caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Lumea pierdută a vechii Europe: Valea Dunării, anii 5.000 – 3.500 î.e.n.

de (25-10-2009)

În perioada Noiembrie 2009 – Aprilile 2010, va avea loc la Institutul pentru studii antice, din cadrul Universităţii din New York, expoziţia “Lumea pierdută a vechii Europe: Valea Dunării, anii 5.000 – 3.500 î.e.n.”.

Aflat la ciţiva paşi de Muzeul Motropolitan din inima Manhattan-ului, Institutul găzduieşte pentru prima dată, peste 250 de obiecte din perioada Cucuteni. Figurinele care infăţişează zeităţile momentului istoric şi impresionantele ornamente metalice, au fost descoperite în morminte antice, oraşe şi sate Est Europene, dezvăluind publicului American o perioadă de vîrf a culturii antice din Europa de Est.

Obiectele sînt aduse ca rezultat al colaborării cu 20 de muzee din trei ţări: România, Bulgaria şi Moldova. Pe toată perioada expoziţiei, vor avea loc vizionări de filme, mese rotunde şi concerte menite să lărgească orizontul cultural atît de bogat al acesteo părţi a Europei. În colaborare cu Institul Cultural Român din New York, Institutul pentru studii antice, va derula şi o serie de filme, condusă de criticul de film şi directorul Festivalului de Film Internaţional din Transilvania, domnul Mihai Chirilov.

Împarţite în patru părţi, filmele vor prezenta dezvoltarea societăţii Româneşti în timpul celor mai importante perioade istorice. Directoarea Centrului Cultural Român din New York, doamna Oana Radu, va prezenta fiecare dintre aceste filme. Vor putea fi vizionate filme precum “ Moromeţii”, regizor Stere Gulea, film apărut în 1987, “Cuibul de viespi”, regizor Horea Popescu, apărut în 1986 si “12:08 La Est de Bucureşti”, regia Corneliu Porumboiu, apărut în 2006. Solista Christine Ghezzo va interpreta melodii şi ritualuri tradiţionale româneşti, iar din programul meselor rotunde şi al lecturilor, va face parte o prezentara cu lucrarea “ Spaţiul construit şi neconstruit al Dunării neolitice” a profesorului dr. Nicolae Dragomir Popovici, director al departamentului de arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Programul în detaliu al întregii perioade a expoziţiei şi a manifestărilor culturale, se poate găsi la adresa de internet: http://www.nyu.edu/isaw/exhibitions.htm.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Băsescu în frunte, Antonescu și Geoană se luptă pentru locul doi

Biroul de Cercetari Sociale a finalizat un sondaj national de opinie publica. Prima parte a lui cuprinde aspecte interesante despre...

Închide
3.147.104.248