caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion 

A murit scriitorul Ştefan J. Fay

de (28-6-2009)
6 ecouri

Pe 26 iunie s-a stins la Nisa, la vârsta de aproape 90 de ani, scriitorul Ştefan J. Fay. Acest român originar dintr-o veche familie franceză a fost prieten al lui Mircea Vulcanescu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Vladimir Ghika, Octavian Goga, despre care a scris pagini de mare caldură umană.
In scrierile sale situate între reportajul istoric şi romanul istoric, Stefan J. Fay s-a arătat a fi un adevărat „scriitor, patriot, revelator al istoriei României”, cum l-au caracterizat diverşi comentatori.

In luna mai 2009, scriitorul Stefan Vasile Andrei de Fay (Stefan J. Fay) a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A „Literatura” de către guvernul României pentru „contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal”.

Cărţi publicate:
Caietele Unui Fiu Risipitor: Fragmente De Jurnal
by Stefan J. Fay
Hardcover, Humanitas, ISBN 9732804459 (973-28-0445-9) La Un Ceai Cu Stefan J. Fay
by Stefan J. Fay, Ilie Rad
Hardcover, Institutul European, ISBN 973611256X (973-611-256-X) Moartea Baroanei: Roman Text Integral
by Stefan J. Fay
Hardcover, Ed Didactica si Pedagogica, R.A., ISBN 9733038350 (973-30-3835-0) Sokrateion: Marturie Despre Mircea Vulcanescu
by Stefan J. Fay
Hardcover, Humanitas, ISBN 9732808675 (973-28-0867-5) Sokrateion, Sau, Marturie Pentru Om
by Stefan J. Fay
Hardcover, Humanitas, ISBN 9732801964 (973-28-0196-4)

surse: http://signes-et-symboles.org/dossiers-symbole/index.php/2007/12/14/153-eliade-esoterisme-symbolisme

ICR Paris

Ce părere aveţi despre acest articol?
 • Corect 
 • Frumos spus 
 • Îmi dă de gândit 
 • Am învăţat ceva! 

Ecouri

 • silvia: (28-6-2009 la 00:00)

  Stefan J Fay nu provine dintr-o veche familie franceza, asa cum sustineti dumneavoastra. Tatal si mama sa au fost de origine maghiara, din secuime. Prin mama sa, Gabriela Kemeny, descinde dintr-o vechea familie Kemeny, atestata inca din secolul unspezece, iar prin tatal sau, Joseph de Fay, deasemenea dintr-o familie nobila maghiara. Tatal sau, membru in Parlamentul Romaniei interbelice, atasat de legatie in Japonia, unde a murit in conditii neelucidate, a fost foarte apreciat de romanii Octavian Goga si Eugen Goga, fratele sau, si de Nicolae Iorga pentru discursurile si scrierile sale. Mama sa, Gabriela, s-a casatorit de tinara, 17-18 ani, cu tatal sau, imptriva familiei, drept pentru care a fugit de acasa pentru a se casatori. Stefan Fay a fost casatarit cu Voica Bogdan, descendenta familiei moldovene Bogdan, inrudita cu alte familii boieresti din Moldova. Datorita faptului ca parintii sai au fost apropiati de familia Margareta si Mircea Vulcanescu,dupa moartea acestuia, Stefan Fay a fost unul dintre cei ca au ajutat-o pe doamna Vulcanescu.

 • Marina Nicolaev: (28-6-2009 la 00:00)

  Va multumesc!
  Informatiile pe care le-am avut au fost de pe site-ul oficial al regretatului Stefan J. Fay. Faptul ca dumneavoastra aduceti completari inseamna ca ACUM se citeste, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

 • Maria Margareta Manoiu, nascuta de Fay: (2-2-2011 la 22:49)

  Sint fiica scriitorului Stefan de Fay si trebuie sa va spun ca „Silvia” are informatii, dar nu complecte.
  Tata se tragea cu adevarat dintr-o veche familie franceza,iar un stramos al lui a venit dupa cruciade in Ungaria.
  Doamna Nicolaev are dreptate in ceea ce a scris.

 • Marina Nicolaev: (3-2-2011 la 02:31)

  Scriitorul Ştefan J. Fay a impartasit cititorilor sai evenimentele care i-au marcat viata.
  A avut bucuria sa i se recunoasca meritele si sa fie decorat si sunt convinsa, aceasta a insemnat mult pentru domnia-sa.
  Sincere Condoleante familiei!

 • Maria Margareta Manoiu, nascuta de Fay: (13-2-2012 la 21:02)

  Trebuie sa mai precizez ca bunicii mei Joseph si Gabriela nu au fugit de acasa sa se casatoreasca, cii au avut nunta in casa bunicilor lui Gabriela de la Iernut(an fotografii de la casatoria lor)iar bunicul meu Joseph de Fay, nu a murit in Japonia, cii la Bruxelle in 1927.
  Fac aceste precizari, ca le socotesc necesare pentru cei ce vor citi despre tata si parintii lui.
  Cu toata stima
  Maria Manoiu

 • Anca: (4-4-2013 la 06:21)

  Familia de Fay a ajuns in Ungaria abea in sec XII, pe vremea regelui Bella al IV regele Ungariei. Este pomenit un Rugaci de Fay – nume maghiarizat, probabil Rogerius de Fay).

  Moartea diplomatului Joseph baron de Fay a survenit la Bruxelles in 1927 cand era prim secretar la Legatia Romaniei, prin otravire (documente mai vechi ale Min.Externe din acea perioada).

  Pe cine intereseaza genealogia franceza a „fam.De Fay” poate sa consulte site-ul geanet.fr
  AncaDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Procuratura din RM cere lichidarea adresei www.UNIMEDIA.md

Portalul de știri UNIMEDIA ar putea rămâne fără numele său pe internet – www.unimedia.md. Acest lucru poate deveni realitate, după...

Închide
44.210.77.106