caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Turul Franței: Contador sau Armstrong? Nu, Bruyneel

de (19-7-2009)
Contador, Bruyneel și Armstrong - cel mai de succes trio din istoria Turului FranțeiContador, Bruyneel și Armstrong – cel mai de succes trio din istoria Turului Franței

Alberto Contador a îmbrăcat în sfârșit, după două săptămâni de cursă, tricoul galben de lider în Turul Franței la ciclism, în urma unei strălucite victorii în prima etapă de munte din Alpi, terminată cu urcușul spre Verbier, unde spaniolul și-a lăsat în urmă toți rivalii în urma unui demaraj devastator la cinci kilometri de sosire.

Printre aceștia se află și coechipierul său de la echipa Astana, americanul Lance Armstrong, cel care a câștigat de șapte ori consecutiv (1999 – 2005) cea mai prestigioasă competiție ciclistă mondială și probabil cea mai dificilă competiție din întreg sportul. Armstriong e acum pe locul doi în clasamentul general la peste 1 min 30 sec în urma sa.

Până acum, toți jurnaliștii își puneau întrebarea: cine este liderul acestei echipe sponsorizate de guvernul Kazahstanului: septuplul câștigător al Turului, care se apropie acum de 38 de ani sau mai tânărul său (27 de ani neîmpliniți) coechipier și rival Alberto Contador, câștigător al Turului Franței în 2007, dar și al Turului Italiei și Spaniei în 2008, când a absentat de la Marea Buclă.

Conferințele de presă separate ale celor doi relevau o anumită animozitate între coechipierii campioni ai Astanei, ba chiar o iritare a spaniolului la insistența jurnaliștilor care vroiau să știe care e liderul care se va bucura de sprijinul coechipierilor în acest sport prin excelență de echipă.

Faptul că Armstrong e prieten apropiat cu directorul sportiv Johan Bruyneel, care l-a ghidat la victorie de șapte ori (așa cum l-a ghidat și pe Contador în 2007) n-a făcut decât să amplifice speculațiile cu privire la pretinsul favoritism practicat de Bruyneel.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu ciclismul, Astana e un fel de Real Madrid, care a adunat sub culorile sale campioni de talia unor Armstrong și Contador, dar și cicliști de elită precum germanul Andreas Kloden sau americanul Levi Leipheimer, clasați în trecut pe podiumul Turului Franței.

Numai că victoria lui Contador la Verbier arată cât de mult s-au înșelat: spaniolul a arătat că e cel mai puternic – fapt recunoscut imediat după sosire de Armstrong – iar tactica – atacul său la 5 km de sosire în asecensiunea finală – poartă clar amprenta marelui maestru care este Johan Bruyneel, care a reușit să-i surprindă din nou, nu doar pe jurnaliști, ci și pe rivalii săi.

În spatele său, Armstrong și Kloden au jucat rolul echipierilor fideli, neparticipând la contra-atacurile rivalilor și contribuind astfel la victoria coechipierului și acum și liderului lor.

Mai e o săptămână de cursă, cu încă trei etape de munte și una contra-cronometru, dar Contador e de pe acum mare favorit pentru victoria finală la Paris, pe Champs Elyseees pe 27 iulie.

Și dacă va câștiga acest lucru se datorează în mare măsură aceluia care este de departe cel mai de succes director sportiv din istoria ciclismului: Johan Bruyneel, belgianul fluent în șase limbi, pentru care victoria finală a echipei e mai importantă decât orice prietenie, fie ea și cu cineva ca Lance Armstrong.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O zi la curse pentru Voronin

Președintele interimar al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și-a început vizita în Federația Rusă pe Hipodromul Central din Moscova, unde asistă...

Închide
18.118.120.109