caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Traian Băsescu a dezvăluit priorităţile statului român privind românii din vecinătate

de (9-8-2009)

Congresul Jurnaliştilor Români de Pretutindeni “Limbaj-Mesaj-Libertate” la care a participat preşedintele României, Traian Băsescu, a devenit tribuna unor declaraţii tranşante adresate statelor din vecinătate, care sunt populate de minorităţi române. Cel mai mult a fost vizată Republica Moldova şi regimul controlat de comunişti, detaliat de Băsescu în termeni aspri pentru faptul că „nu mai respecta chiar libertatea de exprimare” şi că „a recurs la provocări pentru a crea atmosfera necesară să utilizeze instituţiile de forţă ale statului” după alegerile din 5 aprilie curent [1].

Pe lângă critica guvernării de la Chişinău, de această dată mult mai dozată, şeful statului român a pus pe tapet nu doar situaţia problematică a minorităţilor din proximitatea românească, dar şi relaţiile interstatale dintre România şi statele vecine. Ele au fost evaluate din perspectiva minorităţilor româneşti care în opinia lui Băsescu înfruntă complicaţii în ce priveşte uzanţa unui set extins de drepturi, cum ar fi: „dreptul de învăţa în limba maternă, de a-şi păstra cultura, de a-şi dezvolta elemente culturale noi, de a se putea afirma cu contribuţii tradiţionale, dar şi noi, la portofoliul cultural general al României.” De aceea, preşedintele român a insistat asupra asigurării respectării acestor privilegii de către statele în cauză, referindu-se la Ucraina, Serbia şi RM (Ungaria de asemenea a fost menţionată, dar nu a fost obiectul central al recomandărilor emise de Băsescu).

Pentru a fi mai convingător, preşedintele a divulgat esenţa reală a politicii externe purtate de România până la preşedinţia lui. În acest sens, el a făcut mărturii şocante legate de caracterul imitativ al relaţiilor de bunăvecinătate cu ţările vecine (T. Băsescu: „Foarte mulţi ani România a avut o politică de a crea impresia bunelor relaţii cu vecinii sacrificând chiar interesele minorităţilor, nevorbind despre drepturile acestora şi necerând vecinilor ca drepturile minoritarilor români să fie respectate”), care ar fi marcat chiar şi „interesele minorităţilor româneşti”. După care însă, el a subliniat ideea că ar fi abandonat această abordare pentru a trata frontal problemele date. În opinia lui, dacă ţările vecine doresc să-şi confirme aspiraţiile europene ele trebuie să accepte şi standardele europene, în special în sfera reglementării chestiunilor ce ţin de minorităţile române (exemplificând cazul României).

In ciuda scopului real urmărit de Băsescu, aceste relatări vor avea efecte păguboase pentru dialogul politic cu cel puţin un stat vecin – Ucraina (RM este la moment la o „răscruce politică”, oferind oportunităţi practic echivalente atât comuniştilor, cât şi liberalilor şi democraţilor). Ucrainenii sunt foarte sensibili la declaraţiile oficiale externe, de aceea retorica liderului român va suplimenta neîncrederea lor vizavi de intenţiile României. Mai ales după ce recent, T. Băsescu a afirmat că România poate face pentru RM mai mult decât Polonia a realizat pentru Ucraina. [2] Asemenea judecăţi de valoare nu vor fi acceptate ca atare de către opinia publică din vecinătatea românească, dar în special de către Kievul principial.

Sursa eventuală de conflict poate fi legată de intenţia statului român de a spori finanţarea pentru presa românescă din ţările menţionate, pentru a atrage atenţia autorităţilor acestor ţări asupra necesităţii respectării drepturilor minorităţilor româneşti. Deşi a evitat acest termen geo-politic, preşedintele român s-a referit la modalităţi de „soft power” necesare atât pentru protejarea comunităţilor de români aflaţi în afara frontierelor naţiunii, cât şi pentru menţinerea integrităţii şi viabilităţii culturii, limbii şi tradiţiilor româneşti (din care face parte, pe lângă, susţinerea presei în limba română şi procesul de redobândire a cetăţeniei româneşti). Potrivit lui Băsescu avantajul acestor acţiuni va constitui tranformarea minorităţilor într-un „liant” care ar lega România de celelalte state vecine. Cu alte cuvinte, prin acest intermediu, actualul preşedinte al României doreşte să faciliteze intensificarea influenţei româneşti în regiunile din vecinătate.

Din cauza „oboselei” de extindere a UE (etc.), comunicarea şi interacţiunea cu minorităţile întâmpină piedici serioase (aşa state ca Ucraina sunt reticente faţă de cerinţele României şi deci resctrictive în raport cu minorităţile române). De aceea, prin declaraţii de această natură Bucureştiul denotă interesul de a schimba starea lucrurilor utilizând instrumentele de „soft power” şi aspiraţiile/angajamentele europene ale ţărilor vecine, indiferent de perspectivele europene reale în proximitatea lui. În acest sens, Băsescu a sugerat că promovarea intereselor minorităţilor româneşti în statele vecine ar trebui să devină una din priorităţile de top ale României.

La fel ca şi alte declaraţii neatente ale preşedintelui Băsescu, dorinţa de a se focusa pe minorităţi în relaţia bilaterală cu Ucraina sau chiar Serbia pot avea reacţii inadecvate şi ostile din partea celor două, care se vor concentra şi mai mult pe limitarea manifestărilor româneşti ale minorităţilor, dar şi pe restrângerea şi mai mare a influenţei României (tratată cu suspiciune).

Mesajele pan-româneşti lansate de Băsescu se intensifică pe măsură ce se apropie perioada electorală pentru prezidenţiale. Conflictele cu PSD şi comisiile parlamentare de anchetă animate de social-democraţi cu ajutorul naţional-liberalilor împotriva acoliţilor de partid a lui Băsescu cauzează probleme serioase pentru imaginea viitorul candidat din partea PDL, fie el actualul şef al statului sau oricine altcineva. Prin urmare, asemenea retorică pan-românească profundă şi neconvenţională poate avea menirea eclipsării scandalurilor cu implicarea democrat-liberalilor. Ca şi anterior, miza acestor campanii meadiatice bazate axate viaţa şi evoluţia minorităţilor ascund de fapt un caracter electoral. Iar promisiunile atractive făcute presei de limbă română urmăreşte nu altceva decât stimularea lor înaintea campaniei electorale din România şi desigur atragerea lor de partea lui Traian Băsescu. Or, în condiţiile unei prezenţe scăzute la urnele de vot pe motivul apatiei şi/sau neîncrederii faţă de politică şi actorii ei, traumei psihologice cauzate de actuala criză etc., comunitatea românilor din vecinătatea României (în special RM), ar putea avea o importanţă majoră pentru rezultatele electorale finale.

Referinţe:
1. Comunicat de presă, Preşedinţia României, http://www.presidency.ro/index.php?_RID=det&tb=date&id=9603&_PRID=

2. Traian Basescu: „Romania poate face pentru Republica Moldova mai mult decat a facut Polonia pentru Ucraina…”,
http://www.europa.md/primary.php?d=rom&n=Evenimente.0_5703

Mai multe analize si comentarii politice pot fi accesate pe blogul politologului Denis Cenusa: www.cenusadi.wordpress.com

Ecouri

  • C Mihaela: (9-8-2009 la 00:00)

    Interesantă prezentarea opiniilor actualului Președinte al României în fața jurnaliștilor români de pretutindeni. Mai ales că presa noastră destul de zgomotoasă a prezentat în continuare morții și răniții zilei, continuând parcă paginile cu necroloage din „România liberă” din „epoca de aur”. Am însă o altă percepție cu privire la ecoul acestora peste hotare. Sunt convinsă că în sufletele celor aflați lângă hotarele României asemenea angajamente au un efect benefic. De altfel, discursul Președintelui îi viza pe aceștia și nicidecum pe oficialii administrațiilor statelor vecine. Pentru aceștia sunt valabile altfel de angajamente, în consens cu legislația UE sau cu cea SUA.

  • Rodica Perciali: (9-8-2009 la 00:00)

    Inteligent comentariu..la un articol.. ingust, de analiza la nivel studentesc si sablonard daca nu chiar schioapa

    Rodica Perciali
    http://www.romanianculture.us

  • Denis Cenusa: (9-8-2009 la 00:00)

    Imi pare bine ca sunt reactii atat de diverse. Daca insa sa trecem peste critica doamnei Perciali, atunci vreau sa subliniez ideea ca afirmatiile unui sef de stat trebuie sa fie corecte din punct de vedere politic, responsabile si rationale (nu afective!) in asemenea probleme sensibile ca minoritatile etnice/nationale. Dar situatia electorala cere populism lansat in special peste hotare, pentru ca in tara putini sunt susceptibili la asa ceva (criza, disponibilizarile, deficit bugetar serios etc.).

  • Petru CLEJ: (9-8-2009 la 00:00)

    Denis, eu să fiu în locul tău aș ignora comentariile doamnei Perciali, care dorește du tot dinadinsul să fie băgată în seamă.

  • Petru CLEJ: (9-8-2009 la 00:00)

    Doamnă Perciali,

    Ați venit aici să faceți ordine, să vă lăudați muzeul? V-au murit lăudătorii?

    Cine sunt eu? Jurnalist, spre deosebire de dumneavoastră. E un CV alături de numele meu pe această pagină.

  • Rodica Perciali: (9-8-2009 la 00:00)

    Domnule (?) Clej, sunteti extraordinar !

    Si ce este rau sa vrei sa fii bagat in seama in general? Si in special un om ca mine, o voce a 25+ ani de munca titabnica p.t Romania de care nu vad care dintre dvoastra sau altii ati fi in stare..ca i-as fi predat de mult stafeta..Oare de ce scriu oamenii aici si in alte locuri..ca sa nu fie bagati in seama? Dialogul surzilor ! sau ca sa aveti de ce sa va legati sa improscati cu ura? Si peste tot doar vocea si sondajele dvoastra „logice” sa domine?

    Si regulile de intoleranta..?

    Impotriva democratiei ???..dvoastra stiti ce este asta ???

    A-si face oameni vocile auzite intre ei si de catre PRESA ??!! (aveti ceva de-a face cu presa?)

    Dar mite cind esti un om care a facut lucruri majore MODEL pt. o tara si diaspora intreaga ! Si in SUA , unele unice pe domenii romanesti si ca succese publice! si cu peste 120 de articole in doua tari mentionindu-ma..Or fi fost topti ziaristii astia, mai ales americanii nebuni ca m-au auzit ..iar romanii din tara, cei mai prosti..inca netrezitit de dvoastra sa fie in garda sis a interzica vocile la timp..Asta p.tca se aporpie de 20 de ani si dac pina acum le-a scapat vocea mea, in zeci de articole, mai ales in presa centrala unele mari de o pagina si cam vreo 10 apariti TV…., acum in nici un caz sa nu se mai intimple, da??? (mai ales ca deja sunt unii pe drumul cel bun si in ultimii ani au pus de tot caus celor ca mine..romani get beget, patrioti, dedicati, iubind binele si frumosul p.t toti mai mult decit pe noi insine???

    Dvoastra ce ati facut semnificativ pt.Romania si pt. omenire? Am vazut ca va apare Anglia la adres ade email; ce ati facut deoebit in Anglia ? Cite mii daca nu milioane de englezi stiu de dvoastra ca ati facut ceva deosebit?

    Sunteti ziarist sau nu? ca pareti ca nu sunteti din moment ce nu vreti sa auziti oamenii !

    Sau nu vreti sa-i auziti pe cei care tin la Romania sau la principii, cazue nobile si la LOGICA..inclusiv a sondajelor?

    Dar va revarsati ura la fiecare pas..Oare chiar nu va dati seama? sau ca un ziaristi nu are voie sa reactioneze astyfel si ca dac o face este un abuz, un ultragiu profesiie, civismului si publicului..As zice ca si colegilor dvoastra dar vad ca ei tac..pareti ca i=ati redus pe toti la tacere..

    Oare prin aceleasi metode de intimidare voita, dezlantuita ? sau una mai dibace..?

    V-ar placea sa apara in presa replicile dvoastra? ca daca tot va credti singurul cu merite sa fiti auzit , de ce nu va faceti publice reamrcile sa invete oamenii noua democratie a dvoastra..!

    ca doar vreti sa faceti bine in jur, nu-i asa?

    Dle Maier, ca fondator sunteti de acord cu asemenea replici distructive dialogului?

    Chiar va cer sa raspundeti caci sunt socat de asemenea tupeu dictatorial si cu tendinta evidenta si puternica de a distruge ! ca de profesionalism niic nu mai incape a fi vorba..cind ura si salbaticia domina ca raspuns la replici normale, civilizate si chiar de felicitare ale altora..

    daca nu raspundeti sa intelegem ca acceptati ca somnul ratiunii sa nasca monstri? si ca apoi, va e si dvoastra frica de ei..?

    Eu una nu vreau sa cred ca cineva care da atita timp sa construiasca un portal romanesc vrea sa fac rau romanilor in asemenea hal..mai ales daca nu vrea sa-si atraga la fel..

    Cu atit mai mult cu cit l-a intitulat Romania Libera..Adevarat ca spuenti „in viitor” si acum , cu aceste atitudini imi vine sa ma intreb si eu..suspicios … ..”la ce fel de viitor al unei tari se gindesc si planuiesc acesti intelectuali” ?

    oare e cazul sa incepem sa ne si temem ??? Cum , din plin, Dl.Clej pare ca vrea ??!!!!

    va sugerez sa-i sugerati sa-si ceara scuze si sa invete democratia si, de la romanii pe care nu-i sufera, ceva bun simt..

    iar dac vrea sa ingroape un muzeu rerpezenttativ romanesc din SUA si vocile diasporei si cultura romana..nu e primul, dar daca e barbat curajos sa o spuna public..Daca nu e, il ajut eu. la fel ar trebui, cred eu f.tare, sa faceti si dvoastra..mai ales ca aveti o pilda buna in felul cum Dl.Tudoran, finut de tot, isi ajuta prietenii cu o morala finuta de tot..care doar ca are riscul sa fie prea finuta pt. unii ca ei..Sa vedem..

    Rodica Perciali
    http://www.romanianculture.us

  • Rodica Perciali: (9-8-2009 la 00:00)

    Dle Maier, va rog sa postati materialul meu scris ieri ca urmare a replicii dlui Cenusa. Este un material important, o schita-analiza a mai multor aspecte, inclusiv teme ce ne privesc direct pe romanii din emigratie , dar mai ales ale tarii noastre despre care , sper ca nu numai unii au voie sa vorbeasca, mai ales acei care nu ajuta decit vorbind..
    Sunt perspective din partea noastra, a celor din diaspora care ne ocupam de Romania de o viata si nu aveti nici un motiv sa blocati asemenea materiale. Nici nu-mi vine sa cred ca se poate intimpla asa ceva in ziua de azi pe un site de intelectuali..si care tine totusi de SUA…cind pina si cele ale romanilor din tara sunt libere

    Daca nu vreti, macar spuneti-mi si neaparat trimiteti-l dansului, confirmindu0-mi totodata. Suntem organizatii culturale..cum sa se ajunga sa ne cenzurati ? NU aveti voie sa opriti comunicarea intre cercetatori , oameni de cultura..Nici nu-mi vine sa cred ca faceti asa ceva..Asta ca Dl. Cenusa sa ramina vexat, sa nu afle ce am scris.., sa dati sansa unor resentimente si ca acest domn Clej sa poata posta aiurea ca sa creeze cu rea intentie un climat de dusmanie??fata de ce? fata de oameniid e cultura romani de buna credinta?? ..Ca daca stia ce am scris poate invata ceva si ii venea sa aibe un pic de respect.

    Si nu cumva bnu ati dat drumul si altor materaile ale mele? O sa ma uit miine, acum trebuie sa fac altceva legatd e muzue p.t miine..
    Era cazul sa dati respectul cuvenit acestui muzue de mult..sa fi venit sa vizitai, s acunoasteti istoria romanilor din SUA..sa aratati apreciere si dorinta de a ajuta..Sa fi facut apeluri catre alti romani..Chiar ca va rog sa va ginditi la asta ca nu vom mai putea tine muzeul (weekendul acesta mergem in Phila caci sotul meu va afea o opeartie..si voi fi si la muzeu vreo 2 zile, poate reusiit sai venit si sa invitati si pe altii, inclusiv pe dl.Raymond Luca…dansul ar fi trebuit sa vina de anul trecut sua macars a nes xcir.e.ce feld e poltica credti dvoastya ca faceti? Tot una mica pitica..preucvm si cei din tar si chiar mai rau..caci la siteurile din tar nu se elimina oamenii..Ceea ce am patit eu la FreeEx este o excetpie si acum vad ca si dvoastra va pregatiti la ceva asemanator..in loc sa va rodicati deasupra ingustimilro sa va diovedit un intelept..cel putin in sensul sau la nivelul editorialului dvoastra..iar legatd e muzue sid e liga este si de datoria dvoastra sa va preocupati si sa intreprindeti niste pasi..

    ca moderator puteti interveni cu comentarii..puteti media..ca aata este de fapt rolul adevarat al unui moderator..Altfel, cu asemenea „incurajari” cum vin de la amicuyl dvoastra P.Clej…nu ajungem nici unii sa mai costruim puntile acelea romanesti peste ocean

    Sper ca nu sunteti din tabara celor care accepta ca eles a fie mereu si mereu subminate..

    Si ca va dati seama ca mai devreme sau mai tirziu lucrurile astea vor fi cunoscute, se va scrie…

    Rodica Perciali
    http://www.romanianculture.us



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Inscripții antisemite și xenofobe la Bălți

BĂLŢI (Imedia) – Mai multe inscripţii cu caracter xenofob la adresa evreilor, dar şi inscripţii prin care se indică superioritatea...

Închide
3.236.112.101