caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Lumina fascinantă a geneticii (I)

de (30-8-2009)

Voi incepe acest articol despre genetica cu unele comentarii din afara geneticii, care insa arunca o lumina asupra directiei in care evolueaza stiintele sociale si biologice moderne. In trecut am prezentat informatii legate de orientarea sexuala si rolul diversilor factori in stabilirea ei; acum voi completa datele respective cu noi informatii.

Un experiment curios a fost dezbatut de curand la emisiunele tv de stiinta. Acest experiment a constat in prezentarea unui acvariu in care s-au introdus pesti apartinand unei specii cunoscute, despre care se stie ca are o structura sociala speciala. Majoritatea pestilor erau „pre-puberi”, si numai unul dintre ei, cel mai colorat, era mascul dezvoltat, adult, fiind pe post de lider al grupului. Cercetatorii au scos din acvariul respectiv, in timpul noptii, mascului „stapan”. A doua zi a inceput un proces foarte interesant: unul dintre pestii pre-puberi a avut o evolutie accelerata, intrand imediat in pubertate si incepand sa fabrice masiv testosteron. In doua zile acest peste a ajuns sa fie masculul dominant, colorat intens ca si predecesorul lui! Care este oare cauza? Ea nu este biologica, in mod evident, ci sociala!

Un cercetator a avut ideea sa extinda cercetarea la cobai. In mod neasteptat, s-a constatat ca dupa eliminarea masculului dominant, si la cobai a avut loc acelasi proces: un cobai pre-puber a avut o evolutie accelerata si a devenit dominant.

Lucru straniu si neasteptat! Iar atunci cercetarile au trecut direct la…specia umana!

Si s-a constatat ceva neasteptat: in orice societate umana, nivelul de testosteron al barbatilor din societate se schimba in functie de tipul grupului respectiv din care fac parte!

Intr-o echipa de fotbal american, de exemplu, s-au stabilit trei grupe de barbati: unii avand un nivel ridicat de testosteron, altii un nivel mediu si altii avand un nivel minim de testosteron. Aceste nivele au fost diferite de nivelul de testosteron al acelorasi jucatori aflati in situatii sociale diferite!

Totul se refera la cercetari noi si nu se cunoaste cu precizie cauza. Dar este evident ca nivelul hormonal este dependent nu numai de factori biologici, ci si sociali!

Pana acum nici macar nu s-a banuit ca asa ceva ar fi posibil! Aceasta cercetare arata ca inca nu stim nimic deocamdata despre influenta factorilor sociali in viata noastra zilnica, orientarea sociala sau sexuala! Dar lucrurile evolueaza cu rapiditate. Nu numai factorii fizici si biologici sunt importanti! Factorii sociali au si ei un rol special. Societatea umana este extrem de complexa, evident chiar mai greu de inteles decat orice sistem biologic complicat iar intoleranta unora este doar un semn de prostie si dezinformare!

Cu atat mai putin am inteles cauza huiduielilor inregistrate in Bucuresti la adresa Madonnei, cand aceasta cantareata s-a referit la rasismul si la homofobia marcanta din Romania! Cand a fost huiduita, este evident ca ea a ajuns la concluzia ca la Bucuresti are de a face cu dobitoci homofobi si rasisti si este foarte greu pentru societatea romaneasca sa schimbe aceasta impresie pe care de altfel o au toti strainii despre tara noastra!

1. Lumina stranie a geneticii

Mi-am propus aici sa discut pe parcursul catorva articole despre cercetari moderne efectuate in genetica, intrucat astfel vom putea intelege cat de mare este interconectarea stiintelor sociale cu cele biologice. Sunt lucruri noi, care dupa cunostinta mea nu au fost discutate inca in presa de limba romana. Mai ales faptul ca din punct de vedere social nivelul cunostintelor majoritatii este „la piciorul gastei” in tara, ma face sa cred ca prezentarea unor rezultate surprinzatoare va fi urmarita cu interes de cititori.

Voi prezenta mai incolo si sursele acestor rezultate. Deocamdata ma voi axa pe spicuiri din rezultatele la care ma refer.

2. Genetica si descifrarea trecutului nostru

Unul din lucrurile despre care eram convins ca nu putem afla niciodata nimic de la stiinta este identificarea trecutului, asa cum a fost. Credeam ca trecutul este trecut, si daca nu avem dovezi directe despre ceea ce s-a intamplat pe atunci, suntem sortiti sa fim ignoranti pentru eternitate in privinta acestui trecut. In definitiv cum putem sti noi cine au fost stramosii nostri? Ce putem spune despre posibilitatea ca una din stra-strabunicele noastre sa fi avut sex cu (sau sa fi fost de exemplu violata de) …Gingis-Han? As fi spus ca posibilitatea de a cunoaste in amanunte viata stramosilor nostri este practic zero. Cu atat mai surprinzator mi se pare faptul ca am aflat ca lucrurile nu stau asa!

Sa ne imaginam ca nu se stie nimic despre migratia speciei umane pe cuprinsul globului, de la aparitia omului primitiv si pana azi. Este uluitor, dar adevarat: efectuand un numar minim de teste, putem afla istoria speciei noastre!

Un specialist in genetica a avut ideea sa ceara unui nigerian, unui japonez si unui evreu din SUA material genetic. (Acel evreu din SUA a fost…el insusi, Profesorul Silver!). Dupa studiile facute, a rezultat urmatorul tablou: nigerianul s-a dovedit a avea genomul cel mai arhaic. Aici trebuie sa fac o precizare: voi reveni mai tarziu sa explic de ce rasismul bazat pe aceasta ideie nu are nici o sansa de izbanda! Pentru ca diferentele inregistrate in cadrul speciei umane sunt infime!

Asiaticul a avut un genom mai complex, cu mari diferente fatza de nigerian. Genomul americanului evreu a aratat ca el contine o serie de elemente de la nigerian, mai multe de la japonez si similitudini mari cu populatia orientului apropiat si cea europeana. Dar o linie intreaga genetica este identica in cazul lui cu linia respectiva din cadrul genomului chinezilor si mongolilor de azi!

Dintr-un singur exemplu a fost posibil sa se reconstituie un fragment al istoriei omenirii! Specia noastra (Homo Sapiens) s-a format in Africa,; o ramura a ei a migrat in Asia, din Asia ramura respectiva a atins Europa. In cazul persoanei despre care este vorba aici, profesorul Silver, de la o universitate americana, acesta a putut arata ca are ascendenti europeni si din Orientul Apropiat, dar mai mult decat atat, el a aratat ca are o linie genetica recenta, integrala, de la populatia Mongoliei! Din istorie stim ca un tiran mongol, Ghinghis-Han, a avut in viata un singur scop: sa copuleze cu cel mai mare numar posibil de femei. Astfel ca regiuni intregi din Orient au gene din linia sa! Zeci de mii de femei, care au avut, in cateva generatii milioane de urmasi!

Dupa analiza genomului sau au rezultat urmatoarele concluzii: si dl Silver a mostenit un grup de gene de la …Ginghis Han!

Urmasul evreu al lui Ghinghis Han traieste bine-mersi in SUA!

3. Omul de Neanderthal

Acesta este un exemplu senzational, dar genetica are posibilitatea de a rezolva si alte probleme.
De exemplu, de curand s-a terminat analizarea totala, completa, a genomului omului de Neanderthal!
Acum stim diferentele esentiale dintre noi si aceasta ramura a primatelor. Creierul acestei specii umane disparute era la fel de complex ca si al nostru. Stim precis ca omul respectiv putea vorbi, dar foarte prost. El nu putea pronunta vocalele, ca noi.
Se pare ca aceasta a fost cauza disparitiei sale in prezenta stramosilor nostri.

Specia aceasta a disparut din Europa dupa ce a trait cot la cot cu omul modern pana acum circa 28000 de ani. Diferentele fatza de specia umana sunt absolut minime, si ar fi putut sa aiba copii cu specia umana (Homo Sapiens). Nu se stie daca nu a si avut.

Surpriza cea mare consta in faptul ca si specia bonobo ca si cimpanzeii ar putea avea urmasi comuni cu specia umana! Adica este posibila crearea unor fiinte pe jumatate cimpanzei, pe jumatate om. Evident ca asta ar fi o crima. Dar tocmai in domeniul moralei s-a impotmolit genetica astazi.

4. Metode genetice de vindecare a unor boli

Este extrem de greu sa ai un copil care sufera de o boala incurabila si sa stii ca respectivul copil nu poate fi deocamdata tratat din motive de…morala. Dar exact acesta este cazul bolii numite „Sickle cell anemia”, care face ca globulele rosii din sange sa se lipeasca de peretii vaselor sangvine si sa provoace in final chiar si moartea individului respectiv.

Aceasta boala a inceput prin a constitui o mutatie genetica favorabila in Africa. In zonele in care boala numita malaria se raspandeste in mod necontrolat datorita tzantzarului anofel, acum cateva mii de ani a aparut o mutatie care favorizeaza longevitatea populatiei datorita unei schimbari a geometriei globulor roosii din sange. Dar desi mutatia este salutara cand copilul mosteneste aceasta trasatura de la un singur parinte, ea are efecte teribile cand acelasi copil ar mosteni-o de la…ambii parinti. Pentru ca in acest caz se instaleaza boala numita „Sickle cell anemia” care contribuie la moartea prematura a copiilor respectivi. (sickle= secera; celulele sangelui, globulele rosii, ajung sa aiba o forma de secera)

Ca o paranteza as vrea sa adaug ca problema malariei pare sa se rezolve in ziua de azi printr-o metoda extrem de simpla: OMS a cumparat pentru toti africanii un fel de plase de plastic ce se dau in mod gratuit, si care au redus malaria la nivele minime spectaculoase in istoria omenirii! In plus nimeni nu se mai plange de intepaturile de tzantzari, pentru ca nu mai este cazul!

Geneticienii si-au propus sa rezolve aceasta problema, si au reusit in cazul cobailor. Metoda lor presupune insa manipulari genetice.

Cum opinia publica mondiala este foarte furioasa cand aude de „manipulari genetice”, fie ca e vorba de grane fie ca e vorba de oameni, nu exista inca nici o indicatie ca nu ar iesi un mare scandal daca specialistii ar trece direct la vindecarea acestei boli la oameni. Chiar si probleme cu mult mai minore, ca de exemplu lansarea vaccinului Gardasil pentru prevenirea unor boli venerice si a cancerului cervical au starnit o isterie generalizata in lumea religioasa! Pentru ca ceea ce eu numesc „sistemul scrantit de gandire” – religioasa- nu intelege propria sa scranteala!

Daca unor dobitoci credinciosi le-a intrat in cap ca nu avem voie sa vindecam bolile cu care „Dumnezeu” pedepseste omenirea cu boli – presupus incurabile- nici restul omenirii nu are voie sa traiasca decat dupa preceptele acestor „zeloti ai iubirii” cum i-a numit pe fanaticii crestini profesorul Campbell.

Deci trebuie sa mai asteptam pana cand acestia se vor mai educa, sau vor renunta macar paretial la scandalul schizofrenic pe care il fac acum in legatura cu vindecarea oricarei boli care „a fost facuta de Dumnezeu pentru a-i pedepsi pe pacatosi”.

(va urma)

Ecouri

  • Gheorg: (30-8-2009 la 00:00)

    Acum religioşii vor primi argumentul la care ţin atât de mult: că orientarea sexuală e influenţată de factori sociali, deci poate fi modificabilă. Implicit, terapiile de recuperare a gay-ilor şi organizaţiile foştilor gay vor lua un nou avânt. Puţin le pasă lor că savanţii nu folosesc propoziţiile pe post de judecăţi de valoare. Exact ca şi în cazul când se vorbeşte de nivelul scăzut de testosteron la homosexuali(şi doar în cazuri excepţionale, mai ridicat de medie). Constatarea este interpretată de ei din perspectiva lipsei, a deficienţei şi în cele din urmă a bolii, a ceva care urmează să fie remediat, tratat, scalpat, decapitat…

  • Anton Constantinescu: (30-8-2009 la 00:00)

    Gheorg,ma bucur ca ai ridicat aceasta problema, la care m-am gandit si eu de mai multa vreme!

    Si te asigur ca nu suntem noi primii care s-au gandit la acest aspect!

    Ca sa intelegem despre ce este vorba, voi aminti cateva lucruri istorice:

    In antichitate, crestinii, pentru care condamnarea homosexualilor venea chiar de la Dumnezeu, au creat o prima linie logica de atac. Cum pe atunci se credea ca numai oamenii „practica pacatul homosexualitatzii”,
    in ohii lor nu putea exista un om care sa fie homosexual, ci doar un”pacatos” care se abate de la legea dumnezeiasca din Torah sau Tanakh.

    Atacul lor era fundamentat pe ceea ce credau ca ete adevarat in natura: astfel ei au afirmat ca acest comportament homosexual este josnic, pentru ca nici macar animalele nu il practica!

    In „Anthologia Palatina” (sau cum se mai numeste ea, in „Anthologia Graeca”, (care contine poezii din perioada elenistica) raspusul homosexualilor la aceasta afirmatie a fost (comic!) ca tocmai asta demonstreaza ca homosexualii (respectiv pederastii) sunt deasupra animalelor si a crestinilor,pentru ca ei cunosc o placere pe care numai Zeus (si ceilalti zei)o cunosc,placere care nu are legatura cu procrearea cunoscuta de crestini si de restul animalelor!

    Bineinteles ca ei nu i-au convins pe crestinii care cred ca au legatura directa cu dumnezeu.

    Dar de cand s-a constatat ca practic toate speciile de animale prezinta acest fenomen, evident ca ei au schimbat placa: acum ei spun ca „noi nu trebuie sa fim ca animalele, ci ca Dumnezeu” (adica asexuati).

    Oricum o iei,calea logica nu rezolva nimic.
    Decizia lui Constantin si Teodosie si Justinian etc de a impune practicile criminale din Biblie si Tanakh in legile lor (a se vedea Novela 102 din Codul Justinian) a fost de ordin politic. Tot de ordin politic trebuie sa fie si lupta contra acestor monstruozitati.

    Parerea mea este ca in toate cazurile articularea corecta a datelor stiintifice, indiferent de interpretarea lor (posibil de ordin politic), trebuie sa aiba prioritatea nr 1 in orice stiinta!

    De exemplu in timpul marii epidemii de AIDS din anii ’80, crestinii au lansat ideea ca acest virus a fost creat de dumnezeu pentru a-i pedepsi pe homosexuali!

    Dar lor nu le-a pasat de faptul ca in Romania 90% din cazurile de AIDS au fost descoperite la copii nevinovati sub 5 ani!! I-a pedepsit dzeu si pe ei ca „sunt homosexuali”??

    „Gandirea scrantita” a religionistilor este o gandire falsa, pentru care nu este important sa gasesca decat „un adevar de moment” care este spulberat in momentul urmator cand se aduna mai multe date!

    Orice incercare de a aduce macar o bruma de logica in discutiile de atunci a fost sortita esecului, chiar cand a fost vorba de cei mai articulati propagandisti crestini (ca de exemplu pastorii prezidentiali ca Billy Graham sau Papa de la Roma!!

    Ca regula generala: stiinta trebuie sa fie la distanta de politica, pentru ca pana la urma adevarul invinge oricum!

    Daca vei urmari si celelalte episoade despre genetica,vei vedea ca aceasta stiinta arunca o lumina speciala si asupra „sensului vietii”, care este in totala discrepantza cu traditia crestina! (cand ma voi referi la „gena egoista” descoperita de William Hamilton si popularizata de Richard Dawkins!).

  • Math Gaal: (30-8-2009 la 00:00)

    Sa inteleg ca Omul de Neanderthal si companzeii au 2n=46…ca și omul…23 de perechi de cromozomi. Din cate tin eu minte de la genetica doar asa s-ar putea hibridiza doua specii. Daca gresesc, as vrea sa-mi explici cate ceva.
    Daca s-a descoperit genomul Omului de Neanderthal, atunci se va putea preciza daca sunt oameni care sa aiba marker-ii specifici unei imperecheri dintre Homo Sapiens și Homo neanderthalensis.

    Anemia falciforma se intalneste si in Romania, nu numai pe continentul African.

  • Anton Constantinescu: (30-8-2009 la 00:00)

    Teo,

    Intrebarile tale sunt interesante si justificate. Voi raspunde pe larg la ele in curand.
    Da, genomul omului de Neanderthal a fost studiat in intregime. El difera cu umai 100 de baze fatza de genomul omului modern (homo Sapiens). Genomul cimpanzeilor si a maimutelor bonobo difera cu aproximativ 1000 de baze fatza de genomul uman.(prin baze se inteleg cele patru litere ale ADN-ului, A,C,G,T. Pe de alta parte U (uracilul) este parte a ARN-ului, si apare ca fiind a cincea litera. U este caracteristic si pentru motorul care produce energia pentru celule (mitocondrii).

    S-au descoperit si unele fosile care sugereaza ca au existat indivizi intermediari intre Homo Sapiens si Neanderthal, in Spania (scheletul si craniul bine conservat al unui copil). Cele mai multe exemplare de om de Neanderthal provin din…Romania, dintr-o pestera tinuta secreta pana acum, si din Croatia.

    Pentru fiinte intermediare om-bonobo trebuie sa revad materialul; am impresia ca se refera la transferuri de material genetic, dar nu sunt sigur acum. Ar fi foarte interesant daca s-ar face un asemenea experiment…ce ar rezulta prin incrucisarea speciei de bonobo (care are sex non-stop de toate felurile) si omul modern, care merge la biserica (glumesc).

    Referitor la alta intrebare care inteleg ca s-a pus: cum a avut loc formarea primei celule vii?, pot spune ca de curand a aparut stiinta care se ocupa cu studiul acestui subiect si voi reveni in curand.

    Dar acum voi face o pauza de o zi si ceva cu raspunsurile (ca merg la pescuit pe lacul Erie).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mihai Ghimpu – noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova ales la 29 iulie l-a ales în sesiunea sa inaugurală pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, președinte...

Închide
3.15.156.140