caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

In Memoriam: Paul Barbăneagră (1929-2009)

de (18-10-2009)

Toamna pariziană s-a îndoliat: cunoscutul cineast francez de origine română Paul Barbăneagră a plecat dintre noi în ultima sa călătorie, într-o inevitabilă şi ireversibilă dimensiune mistică, dincolo de frontiere şi convenţii, de coordonatele mistice ale geografiei sacrului, în care proiecţia timpului în arhitectura vieţii umane tinde să aibă de această dată o singură interpretare simbolistică.

Paul Barba-Negra sau Paul Barbăneagră, s-a născut în 11 februarie 1929 la Isaccea, România, fiind absolvent de medicină şi cinematografie (IATC) la Bucureşti în 1957. S-a stabilit la Paris din 1964, Paul Barba-Negra devenind un cunoscut cineast, autor şi realizator de filme documentare de scurt şi lung-metraj cu tematică legată de tradiţie şi modernitate, pentru o serie de canale de televiziune franceze şi nu numai.

În Franţa cât şi în întreaga lume, Paul Barba-Negra este cunoscut pentru celebrul său documentar dedicat lui Mircea Eliade: «Mircea Eliade et la Redécouverte du Sacré».

Paul Barbăneagră a publicat în anul 2000 la editura Polirom volumul «Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului» în traducerea lui Mihaela Cristea si Marcel Tolcea.

Paul Barba-Negra a obţinut Marele Premiu pentru scenariu în 1976 pentru filmul « Versailles Palais-Temple du Roi Soleil » la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă (International Festival for Art Films).

În primăvara acestui an, Institutul cultural român din Paris a omagiat personalitatea lui Paul Barba-Negra cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă şi a organizat timp de o săptămână Festivalul “Arhitectură şi geografie sacră” la Halle Saint Pierre din Paris.

Ceremonia religioasă a fost programată sâmbătă 17 octombrie la ora 14 la Biserica ortodoxă română rue Jean de Beauvais, la Paris.

Un ultim şi dureros omagiu celui care a fost cineastul şi filosoful arhitecturii sacrului: Paul Barba-Negra.

Odihnească-se în pace!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
OMAGIU CONSACRAT MARELUI RABIN ALEXANDRU ŞAFRAN la BACĂU.

La ŞCOALA DR. ALEXANDRU ŞAFRAN, care a fost inaugurată anul trecut, a avut loc pe data de 6 octombrie 2009,...

Închide
3.141.35.60