caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

„White Thara” primul Centru de budism din România

de (20-12-2009)

Stabilit în România de mai bine de un an, un fost călugăr buddhist Lotsawa Thubten Sherab, originar din Nepal, a înfiinţat primul Centru de budism tibetan din România. Dragostea este cea care a contribuit şi l-a determinat să se stabilească la noi.

Şi pentru că bunicii femeii de care este îndrăgostit au locuit la Moşoaia- Argeş, aici a deschis acest Centru, cu intenţia de a-i iniţia pe români în tainele culturii, civilizaţiei tibetane şi în medicina tradiţională budistă.

La numai 5 km de Pitesti, Centrul este dotat cu sali de conferinte, de meditatie, separeuri, bar si restaurant cu specific românesc şi tibetan.

La etajul întâi al clădirii este sala de meditaţie cu statuia lui Buddha tronând în mijlocul încăperii, decorată în stilul orientului îndepărtat şi reprezintă locul în care vin cursanţii pentru a scăpa de problemele zilnice prin meditaţie; Buddha Sakyamuni, corespondentul buddhist al lui Iisus Hristos, a oferit lumii învăţăturile sale.

O altă statuie îl înfăţisează pe Buddha al medicinei, în faţa căreia se fac rugaciuni pentru tratarea bolilor trupului si sufletului.

Restaurantul a fost infiintat pentru a deservi pe cei care vin la cursuri, dar poate fi frecventat de oricine doreşte. Clienţii pot servi atât mâncare tradiţională românească, dar şi preparate din bucătăria tibetană.

În bucătăria tibetană se pune accentul pe legume, nu sunt fierte, ci flambate, se prepară pe loc, trebuie să fie proaspete, în felul acesta păstrandu-se toate vitaminele pe care le conţin.

Centrul funcţionează din luna aprilie a.c. şi porţile sale sunt deschise pentru toţi cei care doresc să evadeze din stresul cotidian, să aprofundeze cărţile sacre Tantra si Sutra, artele marţiale şi medicina tradiţională tibetană. Aici se explica ABC-ul buddhismului.

Budismul este o filozofie orientală având originea în India în secolul a lVI lea î. H. şi care s-a raspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale şi de Sud – Est. Are la bază învăţăturile lui Gautama Siddhartha.

Budismul aparţine grupului de religii dharmice alături de hinduism şi de jainism. Mai este numit şi „Buddha Dharma”, ceea ce înseamnă în limbile sanscrită şi pali „învăţăturile Celui Luminat”.

Cine este Serab?

Originar din Nepal, acesta a fost călugar la un templu buddhist timp de 20 de ani. A intrat in manastire de la vârsta de 10 ani . Vorbeşte cursiv opt limbi străine . Apoi a fost trimis în Europa să predea buddhismul în Franţa, Spania, Germania, Anglia, Italia.

Precizează că buddhismul are patru ramuri, cea pe care o răspândeşte fiind Mahayana. Buddhismul Mahayana se diferentiaza de celelalte ramuri ale bddhismului prin faptul ca lucrează cu sacrificiul şi vorbim aici de sacrificarea placerilor vieţii pentru a ajuta semenii nostri, animalele, toate fiintele aflate in suferintă.

Atmosfera tibetană este completată in sala de meditaţie de fundalul sonor, camera fiind inundată de acordurile rugaciunilor calugarilor buddhisti. Misiunea lui aici este sa deschida portile buddhismului şi în România.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – Tânără şi (tot) neliniştită

"...organizaţiile românilor ucraineni şi autorităţile României aflate în spatele lor consideră Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei teritorii anexate ilegal...

Închide
3.149.25.85