caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marturii



 

Galia Gruder şi Burschi Gruder – «Aventurile cârligului de rufe Uf»

de (26-7-2009)

Editura Hasefer, Bucureşti, 2009
ISBN: 973-630-201-5
Preţ: 21.8 LEI

Publicată în condiţii grafice deosebite la Editura Hasefer în 2009, cartea pentru copii «Aventurile cârligului de rufe Uf» are o dublă calitate: în primul rând, dincolo de imaginaţia necesară aventurilor neverosimile, conferă un suport pozitiv de reflecţie celor mici, în al doilea rând, este realizată de un cuplu de artişti ai penelului care au încântat în egală măsură, copilăria a cel puţin trei generaţii de cititori: Galia Gruder şi Burschi Gruder.
Galia Maria Gruder este originară din Basarabia şi are o dublă specializare: Facultatea de Chimie Industrială de la Politehnică şi Facultatea de Litere din Bucureşti. Activitatea sa ştiinţifică în domeniul cristalelor dure şi metalelor neferoase a fost evidenţiată prin numeroase comunicări stiinţifice şi publicaţii de specialitate în tară şi în lume, iar pasiunea pentru literatură i-a permis publicarea unor cărţi precum «De la silex la diamante sintetice » (Ed. Tineretului, 1960), «Povestea unui cristal de sare » (Ed. Tineretului, 1967), «Familia diamantului» (Ed. Stiintifică, 1968), «Strălucire si destin: o istorie a pietrelor preţioase» (Ed. Tritonic, 2000), Cartea aurului (Editura Humanitas, 2003), Cartea nestematelor (Editura Humanitas, 2003), Istoria fascinantă a pietrelor preţioase (Tritonic, 2007), «Darurile Lumii Noi (1492 – 1992)» (Trei Iezi Cucuieţi, 1994) precum şi alte cărţi pentru copii ilustrate de soţul său Burschi Gruder.

Captivată de avantgardă, suprarealism şi ştiinţă în egală măsură, Galia Maria Gruder este cunoscută şi ca autoare de literatură science-fiction, fiind publicată şi premiată la concursurile de gen în ţară şi străinătate. A frecventat celebrul Cenaclu al Marţienilor (cenaclul fiind numit asa datorita întâlnirilor de marţi) de la Uniunea Scriitorilor în perioada conducerii acestuia de către regretaţii Adrian Rogoz (un mare promotor al genului sf, seful colecţiei de «Povestiri stiintifico-fantastice» de 1 leu, şi care m-a fascinat în copilarie printr-o calitate mai puţin cunoscută, cea de poet – volumul de versuri «Inimă rezistentă») – de scriitorul Vladimir Colin, sau, mai târziu, de teoreticianul literaturii de anticipaţie românesti, Ion Hobana.

Graficianul Max Emanuel (Burschi) Gruder, s-a născut la data de 16 mai 1928 la Cernăuti, din părinţi originari din Bucovina. Se va stabili cu părinţii la Bucuresti în 1935. Este cunoscut ca un ilustrator de cărţi pentru copii încă din anul 1946, când, după război, student fiind la Politehnica din Bucureşti secţia mecanica, şi avand un talent remarcabil la desen, a inceput să colaboreze la revista « Tinereţea ».

Asa cum este menţionat şi în «Dicţionarul benzii desenate din Romania», autori Dodo Niţă şi Virgil Tomuleţ, editura MJM Craiova 2005 sau în «Dictionnaire de la bande dessinee roumaine», 2008, autori Dodo Niţă şi Mircea Arapu, Burschi Gruder este considerat unul dintre inovatorii stilului de banda desenată din Romania, fiind, în fapt, decanul acestui gen de ilustraţie de la noi.
Din anul 1949, când s-au înfíinţat publicaţiile pentru copii, Burschi Gruder a colaborat permanent la toate revistele de gen care apareau la Bucureşti, săptămanale sau lunare, sub semnătura de Burschi.

Până în 1989 a fost ilustrator permanent la «Pionierul», «Scânteia Pionierului», « Cravata Rosie», «Arici Pogonici», «Luminiţa», «Soimii Patriei», iar dupa 1989 la «Clopoţel», «Licurici» şi «Universul Copiilor», pană ce acestea şi-au încetat apariţia.

A continuat să ilustreze cu predilecţie reviste pentru copii iar printre colaboratorii şi prietenii sai de-o viaţă o amintim pe cunoscuta graficiana de origine romană, Lise Marin, cel mai longeviv ilustrator-autor de cărti pentru copii de la editura Nathan din Paris.

De-a lungul timpului, unele din desenele sale apărute în periodicele din Romania au fost reproduse în reviste pentru copii din Polonia, fosta Jugoslavia, fosta RDG, fosta URSS, Moldova ş.a.m.d. fiind citate pozitiv în presa culturală a vremii (Gazeta literară, Contemporanul etc).
Burschi Gruder a realizat nenumărate coperţi la reviste şi cărţi, a inventat povestiri în imagini, adept al stilului BD occidental, a ilustrat cărţile lui Marin Sorescu, Tudor Opriş, Ion Vlasiu, Iosif Sava, Dumitru Prunaru, Alexandru Mironov, Iosef Eugen Campus, Eduard Jurist, Alexandru Sen, Apostolescu Stelian, Leonid Petrescu, Radu Nor, Gabriel Cheroiu, Adriana Iliescu, Galia Gruder ş.a. manuale didactice precum şi propriile cărţi, a creat personaje care au rămas în memoria cititorilor şi părinţilor lor, azi bunici.

In anul 1956 a ilustrat prima sa carte «Alarmă în subterană» care s-a bucurat de succes, fiind citată în presă şi editată apoi şi în limba engleză, apoi a fost solicitat să ilustreze şi alte cărţi, reuşind astfel să publice peste 120 de titluri pentru editurile Tineretului, Ion Creangă, Didactică, Stiinţifícă, Coresi, All, Hasefer. In prezent, Burschi Gruder îşi continuă activitatea de grafician ilustrator la Bucureşti, unde desenează cu aceeaşi pasiune şi colaborează constant la „Pipo” şi „Luceafărul copiilor”.

« Aventurile cârligului de rufe Uf » este o carte ce trebuie răsfoită numai în prezenţa celor mari şi celor mici.
Un cârlig de rufe Uf se poate împrieteni cu oricine, mai mult, poate pleca oriunde prin lume atunci când doreşte. Totul este să aibă prieteni adevaraţi, câteva rândunici voiajoare, o familie iubitoare, noţiuni de geografie şi un bagaj de vise.

« Aventurile cârligului de rufe Uf » este mai ales, dovada unei vocaţii autentice, a doi autori români care şi-au dedicat viaţa literaturii pentru copii şi nu numai, pe care vă invit, astfel, să-i apreciaţi aşa cum aţi făcut-o dintotdeauna.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Republica Moldova la răscruce: alegerile ultimei șanse

Electoratul din Republica Moldova votează miercuri 29 iulie pentru a doua oară în acest an în alegeri parlamentare, menite să...

Închide
107.22.56.225