caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Muzele diletantului (II). Pocitania își ia revanșa; Manele, manele!

de (8-3-2009)
Freddie Wadling își ia revanșaFreddie Wadling își ia revanșa

Suedezul Freddie Wadling, http://www.freddiewadling.net/, născut în 1951 la Göteborg, nu a avut de ales când, elev fiind, viata a început sa-i scoată la iveala surprizele pe care i le rezervase: căderea părului și, puțin mai încolo, un accident la coloana vertebrală l-au transformat într-o pocitanie. Copii de vârsta lui nu au pierdut nicio ocazie sa-l ,,taxeze\”; a ajuns repede un introvertit lipsit de speranță.
Dar surprizele ce-i erau rezervate nu s-au terminat aici. A devenit o voce de excepție în muzica rock. Si-a cucerit gloria pas cu pas, târându-se pe scenă. A cântat în cele mai prestigioase spectacole, printre altele pentru Familia Regală a Suediei.
Cândva, după mulți ani, la sfârșitul unui concert s-a apropiat de el o femeie: ,,Freddie, eu sunt colega ta de scoală primară. Ți-ai luat revanșa!!!

Ascultați-l pe youtube:

Flow my ashes

Once


Once we do
Once could change everything
Once could tell
and help me to clear out some things
Once would make
no difference at all
Once or not
I’ve already made this fall

Manele, manele
Cu toții știm ce sunt manelele: cântece turnate în serie după o rețeta comercială sigura. Mulți ar ave a de adăugat o listă întreagă de vorbe de ocară pentru ,,piesele” care au năpădit România.
Si totuși, ce e o manea?
MANEÁ, manele, s.f. Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată. – Din tc. manì. (www.dexonline.ro)
Oare câți știu ca maneaua a existat de când lumea în folclorul romanesc, stand cuminte alături de geampara, sârbă, învârtită și toate celelalte delicii ale nuntașilor.
Ce a fost a fost… Mai puțin cunoscute sunt abordări serioase chiar ale acestui gen. Jaro, prestigioasa casa de discuri germană, specializată în culegerea perlelor folclorice internaționale, a muzicienilor deosebiți, a descoperit corul bulgăresc de femei ,,Angelite\”. Fascinați de tonalitățile și maniera vocală tulburătoare, cu rădăcini în cântecul slav, au înregistrat cu ele o serie de discuri, printre care „Balkan Passions”.
http://www.jaro.de/php/endex.php3/page/content:flypage/cd_id/113/artist_id/5fb69237aa6a19c54f1841f9398cb2b2
Discul conține o compilație de cântece din Balcani, cântate de interpreți invitați din Grecia, Turcia, România pe care corul îi susțină cu țesătura armonică. Rezultatul este divers, autentic plin de prospețime și de mare frumusețe. Dirijor și orchestrator este talentatul

Georgi Petrov, http://www.jaro.de/php/endex.php3/page/content:artist/artist_id/0d38503e2b3c9ea81e5fa19580dc4702
Dacă aveți ocazia, ascultați discul lui „After Sunset”.

Al treilea cântec de pe disc este nici mai puțin decât „Dilelé – Manea Cu Voce (Tradițional)” cântat de Fanfara Ciocârlia.
Da, se poate și altfel…

În final, îmi pregătesc terenul pentru întâlnirea de săptămâna viitoare cu o impresie. Prestigiosul arhitect american
Robert Venturi, întrebat într-un interviu ce tip de lucrări i s-a părut cel mai dificil, cu cel mai înalt grad de provocare. A răspuns fără ezitare: ,,blocul de locuințe”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Propunere de condamnare a comunismului în Parlamentul European

Mai multe personalităţi din România au repus pe tapet necesitatea condamnării crimelor comuniste în Parlamentul European. La sediul Institutului de...

Închide
18.119.248.214