caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Garda Ungară – organizație extremistă – dizolvată de justiție

de (3-7-2009)

Curtea de Apel din Budapesta, printr-o sentinţă definitivă nu numai că a aprobat hotărârea tribunalului privind dizolvarea Asociaţiei Culturale a Gărzii Ungare pentru Păstrarea Tradiţilor, dar în plus a declarat că şi Mişcarea Gărzii este ilegală, şi corelat cu senţinţele anterioare, consideră că manifestările gărzii organizate într-o serie de localităţi cu populaţie mixtă, lezează drepturile şi libertatea altora, deoarece în locul atenuării incordărilor, aceste manifestări au condus la ascuţirea situaţiei, stârnind pericolul violenţei.. Sentinţa Curţii de Apel, accentuează că decizia se extinde şi asupra Mişcării Gărzii Ungare, create de asociaţie şi suprimă cadrul organizatoric al acesteia. Ultima precizare reprezintă o cotitură fundamentală faţă de sentinţa tribunalului, care nu atingea activitatea Mişcării.

Atât Gábor Vona, preşedintele Partidului JOBBIK, recent întrat în Parlamentul European cât şi avocatul gărzii, imediat după pronunţarea sentinţei au declarat că se vor adresa Tribunalului Suprem cu o cerere de revizuire.Într-un comunicat publicat pe pagina web a Gărzii Ungare, liderii acestei organizaţii paramilitare arată că „Mişcarea Gârzii Ungare nu poate nici să accepte nici să se identifice cu această senţinţă. Considerăm că atât sentinţa tribunalului, cât şi a Curţii de Apel, s-a născut sub presiune politică…. Apreciem ca un fapt revoltător şi ca amestecarea ramurilor puterii că deciziile instanţelor – numite justiţie, pot fi astfel influenţate.”

În ciuda hotărârii Curţii de Apel, Garda a anunţat că în zilele următoare va continua recrutarea unor noi membrii, în două judeţe ţi în cinci localităţi din jurul capitalei. Pentru sâmbătă 5 iulie, Mişcarea pentru Tineret a celor 64 de Comitate – o organizaţie radicală, cunoscută şi de autorităţile ţărilor vecine cu Ungaria – intenţionează să ţină o demonstraţie de simpatie cu Garda Ungară şi să protesteze împotriva arestării lui Gyôrgy Budaházy, principalul actor al unor demonstraţii antiguvernamentale, învinuit cu pregătirea unor acte teroriste.

Alegerea zilei de 4 iulie nu a fost o simplă întâmplare. Acum 7 ani,- după ce partidele conservatoare au fost înfrânte de coaliţia socialist-liberală, Budaházy şi confraţii lui, au blocat podul Elisabeta, îngreunând într-un mod deosebit, trecerea Dunării cu autovehicule, pe una din arterele principale ale Budapestei.

Dar planul organizaţiilor extremiste a eşuat. Având la dispoziţie o sentinţă definitivă, poliţia ungară a reacţionat prompt; podurile peste Dunăre au fost controlate de autorităţi încă din primele ore ale zilei, iar demonstraţiile anunţate în centrul capitalei, au fost interzise. Dar membrii Gărzii Ungare nu s-au dat în lături. Spre seară s-au aşezat cot la cot pe una din pieşele centrale şi nu au părăsit locul nici la somaţiile repetatea ale agenţilor de poliţie. Demonstranţii au aruncat pietre spre unitatea antiteroristā care a rāspuns cu grenade lacrimogene. Mai multe persoane au fost rānite uşor. Demonstraţia a luat sfârșit în jurul orei 21. Pînă la transmiterii acestor rânduri, poliţia a reţinut aproape 80 de persoane, printre care şi pe Gábor Vona, preşedintele partidului JOBBIK.

Primul ministru Gordon Bajnai, la congresul partidului socialist, referindu-se la răspândirea ideilor extremiste, a spus potrivit unei informaţii lansate de Agenţia MTI, că acest fenomen se datoreşte „unor răspunsuri simplificative la o serie de probleme deosebit de complexe.”

Cu împrăştierea demonstranţilor, manifestările extremiştilor însă nu au luat sfârşit. Liderii din JOBBIK au anunţat deja că săptămâna viitoare vor organiza o mare demonstraţie pentru anularea sentinţei Curţii de Apel privind dizolvarea Gărzii Ungare.

Ecouri

  • Rodica Perciali: (3-7-2009 la 00:00)

    Unde sunt programele de conflict mediation and resolution pe care le propunea SUA si pt.care chiar s-au dat bani din cei publici..pe ideea sa se ajute Eastern Europe??

    Trebuiau si el urmarite..dar cine sa o faca..Noi romani nu ne intelegem intre noi niic macar sa le vrem desi ne place ideea lor, iar ungurii din SUA nu stiua decit una si buna..si de aceea nic ei nu au dezvoltta ceva atit de necesar..si, am impresia ca nic nu mai conreaza prea mult p.tcei de acasa..
    Diasporele sunt tinute la distanta..si tema trebuie tratata ca lumea..caci s=ar putea s adam de explicatii mai ADINCI decit le banuiam , anume ca s-ar afla doar ins apteel usirlor inchise romanesti ale securitatii..sau la amicii ei din afaceri care vor sa se desfasoare fara ochi scrutatori..si, la fel si MAE-iul..si mai noi , ICR-ul.

    Daca SUA isi urma politica anilor 90 cred ca nu se ajungea la ce se vede azi..

    Pe ea cine o ajutas a-si revina la intelepciune ..??

    sa vedem ca pina una alta au fost explozii nationaliste si aici..

    Si sigur ca ele nu sunt legate sau cauzate doar de criza economica..dar accentuate da..

    sa vedem ce se face lumea de acum incolo daca prea multi din SUA il resping prea mult pe Obama..si SUA nu-si insuseste..sau reinsuseste politica DIALOGULUI si a cooperarii…si , de ce nu, ceva din ideile de „pretenie” cu toata lumea ..care le auzeam noi la radio cind eram mici…

    Nu vreti mai bine, fratilor..firtatilor si suratelor, ..sa ne dam mana TOVARASESTE?

    ca prea incepe sa ne tremure pamintul de sub picioarele libertatilor diverse ..centrifuge?

    Hora romaneasca ar fi o solutie si, in plus cu valente multiple..cum unele s-au si resimtit in tara (caci ce am fi facut fara RoMania si Etno, etc..??) Si alta ca solutie mult mai buna si mai ieftina decit ceea ce incearca aiurea Dna Udrea (daca nici parlamentul nu o poate controla..)si cei care o sprijina..mai mult sau mai putin amatori sau nestiutori

    Rodica Perciali
    http://www.romanianculture.us

  • Radu Humor: (3-7-2009 la 00:00)

    Vad ca nimeni nu vrea sa caute la radacinile infiriparii acestor miscari, sa descopere cauzele si sa inlature, cat mai e timp efectele.
    Deocamdata se mizeaza pe faptul ca astfel de actiuni/miscari pot fi controlate prin forta, ceea ce-i gresit si periculos pe termen lung si chiar scurt.
    Se pare ca greselile se vor repeta, la fel ca istoria , daca nu sunt cunoscute, asumate si mai ales indreptate !

  • Radu Humor: (3-7-2009 la 00:00)

    Mai, de ce ti-e frica , nu scapi !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Stela Popa vă invită la un talk-show politic la Chișinău

Stela Popa și primii ei invitațiÎn plină vară, Jurnal TV şi Vocea Basarabiei lansează, de la Bucureşti, o nouă emisiune....

Închide
44.192.75.131