caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Represaliile din Moldova si pierderea legitimitatii morale a lui Voronin

de (12-4-2009)

Incep prin a cita un crampei din discursul oficial al premierului RM Zinaida Greceanii, citat de Moldpres: „Organizatorii celei mai mari crime din istoria Republicii Moldova planifica pentru miine si duminica sa foloseasca din nou copiii pentru a devasta cladirea Guvernului, de data aceasta. Daca acest lucru va fi admis de noi toti, jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Politia va folosi toate mijloacele necesare pentru apararea constitutionalitatii Republicii Moldova, inclusiv armele”.

Foarte interesant! Ca sa fie si mai clar, dna Greceanii mai adauga ca parintii trebuie sa aiba grija de copii, pe care ii asteapta o soarta tragica daca vor fi prinsi la demonstratia anticomunista.

Intr-adevar, lucrurile sunt confirmatre de mesajele primite de mine de la prietenii din Chisinau. Iata ce scrie un asemenea mesaj primit azi:

„……………..simt nevoia sa tac, am dat in seara asta un interviu pt. ……si pt. ……. Ma intrebau de Romania, vorbiti aceeasi limba nu? 🙂 In rest, stat politienesc…. rectorii, profesorii si patronii au fost amenintati ca daca permit studentilor sau angajatilor sa iasa la proteste vor fi judecati. Copii sub 16 ani prinsi in strada batuti cu bestialitate”.

Cu alte cuvinte se confirma promisiunea dnei Premier ca se va interveni cu metode drastice contra tinerilor. Asta da democratie! Una este ceea ce face politia din tarile civilizate, si alta se intampla in RM. Chiar in mult-hulita America exista o responsabilitate clara a politiei pentru ordinele date si incalcarea legii de catre politie, chiar si la nivel individual; cu atat mai mult la nivel colectiv, mai ales cand e vorba de minori sub 16 ani! Acestia nu sunt retinuti de politie decat daca au facut crime; regula este sa fie dusi de politisti acasa la familiile lor care sunt singurele in drept sa-i pedepseasca (daca nu e vorba de crime majore).

Ma intreb: ce tupeu mai poate avea conducerea comunista a RM sa invoce „regulile democratiei” cand practica in mod deschis metodele staliniste? Oricat de vinovati ar fi acei copii si chiar adultii respectivi, nimic nu justifica suspendarea aplicarii legilor asa-zisului stat (sau „non-stat”, cum il caracterizeaza presa germana) Rep. Moldova. Iar aceasta, chiar fara a declara legea martiala!

Se pare ca Voronion a ramas cu ideologia stalinista nereformata, in stare pura. In mod sigur el gandeste in termenii gandirii lui Stalin: „daca nu le vin de hac eu lor, atunci imi vor veni de hac ei mie”. El este incapabil sa inteleaga ca perioada guvernarii lui este condamnata chiar si de copiii din RMoldova, nu numai de adulti!
Sa nu uitam ca RM a ajuns de pe locul 32 pe locul 34 (si ultimul) in Europa, ca nivel de trai, in timpul domniei lui Voronin, nu inainte de ea.

Situatia a devenit imposibila: pe de o parte intelectualitatea ramasa in tara este in mare parte fie la nivelul minim de saracie, fie la nivelul maxim de coruptie. Din doua una!

In plus, au inceput sa apara in presa fotografii cu babuste „care condamna”. Dar nicidecum interviuri care sa caute sau sa explice explice cauzele adevarate ale revoltei.

Presa mondiala a inceput sa discute extensiv cauzele tulburarilor. Rolul Romaniei in aceste tulburari este considerat practic inexistent de majoritatea jurnalistilor; actiunea conducerii RM de a declara „persona non grata” pe ambasadorii romani nu are nici o justificare.
Este interesant ca aproape toate agentiile de presa au pus punctul pe i aratand ca aceasta revolta nici macar nu a fost indreptata contra comunismului in general ci a fost mai degraba o manifestare a rupturii dintre generatii. Numai in comentariile din Ungaria s-a vorbit tendentios de faptul ca „moldovenii nu vor sa fie considerati romani”, ceea ce cred ca e o dovada de miopie; depinde de „care” moldoveni vorbesc aceste agentii. In realitate generatia tanara, care nu a cunoscut ororile comunismului, a dat dovada de mai mult curaj decat generatia matura sau decat cea „post-matura”, ca sa ma exprim asa, care a votat „continuitatea comunista”.

Criza politica majora, care se poate solda cu vietile atator tineri, se datoreaza unei succesiuni de decizii politice extrem de gresite ale conducerii RM de dinainte de venirea la putere a lui Voronin. De exemplu, intreaga populatie din Moldova a respins umbrela NATO, care ar fi scutit Moldova de delirul ce a cuprins astazi conducerea acestei foste republici unionale. Nu pentru NATO, nu pentru EU; „Moldova trebuie sa fie neutra!” Acesta era sloganul moldovenesc din deceniul al zecelea al secolului trecut. Ori se stie ca vecinii Rusiei nu au putut fi cu adevarat neutri vreodata. Romania a ales politica corecta; Moldova, nu.

Gandindu-ma sa gasesc analogii cu situatia din RM, mi-am adus aminte de o intamplare din al doilea razboi mondial, povestita de tatal meu si de colegii lui. Intr-o imprejurare cand armata inamica a pus pe fuga unitatea romaneasca respectiv, tendinta soldatilor a fos sa se opreasca la marginea unei paduri. „Alergat, alergati, a venit ordinul”. Intr-adevar in cateva minute artileria inamica a distrus liziera padurii. Daca nu ar fi alergat mai departe, toti soldatii ar fost ucisi. La fel si aici: dupa caderea comunismului, toate statele care au scapat de URSS ar fi trebuit sa „fuga” cat mai departe, pentru ca oricand poate veni refluxul care sa mature orice independentza. Filosofia „neutralitatii” poate fi valabila pentru Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, dar nu pentru tarile vecine Rusiei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Atenție! Pericol de regim polițienesc în Republica Moldova!

Declaraţia unui grup de experţi cu privire la escaladarea situaţiei social-politice din R. Moldova "Considerăm că în Republica Moldova se...

Închide
3.145.34.51