caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Laurent Binet, premiul Goncourt 2010

de (7-3-2010)

Premiul Goncourt pentru primul roman 2010 a fost atribuit marţi 2 martie 2010 lui Laurent Binet pentru „HHhH”, în care este prezentat, de-o manieră excelentă, în care romanescul se îmbină cu adevărul istoric, cazul unui monstru nazist Reinhard Heydrich, şeful Gestapo-ului, artizanul soluţiei finale precum şi misiunea „Operaţiunea Andropoidul” întreprinsă de doi cehoslovaci din rezistenţă trimişi de Londra pentru a-l elimina.

Enigmaticul titlu: „HHhH” se referă la unul din diminutivele date lui de către SS-işti lui Heydrich, „Himmlers Hirn heisst Heydrich” (Creierul lui Himmler se numeşte Heydrich), considerat cel mai periculos individ al celui de-al III-lea Reich, cu mult mai mult decât şeful său Heinrich Himmler.

Laurent Binet s-a născut la 19 iulie 1972 la Paris unde şi-a făcut studiile. A publicat:
• 2000 : Forces et faiblesses de nos muqueuses, Le Manuscrit
• 2004 : La Vie professionnelle de Laurent B., Little Big Man
• 2010 : HHhH, Grasset

Ecouri

  • Marina Nicolaev: (7-3-2010 la 00:00)

    Reactualizand premiile acordate cartii lui Laurent Binet, ne-a parvenit de curand informatia ca a primit zilele acestea, Premiul „Méiri pour la mémoire 2010” din partea Comunitatii Israelite din Pyrénées-Orientales, Franta, prezidata de Daniel Halimi.
    Acest premiu a fost initiat anul trecut, fiind acordat scriitoarei de origine poloneza Marceline Loridan-Ivens care a publicat la Editura Laffont, „Ma vie balagan”, tragica autobiografie a familiei sale deportate la Auschwitz-Birkenau. Dupa cartea acesteia, a fost inspirat filmul „La Petite prairie aux bouleaux” (2003).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Insula Saona – Republica Dominicană

Insula a fost "botezată" Saona de către Cristofor Columb, care a descoperit-o în Mai 1494, în timpul celei de a...

Închide
3.141.200.180