caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

„Nimeni nu va câştiga nimic de pe urma alegerilor anticipate” – Vladimir Țurcanu

de (15-10-2009)

Vladimir Ţurcan: „Din punctul meu de vedere, nimeni nu va câştiga nimic de
pe urma alegerilor anticipate…”

CHIŞINĂU (Imedia) – Interviu cu deputatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova
(PCRM), Vladimir Ţurcan

Imedia: În ce condiţii fracţiunea parlamentară a PCRM ar putea accepta să voteze şeful statului?

Vladimir Ţurcan: Noi am declarat nu o singură dată, şi eu personal sunt de aceeaşi părere (poate unii dintre colegii mei şi-au schimbat părerea sau o formulează cumva altfel) – în Parlament există forţe politice asemănătoare cu noi, inclusiv acelaşi Partid Democrat (PD) condus de domnul Marian Lupu şi cred că am putea încerca să găsim limbaj comun cu ele. Şi ar fi bine să reuşim să formăm această coaliţie de centru-stânga, deoarece nu este vorba de o coaliţie de dragul coaliţiei. Este vorba de nişte precizări de ordin politic, întrucât ceea ce se întâmplă, astăzi, cu regret, nu corespunde intereselor statului Republica Moldova. Şi vorbind despre respectivele forţe care ar fi disponibile să negociem cu adevărat asupra acestor lucruri, în primul rând domnul Lupu cu partidul său, eu personal cred că am putea ajunge la o înţelegere cu ei, la un acord şi să votăm – fie toţi, fie parţial, fie că vor fi detaşaţi unii colegi…

Imedia: Ce se va întâmpla în cazul în care Alianţa pentru Integrarea Europeană se va menţine totuşi, adică PD va rămâne în continuare în cadrul acestei Alianţe?

Vladimir Ţurcan: Dacă nu va exista un mesaj privind disponibilitatea de a colabora în această privinţă, asta va însemna că şi PD, cu regret, în pofida faptului că în ultimele zile au existat mai multe declaraţii din partea lor (că nu sunt de acord cu unele declaraţii ale colegilor lor de Alianţă – şi în privinţa neutralităţii, şi în privinţa predării istoriei românilor etc.) – a făcut aceste declaraţii doar de dragul declaraţiilor. Iar dacă nu e vorba de un semnal că ei sunt dispuşi să-şi revizuiască atitudinea faţă de Alianţă, atunci poate să se menţină status quo-ul care există astăzi.

Imedia: Altfel spus, să avem alegeri anticipate?

Vladimir Ţurcan: Da. Deşi, eu sunt de acord cu domnul Lupu că, în prezent, posibilitatea alegerilor anticipate este de 50 la 50.

Imedia: Totuşi, ce-ar avea de câştigat PCRM de pe urma acestor alegeri, în cazul în care ele vor avea loc bineînţeles, în condiţiile în care Alianţa pentru Integrare Europeană preia controlul – cum remarcă mai mulţi observatori – asupra resurselor administrative şi, poate, şi a televiziunii naţionale?

Vladimir Ţurcan: Din punctul meu de vedere, nimeni nu va câştiga nimic de pe urma alegerilor anticipate. Nimeni. Nici PCRM, nici Alianţa pentru Integrare Europeană, nici poporul Republicii Moldova, nici statul Republica Moldova. În cel mai bun caz, situaţia ar putea rămâne aceeaşi care este acum.

Imedia: Vă referiţi la repartizarea numărului de mandate în Parlament pentru fiecare partid?

Vladimir Ţurcan: Şi la repartizarea numărului de mandate inclusiv. Dar vreau să vă spun că există riscul că se va agrava situaţia economică, că va fi ştirbită foarte mult imaginea Republicii Moldova. În plus, ar fi pusă în pericol independenţa Republicii Moldova ca stat, întrucât s-ar putea să nu mai reziste acestei situaţii.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
SRI – ultimii oameni

Am ales acest titlu cu conotatii extrem de pejorative la adresa SRI, in mod intentionat. Reprezentantii SRI care continua sa...

Închide
54.145.82.104