oleg, as gasi o rima: Oligofren.
    Daca nu se potriveste si-o potriveste el cu mana lui.

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (13-12-2009 la 00:00)

    „Oleg :
    manifestarea publică a evreilor a lansat reacţia.
    atât timp cât vor sta cuminţi şi vor sărbători acasă sau la sinagogă – nimeni nu se va atinge de ei.
    Dacă însă se vor impune – va urma reacţiei pe măsură!”

    Atitudinea arhicunoscuta – „blame the victim!”. Capul plecat sabia nu-l taie, nu-i asa, Oleg, ca „domnule” nu pot sa te numesc, oricat m-as stradui sa fiu politicoasa… Dumneata, ale carui randuri nu denota decat intoleranta, esti acela care a semnat, printre altii, Proclamatia pentru pregatirea reunificarii Patriei? Asa se pare, caci nationalismul se ‘asorteaza’ bine cu xenofobia. Dar miseleasca amenintare care se stravede din mesajul dumitale, bine denumit „nemernic” de catre dl Clej, este reala si palpabila, vrednica de tot dispretul.

    Intr-adevar dumneata nu demonstrezi indiferenta. Doar ura.

  • bmarian: (13-12-2009 la 00:00)

    după modul cum reacţionează majoritatea comentatorilor, cred că există o atitudine sinceră de respingere a fanatismului religios care ne aruncă înapoi în Evul mediu. Cetăţeni ca Patriciu, Oleg, câţi or mai fi, cred că destui ca să iasă cu bâtele şi să urle ca în 1903″ Bei Jidov, Spasai Rasiiu „, aducă – bate-i pe evrei, salvează Rusia Românii basarabeni care au fost oprimaţi de ţarism, de stalinism ,ar trebui să se gândească şi la aproapele lor, indiferent de etnie, dar falsa iubire de Dumnezeu, pe care îl văd ca pe un pogromist, Doamne, iartă-mă pe mine, păcătosul, le întunecă minţile. Vae victis!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mecanismele Crizei Ecoomice, explicate la Bucuresti

Ieri, 09.12. 2009, Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI) şi Fundaţia Konrad Adenauer au organizat la Athenee Palace Hilton,...

Închide
3.145.63.136