caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Poporul a votat, institutele s-au compromis pe veci!

de (22-11-2009)

Poporul a votat, chiar în număr mult mai mare decît se aştepta toată lumea, decît estimau politicienii şi decît arăta trendul mereu scăzător din ultimii 5- 6 ani. Conform exit-poll-urilor, cu centralizarea de la ora 19, d-nii Traian Băsescu şi Mircea Geoană se vor confrunta în cel de-al doilea tur, despărţiţi provizoriu de o diferenţă de 1, 1 puncte, deci sub marja de eroare, iar conform datelor parţiale ale BEC de la ora 19, referendumul are mari şase de a fi validat. Crin Antonescu, probabil cel mai promiţător candidat, oricum cel mai puţin compromis, după cum subliniasem în articolul anterior, a luat vreo patru procente peste scorul obişnuit al partidului, însă insuficient pentru a se califica în finală. Este limpede că PNL nu poate concura cu maşinăriile electorale ale PSD şi PDL, aşa că performanţa candidatului liberal mi se pare cu atît mai meritorie. Desigur, trebuie să aşteptăm anunţarea rezultatelor efective ale alegerilor, dar cred că ierarhiile nu se pot schimba, cel mult se vor mai ajusta scorurile.

Recunosc că, aşa nevotant cum se întîmplă să fiu, aş fi preferat o confruntare între d-nii Crin Antonescu şi Traian Băsescu în cel de-al doilea tur. Este limpede că vor urma două săptămîni de foc în care cele două maşinării electorale vor lupta cu motoarele la maximum, fără pauze, precum şi fără scrupule. Loviturile sub centură dinaintea primului tur, ni se vor părea o biată joacă de copii faţă de ceea ce urmează. Din informaţiile mele, „dosarele grele” gata să fie scăpate „pe surse” către presă, care oricum s-a compromis deja exemplar, prin „intoxicările” pe care le-a primit cu braţele deschise înaintea primului tur, sînt pe ţeavă, gata să ţîşnească. Despre neregulile din secţiile de votare şi „turismul electoral”, care a atins, vorba Tătucăi, „noi culmi de progres şi civilizaţie”, nu cred că are rost să mai vorbesc, devreme ce e o straşnică tradiţie electorală românească.

Dar, probabil, mai mult decît presa, s-au compromis insitututele de sondare a opiniei publice. Ca şi cum n-ar fi fost suficiente manipulările din timpul campaniei electorale, cînd ierarhiile şi scorurile variau matematic în funcţie de partidul comanditar, astăzi au lansat o nouă premieră mondială. Nicăieri în lume nu este permisă „scăparea” de rezultate parţiale în zi de vot, de altfel, şi la noi, legea interzice publicarea rezultatelor unor sondaje cu mai puţin de două zile înaintea scrutinurilor electorale. Asta nu contează, la noi, e mai aiurea decît în orice republică bananieră, astfel că azi toată după-amiaza, pe ecranele televizoarelor, pe ediţiile electronice ale ziarelor şi pe bloguri, defilau în neştire rezultatele la diverse intervale orare! Unii dintre bloggeri măcar aveau decenţa să folosească un limbaj cifrat, înlocuind cu fructe şi legume numele partidelor şi preţuri ca echivalent al scorurilor, dar imensa majoritate a media nu se sfiau să dea rezultatele în clar! Ca la noi la nimenea! În mod normal, după această ridicarea a poalelor peste cap, institutele de sondare a opiniilor ar trebui să-şi tragă obloanele – desigur, după ce ar trebui să se confrunte cu Justiţia!

După două săptămîni de campanie incandescentă, va veni al doilea tur. Dacă aş crede în estimările institutelor de dinaintea turului întîi, care îl dădeau pe dl. Băsescu pierdant cu oricare din ceilalţi doi candidaţi creditaţi cu şanse, aş spune că lucrurile sînt clare, că dl. Geoană va fi viitorul preşedinte al României. Cum nu mai am nici un pic de încredere în acestea, socotesc că bătălia este, de fapt, deschisă oricărui rezultat! Vom trăi şi vom vedea!

Ecouri

  • Ion Maria: (22-11-2009 la 00:00)

    Domnule Antonesei,aveti perfecta dreptate!
    Trebuie,din pacate,sa ne ducem in turul doi la vot..Cred ca lupta va fi dura,s-a vazut si azi ca masinaria politica a lucrat,cu bani,cu masini..Din pacate,si eu voiam ca in turul doi sa intre Antonescu si l-am votat..Deocamdata,dupa cite vad la Tv.Antonescu se comporta destul de penibil,nu stie sa piarda..Pina in turul doi vom avea lucruri interesante,pe fata sau pe ascuns,vom vedea fata adevarata a unor politiceni si,mai ales,a PNL-ului.Teoretic,Geoana ar fi viitorul invingator dar,cum spun romanii,practica ne omoara..Putem avea surpize de tot felul,cred ca jocul nu este inca jucat ceea ce face ca saptaminile urmatoare sa fie foarte palpitante..

  • Liviu Antonesei: (22-11-2009 la 00:00)

    @) Ion Maria

    Vor fi doua saptamini incandescente, astfel incit profesorii vor uita ca trebuie sa-si ia doua saptamini de concediu fara plata! Din ce mi-a ajuns la urechi, fiecare parte are pregatite bombele de presa, una impotriva celeilalte. Si macar daca s-ar intimpla asta, le-am mai afla si noi porcariile. Pentru ca, data fiind incarcatura de munitie, capabila sa distruga ambii combatanti, nu exclud nici sa-i vad cazind la pace in aceasta privinta, cautind alte terenuri, mai putin contondente, de confruntare electorala!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
In memoriam Adrian Boldan

Un om minunat cu zambet ingaduitor, acceptand dialogul pe cele mai diverse tematici, a disparut aidoma flacarii dintr-o stea unica....

Închide
18.222.182.105