caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora 

Comunitatea Moldovenilor, cea mai activă asociaţie de limba română din Quebec

de (18-10-2009)
Ala Mîndîcanu a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova timp de șapte aniAla Mîndîcanu a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova timp de șapte ani

Născută din dorinţa înfiinţării unei organizaţii menite să apropie şi să unească diaspora moldovenească, să consolideze potenţialul său spiritual şi economic şi să contribuie la integrarea eficientă a membrilor săi în societatea canadiană, Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) este la ora actuală cea mai activă asociaţie de limba română din Quebec.

Spre deosebire de asociaţiile româneşti care, în ciuda unor existenţe ce de multe ori se numără în decenii, nu reuşesc să se apropie de membrii comunităţii cărora se adresează şi să propună evenimente şi activităţi interesante, CMQ se bucură de o organizare atentă şi eficientă. Profesionalismul cu care această asociaţie lucrează să creeze evenimente şi să realizeze parteneriate cu alte organisme de gen a făcut ca într-un timp foarte scurt ea să devină relevantă nu numai pentru românii de peste Prut stabiliţi la Montreal, ci pentru toţi românii. Aceasta şi graţie unei echipe dedicate şi mai ales d-nei Ala Mîndîcanu, preşedinta CMQ. Experienţa sa profesională – deputată în Parlamentul Republicii Moldova (1994-2001), redactor-şef al publicaţiei Democraţia, decan al Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare Publică a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) – a contribuit la modul coerent în care această asociaţie funcţionează.

Iată câteva exemple de activităţi şi evenimente pe care CMQ le propune în această lună: 10 octombrie: Emplois et études pour les nouveaux arrivants – răspunsuri la întrebări, sfaturi pentru tineri; o conferinţă organizată de Lucia Dimitraş, cu participarea expertei Ana Romanţi; 16 octombrie: Société québécoise – mieux la connaître pour y participer, o conferinţă CREP, în organizarea Adrianei Tătaru; 30 octombrie – party de Halloween. Pentru orele şi locaţiile acestor evenimente puteţi consulta site-ul CMQ: www.moldovaquebec.ca. De asemenea, tot pe acest site puteţi vota pentru Miss Comunitatea 2009. Câştigătoarea va fi devoaltă în cadrul Zilei Uşilor Deschise organizată cu ocazia primei aniversări a Comunităţii Moldovenilor din Quebec, care va avea loc pe 8 noiembrie 2009, în Sala Mare a Centrului Sociocomunitar CDN, 6767 Côte-des-Neiges, cu începere de la ora 12.00. Intrarea este gratuită.

Menţionăm de asemenea că CMQ este partenera Asociaţiei Culturale Române în organizarea întâlnirilor săptămânale ale Clubului de Aur.

http://www.accentmontreal.com/

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
OMAGIU CONSACRAT MARELUI RABIN ALEXANDRU ŞAFRAN la BACĂU.

La ŞCOALA DR. ALEXANDRU ŞAFRAN, care a fost inaugurată anul trecut, a avut loc pe data de 6 octombrie 2009,...

Închide
3.235.182.206