caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Cine încurajează înmatricularea maşinilor cu „K” (Kishinev) la Chişinău?

de (8-3-2009)

Nu mai este o noutate că pe străzile capitalei R. Moldova vedem tot mai multe maşini care conţin pe placa de înmatriculare litera K în loc de C. Pentru cine nu ştie, K vine de la Kishinev (trad. rusă Chişinău). La început se vorbea că pentru K optează mai mult vorbitorii de limbă rusă sau „cei care vor să se dea “cool” – vorba unui ziarist.

Am constatat că nu e chiar aşa. Printre cei cu K sunt şi alte categorii.

Maşina din imagine este a unei cunoştinţe. Atenţie la număr: K în loc de C. De ce a optat proprietarul pentru acest număr? Iată explicaţia: A vrut ca plăcuţa de la maşină să conţină iniţialele numelui său. Spune că a cerut un număr C VR 444, dar i s-a explicat că seria VR cu C în faţă a fost deja epuizată. Aşadar, i s-a propus K. Şi, cum „respectul de sine” contează, a preferat să ia un număr cu K.

Dar eu nu înţeleg – despre ce respect de sine este vorba aici?

Nu sunt puţine asemenea manifestări. Are omul o maşină frumoasă şi, respectiv, vrea să aibă şi un număr pe măsură. Totuşi, de ce anume K a trebuit să fie litera aleasă de autorităţi? Şi de ce anume din rusă? Are limba rusă un statut special chiar şi în ceea ce priveşte numerele de înmatriculare? Este ea cumva a doua limbă de stat că ieşim din situaţie prin introducerea acestui K? Cu aceeaşi ocazie puteam să punem iniţiale din limbile altor minorităţi, care locuiesc pe teritoriul R. Moldova: găgăuzi, bulgari etc. etc. De ce este favorizată doar o singură minoritate? Celelalte minorităţi ar putea protesta contra unei asemenea decizii motivând ca fiind discriminate! Şi ar fi pe deplin în drept să o facă în asemenea situaţie.

De altfel, oficiali de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale spun că schimbarea în cauză a fost o decizie care a intervenit în urma mai multor solicitări din partea şoferilor. Nu am văzut asemenea liste difuzate presei. Totul s-a făcut pe ascuns şi repede.

Şi încă ceva. Oare cum în marile oraşe se găsesc soluţii în asemenea cazuri numai la noi nu? S-au epuizat cumva ideile celor de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale? Mă îndoiesc. Din ce în ce mai mult, lumea se convinge că mai degrabă este vorba de un pas politic şi care ne arată clar încotro mergem.

Şi încă ceva – aşa cum spuneau şi alţi colegi din presă şi din blogosferă, dacă, de exemplu, chinezii ar cere la Moscova să fie introdusă o ideogramă chinezească, ar fi acceptabil, oare? Cred că moscoviţii ar crede că e mai degrabă o glumă… Şi ar avea dreptate. Asta se numeşte respectul faţă de sine şi valorile naţionale, pe care, de altfel, le tot invocă la fiecare pas comuniştii moldoveni. Dar la noi asemenea respect sau demnitate nu există…

p.s. Mai jos maşina de la Victoria Banc înregistrată cu K. Concluzia: „K” devine din ce în ce mai important, de vreme ce este solicitat şi de instituţii. Pe când vom vedea „K” şi la maşinile instituţiilor de stat?

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Propunere de condamnare a comunismului în Parlamentul European

Mai multe personalităţi din România au repus pe tapet necesitatea condamnării crimelor comuniste în Parlamentul European. La sediul Institutului de...

Închide
18.222.113.167