caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

M-am săturat de scandalurile lui Băsescu

de (29-11-2009)

Turul I

Am fost și eu, ca și foarte mulți alții, supărat că Crin Antonescu nu a ajuns în turul doi. Speram foarte mult să nu trebuiască să alegem iarăși între două rele. Însă s-a văzut diferența dintre mașinăriile de partid. Crin a făcut un 20% bun pentru PNL, probabil cel mai mare rezultat al partidului din 1989 încoace. Trebuie felicitat pentru asta.

La fel mi-a părut puțin rău și de rezultatul obținut de UDMR, respectiv Hunor Kelemen. Un rezultat nu atât de bun pe cât mă așteptam, însă nici catastrofă nu este cum ar dorii unii să-l interpreteze. Este clar că foarte mulți maghiari cred că la alegerile prezindențiale este mai important să decidem cine va ieși președinte, cine va intra în turul doi, decât să ne arătăm forța comunității etnice. Foarte mulți din prietenii mei mi-au zis clar: eu întotdeauna votez cu UDMR, și o să votez și de acum încolo, dar nu la alegerile prezidențiale. Eu vreau să decid cine iese președinte. Le respect poziția. Eu am votat însă pentru Hunor, și chiar dacă rezultatul a fost puțin mai slab decât ne așteptam, campania a ieșit bine.

Turul II

Bineînțeles e foarte greu. Aproape imposibil să iei o decizie. Ca liberal și ca maghiar îmi este aproape imposbili să admint că trebuie să fim de partea lu Geoană și a PSD-ului. Însă pe Băsescu nu îl mai suport. M-am săturat de scandaluri, m-am săturat de aroganța portocalie, m-am săturat de tendințe dictatoriale și de interpretări autoritare ale constituției. Însăși democrația parlamantară este în pericol dacă acutalul președinte câștigă. Nu se va opri până nu își va subjuga și ultema putere a statului pe care nu o controlează: Parlamentul. Traian Băsescu a încercat o divizare a UDMR prin punerea în joc a PCM și ajutarea lui Tőkés, iar PD-L a nimicit legea minorităților în 2007. E foarte greu să ai încredere în parte protocalie a politicii. PD-L-ul este un partid incompatibil cu idea de coaliție. Le-a distrus pe toate în care a fost parte. Lipsa de încredere îl izolează și asta este de obicei începutul sfârșitului în politică.

Broasca PSD e foarte greu de înghițit. PSD-ul e plin de anti-maghiari deschiși: Dan Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Olguța Vasilescu, Adrian Păunescu. Și restul sunt cel puțin ignoranți la orice deziderat minoritar. Însă cu PSD am reușit să trecem cea mai mare parte a legislației pro minoritare între anii 2000-2004. PSD măcar își ține cuvântul și nu încercă să te distrugă.

Ajută foarte foarte mult conlucrarea cu PNL. Noi de fapt cu liberalli ne-am aliat. Liberalii sunt deja un aliat natural al UDMR. Sunt singurii care nu s-au opus legii minorităților, sunt cei mai deschiși la idea de multuculturalism și modernizare a societății. Cred că locul nostru ar fi lîngă liberali și pe plan european, împreună cu catalanii, bascii sau turcii din bulgaria a căror cele mai mari partide sunt toți în ALDE.

Proiectul Klaus Johannis propus de Crin Antonescu este cel mai bun avansat „pe piață”. Faptul că viitorul prim ministru este și minoritar este cireșa de pe tort.

Cred că cu astea mi-am clarificat opțiunea.

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (29-11-2009 la 00:00)

    Si totusi sa fim realisti: prestația lui Geoana a fost execrabila in disputa cu Basescu.

    In plus ambii concurenti au mizat tare pe credincioslacul maselor populare, jurand pe Biblie. Ar fi fost si mai convingatori daca isi presarau pe cap si ceva pulbere din moastele sfantului Pavel ( nici o teama sa contracteze vreo boala pentru ca nimeni nu stie oricum unde a murit acest „sfant”), ale sfantului Pafnutie sau ale sfantului Pramatie.

    Basescu a facut totusi juramantul cu mai multa convingere actoriceasca!
    Mai ales Basescu stie cu cine are de a face si joaca bine!!!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Universitatile mele Trans-nistrene… (II)

( Continuare din editia trecuta, a interviului cu Liviu Beris - partea a doua, finala) - Execuţiile acelea ar fi...

Închide
54.226.25.246