caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Portret creionat din cuvinte : Domnul Smarald

de (6-12-2009)
3 ecouri
Desen care-l reprezintă pe Itzhak Bareket într-un rol la Teatrul HabimaDesen care-l reprezintă pe Itzhak Bareket într-un rol la Teatrul Habima

Portretul pe care urmează să-l creionez din cuvinte s-a conturat din frazele frumos caligrafiate într-o românească impecabilă, (scrise de un om care a plecat din ţară de mai bine de şase decenii) şi din două plachete de poezii în limba română, editate în Israel. La toate acestea s-au adăugat relatările via e-mail… Mai bine zis acestea din urmă mi-au inspirat creionarea portretului, întrucât l-am cunoscut pe Itzhak Bareket pe forumul reviste electronice Acum, unde s-a remarcat prin intervenţiile sale generoase şi sensibile. Spre surprinderea mea, am aflat că nu face parte din generaţiile care lucrează zi de zi pe computer, ci din leatul seniorilor care au depăşit pragul celor 80 de ani. S-a născut în 1923, în familia comis voiajorului Bruckmayer din Bacău şi, cum spune el, peste cinci ani părinţii i-au făcut cadou un frăţior.
Odată cu înteţirea antisemitismului şi intrarea în vigoare a legilor antievreieşti familia s-a confruntat cu greutăţi materiale şi Itzhak ( Izu, cum îi spuneau cei apropiaţi) a început să lucreze ca lustragiu şi ca preparator al elevilor corijenţi, încă din perioada când era elev premiant la Şcoala de băieţi Nr. 5. În acelaşi timp a activat în cadrul organizaţiei sioniste Haşomer Haţair. A cunoscut pe pielea lui agresiunile comise asupra evreilor, fiind aruncat de legionari, din trenul de Râmnicu Sărat. A scăpat cu viaţă, dar a continuat să fie urmărit, motiv pentru care a fost nevoit să fugă la Bucureşti. Aici a intrat într-o kvuţa de haluţim Haşomer-Haţair (aflată pe strada Mircea Vodă) unde, la cei 17 ani ai săi, era cel mai tânăr membru acceptat . În paralel a urmat cursurile de artă dramatică, clasa Beate Fredanov, la Şcoala de Arte pentru Evrei din strada Sfinţilor nr. 13. Pogromul din ianuarie 1941 i-a lăsat urme de neşters în memorie. Iată un episod descris într-o scrisoare: Pe Dudeşti şi Văcăreşti, jale ! Evrei împuşcaţi, magazine devastate, foc şi pară ! Legionarii şi bandiţii sateliţi ameninţau să atace imobilul şi haluţimii din Mircea Vodă. Ne-am pregătit pentru lupta corp la corp, înarmaţi cu bolovani, drugi de fier şi cărămizi. I-am auzit zbierând şi zgâlţâind gardul. Printr-o ciudată întorsătură a sorţii tinerii haluţimi aveau să fie salvaţi de maşinile şi camioanele Wermachtului care parcat în faţa căminului, iar atacatorii au fost nevoiţi să se întoarcă din drum.
Izu Bruckmayer a debutat la Teatrul Baraşeum, în spectacolul Dybuk, în regia lui Rubin Liviu. Imediat după terminarea războiului, a făcut alia cu un transport ilegal, via Ungaria şi Italia. Un drum cu multe opriri şi peripeţii, pe parcursul căruia a deprins câteva cuvinte în maghiară şi a savurat cerul, marea şi iubirile din Santa Cesareea. Vasul fragil pe care s-au îmbarcat a fost reperat de britanici, în apropierea coastelor Ţării Făgăduinţei, iar pasagerii săi internaţi în lagărul de la Atlit. (Episodul este descris de Bareket în poemul în proză întitulat Haţkl). După eliberarea de la Atlit, Izu a trăit o vreme în chibuţul Gat, unde s-a remarcat prin talentul său actoricesc. Cariera lui Izu Bruckmayer s-a confundat cu teatrul tânărului stat evreu, numele său – schimbat în Bareket (Smarald în ebraică) la sugestia lui Ben Gurion – devenind din ce în ce mai cunoscut.
Timp de 20 de ani a jucat la Teatrul Habima. Iată câteva dintre rolurile sale memorabile: Jako (Drumul spre Eilat), Gratiano (Shylock), Ghiţă Pristanda (O scrisoare pierdută), Alpatici (Război şi Pace) Iospe Daniel (Pământul nostru).
Itzhak Bareket a jucat şi în câteva filme israeliene: Au fost 10, Dune fierbinţi, Niciodată sâmbăta şi a avut o activitate îndelungată în teatrul radiofonic (fiind distribuit în peste o sută de comedii şi drame). Şi în prezent Itzhak Bareket înregistrează cărţi sonore pentru uzul nevăzătorilor.
Poeziile din cele două plachete de versuri ilustrate de autor dezvăluie sensibilitatea şi profunzimea celui care le-a scris, purtător al acelui „râsu-plânsu’” specific evreimii moldovene.
În 10 decembrie Itzhak Bareket împlineşte 86 de ani. Îi doresc din suflet să trăiască sănătos până la 120 de ani şi să se bucure de aventurile navigării în spaţiul virtual. Permiteţi-mi, stimaţi cititori, ca de ziua lui Itzhak Bareket să vă dăruiesc una dintre poeziile sale emblematice:

Cotiugarii din Bacău
Cerul
parţial înnorat
aşa cum era
azi, când m-am plimbat
pe uliţele
şi străzile din Ierusalim
exact aşa era pictat
pe plafonul
Sinagogii Cotiugarilor
din Bacău, strada Lecca,
nu departe de uliţa moartă.

Cineva
– anonim-
l-a pictat
din memorie
păstrată vie
mii de ani
ca să arate cotiugarilor îngrijoraţi
înfăşuraţi
în taleisim
şi strâns legaţi
cu tfilin,
colorile
şi forma cerului
din Ierusalim.
(volumul Târguieli, Editura Burckmayer, Tel Aviv, 1988)

Ecouri

  • itzhak bareket: (6-12-2009 la 00:00)

    …uite tata ce surpriza…pe de o parte,multa vreme asteptata,dar pe de alta parte, azi,in
    revista ACUM,complect neasteptata…la inceput,
    cand am zarit numai capul chel al desenului,mi-
    am zis in sinea mea zambind:BRAVOS!fara doar si
    poate, o mica nevinovata gresala a redactiei care ma distreaza,au vrut sa scrie despre un oarecare SMARALD,(sectia bijuterii)si m-au gasit tocmai pe mine pentru ilustratie,e ceva,
    la mai mare!…cand totusi m-am dezmeticit si-am citit de doua ori continutul,am priceput,gata, am inteles!EU IS ALA!acma ,ce e de facut!sa-i dau drumul cu Un ecou cand e vorba despre mine?…nu prea face,,,stai!SA TAC,sa vad mai intai ce-o sa spuna altii…dar
    nu,nu pot sa nu-i multumesc d-nei ANDREA GHITA
    PENTRU MARINIMIA SI ATENTIA PENTRU CARE II
    MULTUMESC DIN SUSLET,SI MA SIMT ADANC adanc, INDATORAT .SARUT MANA.VISONTLATASTRO,smsrald.

  • Andrea Ghita: (6-12-2009 la 00:00)

    Nu sunt adepta „gratulatiilor” din ecouri, insa doresc sa PRECIZEZ CA EU II MULTUMESC DOMNULUI BAREKET CA S-A EXPRIMAT PRIN ECOURI SI ASTFEL AM CUNOSCUT UN OM DE0SEBIT. M-AM SIMTIT ONORATA SA SCRIU DESPRE EL. LA MULTI ANI, DOMNULE BAREKET !

  • itzhak bareket: (23-8-2011 la 04:48)

    …asa-ntro doara mi-am zis in sinea mea , hai sa vedem ce-o sa iasa in comentarii
    despre mine , daca-m sa-nserez numai numele si pronumele , fara nici o garnitura… ei uite c-a iesit bine… mai mult decat bine ,…medalionul d-nei Andrea Gitza in intregime , minus desenul-portret , semnat de raposatul ABA FENICHEL . O ADEVARATA SURPRIZA . placuta .
    multzumiri , cu drag ,
    itzhak bareket .



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dan David Autorul lunii decembrie-2009

Şi ploaia s-a oprit Stropii cădeau explodând, Ghiulele albe Pe vârful pantofului. Ce mai rămânea din ei? Toată tristeţea cerului...

Închide
44.220.181.180