caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Ajutați-i pe copiii romi de la Derșida

de (23-8-2009)

O gradinita estivala pentru copii foarte saraci, care nu au acces la educatie prescolara. Asa se face ca acum copiii din comunitatea de romi din Dersida, judetul Salaj, au parte de o vacanta mai speciala. 21 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani, merg in fiecare zi la o gradinita estivala, care se intinde pe toata durata lunii august. Se pregatesc pentru primul lor an scolar. Se pregatesc pentru contactul cu societatea moderna. Sunt primele exercitii de scriere, de vorbire si de civilitate. Cei 21 de “gradinari” au fost alesi in urma anchetelor sociale realizate de catre educatoarea satului, de catre mediatorul scolar, impreuna cu un consilier local.

Ideea organizarii acestei gradinite estivale mi-a venit cand am vizitat satul Dersida, pentru a doua oara, in timpul campaniei electorale din acest an. Sufletul mi s-a deschis spre acei copii care nu au frecventat niciodata o gradinita si care urmau sa intre la toamna in clasa I. Saracia e lucie. Parintii lor mi-au cerut bani pentru votul lor. Refuzul meu a fost imbracat in promisiunea fata de mine insami ca voi face ceva pentru copiii carora sansa le surade foarte rar.

Demersurile pe langa Asociatia “Salvati copiii!” si pe langa un sponsor generos in cazul meu, Andrei Hodis (administrator al S.C. Ceramica S.A.), mi-au facilitat accesul la expertiza in domeniu si la 1100 euro necesari pentru intregul program. Am reusit sa pun pe picioare o gradinita estivala, destinata copiilor romi. Programul este de luni pana vineri, intre orele 9,00 si 13,00. Banii au fost suficienti pentru achizitionarea rechizitelor necesare, pentru plata si instruirea educatoarei si a unui mediator scolar care are grija ca acesti copii sa ajunga zilnic la gradinita, respectiv pentru pachetelul zilnic cu mancare (in valoare de 7 lei fiecare) pentru cele 21 de suflete.

Vineri i-am vizitat din nou si am auzit primele poezii si cantece pe care le-au invatat. Am vazut primele caiete cu linii si bastonase. Educatoarea care se ocupa de ei mi-a spus ca munca la clasa cu acesti copii este destul de anevoioasa in prima faza, dar, in numai doua saptamani au fost realizate progrese considerabile. “Multi dintre ei nu stiau nici macar sa tina creionul in mana, iar acum pot efectua primele exercitii de scriere specifice clasei I. Programul mai cuprinde si ore de desen…”. Am auzit si prima poveste. Unul din copii, vazand cat de bogat era pranzul oferit, a tulit-o acasa, fara sa spuna nimanui, pentru a imparti mancarea cu fratiorii lui. Sperietura mediatorului e fost pe cinste. Bucuria revenirii si auzul ispravii au alungat repede orice suparare.

Suma necesara organizarii gradinitei de vara nu este mare. Ceea ce imi doresc este ca aceasta initiativa sa fie un semnal pentru comunitatile locale ca se poate. Doar sa ne pese. Este o chestiune de suflet, nu de bani. Copiii au nevoie de atat de putin pentru a zambi, pentru a invata o poezie, un cantec sau pentru a socializa.

Andreea Vass este Consilier Personal al Prim-Ministrului

Ecouri

  • gioia: (23-8-2009 la 00:00)

    excelenta ideea!! si de aici se poate dezvolta intr-un eventual adapost de 2-3 ore pe zi pt tot anul!!

  • Anton Constantinescu: (23-8-2009 la 00:00)

    Nu pot decat sa va laud, stimata doamna, pentru initiativa dvs. Ar trebui sa exite pretutindeni asemenea initiative. In SUA sunt abordati tot timpul oamenii bogati de serviciile de „charities”, sa donze bani. Si altii mai putini bogati, ca mine, ar dona din cand in cand (si am donat). Cu o singura conditie: sa existe certitudinea ca nu vorba de escrochrii.

  • Florian Dumitru Soporan: (23-8-2009 la 00:00)

    Stimata doamna,
    Sincere felicitari pentru initiativa dumneavoastra si pentru curajul de a veni in sprijinul unei comunitati vulnerabile sub aspect socio-economic si supusa discriminarilor, prejudecatilor sau ignorarii condescendente. Determinarea si entuziasmul pe care le-ati investit in acest demers nu inseamna doar un aport la educatia unor copii defavorizati, ele dau substanta unei lectii morale administrata indivizilor si comunitatilor care isi motiveaza apatia civica si indiferenta in fata excluziunii sociale prin precaritatea economica, sau se refugiaza in critica sterila a decidentilor politici. De masura in care vom intelege sa sustinem astfel de proiecte si pe oamenii care le promoveaza va depinde ritmul in care vom asimila valorile europene, mai importante decat legislatia si aranjamentele institutionala. Succes in tot ceea ce veti intreprinde mai departe in folosul Cetatii!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Creaționismul este la fel de logic ca negarea Holocaustului

A voice of reason in irrational times, Richard Dawkins is both theorist and explainer of one of the greatest discoveries...

Închide
3.235.139.122