caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Cap-compas: democrația

de (20-12-2009)

Corabia politica se clatina in hula post-electorala. Cum se prezinta situatia la bord?

Babordul pare decapitat, dar ramane eternul seducator in vremuri de restriste economica. Social-democratii au acum nevoie de un lider credibil, in jurul caruia opozitia sa se agrege coerent.

Tribordul arata erodat de guvernare, insa pe punctul de a se consolida parlamentar. Intrarea in coalitia pentru guvernare este, din considerente de afinitati ideologice si conjuncturi parlamentare, singura optiune viabila a national-liberalilor.

Capitanul este constrans, mai mult decat oricand, sa navigheze pe ruta convergentei politice. La prova avem nevoie de efigia unui premier inflexibil, care sa alunge fantoma dictaturii prezidentiale. Carena ar trebui curatata de algele coruptiei, iar balastul administrativ aruncat peste bord.

Indubitabil, corabia nu poate prinde viteza apolitic, prin simpla ridicare a velaturii tehnocratiei. Deriva indusa de criza poate fi compensata doar printr-un vaslit politic sincron, in care eventualul radicalism ale dreptei dominante sa fie amendat corect si consistent de opozitia de stanga. In caz contrar, politicianismul va imprima o traiectorie predictibil circulara in care, finalmente, am ajunge de unde am plecat.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – Tânără şi (tot) neliniştită

"...organizaţiile românilor ucraineni şi autorităţile României aflate în spatele lor consideră Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei teritorii anexate ilegal...

Închide
18.220.106.241