University of Phoenix Stadium din Glendale, AZ si echipa de gimnastica Arizona Sunrays au fost in perioada 13-15 februarie 2009, gazdele “Arizona Sunrays Hard Rock Invitation”, eveniment la care au participat peste o mie cinci sute de gimnaste si echipe de elita sosite din toate statele Americii si Canada. “Este minunat sa vezi ce se intampla aici. Fetele acestea au muncit serios ca sa poata participa la concurs”, spunea Liz Zall de la Arizona Sunrays Booster Club. “Fiica mea se afla printre gimnastele care vor intra in competitie. Cred ca o asemenea sansa ti se ofera o singura data in viata”, comenta una dintre mamicile venite sa asiste la eveniment. De altfel, miza intrecerii o reprezinta posibilitatea de a prinde un loc in echipa nationala a Statelor Unite sau in lotul national ori de a obtine o bursa la colegiu.
„Evenimentul se remarca prin tema propusa – de data aceasta, rock-and-roll-ul,” a declarat antrenorul principal al echipei din AZ, Dan Witenstein. „Pe toata durata pauzelor de warmup, va fi muzica, iar medaliile au forma de chitara electrica, ceea ce face ca lucrurile sa devina foarte distractive.”
Printre concurente s-a aflat si romanca Christina Grigore, care a evoluat vineri, 13 februarie, din partea All American Gymnastics, Missouri, la red level 8, alaturi de alte 56 de fete, cu toate pretendente la un loc pe podium.
In urma cu 24 de ani, Ionel si Sanda Grigore au emigrat in Statele Unite. Ambii practicasera in Romania sport de performanta – el, scrima, inot, parasutism si scuba diving in pesteri, iar ea, atletism. Plecat intr-o expeditie de scuba diving in Vietnam, sotul trage lozul castigator si poposeste mai intai in Italia, iar de acolo se indreapta spre pamantul fagaduintei, unde va lucra pentru inceput ca mecanic de intretinere la apartamente. Sotia si fiica i se alatura abia in februarie 1988 si familia se intregeste, intr-un final.
Sanda Grigore este absolventa a scolii de asistente medicale din Bucuresti, pe care reuseste sa o echivaleze in Statele Unite, dupa ce frecventeaza cursuri in domeniu, la institutiile de invatamant de aici. Ambitioasa, nu se opreste si continua sa isi completeze educatia, optand pentru studii de farmacist tehnician, astfel ca in prezent, munceste ca activity therapist la un nursing home. Pe trei august 1990, vine pe lume in St-Louis, MO cel de al doilea copil al sotilor Grigore, Christina, care va si duce de altfel, mai departe, traditia familiei in sport. Sapte ani mai tarziu, se muta cu totii in Portland Oregon, unde cumpara o casa de batrani, la care renunta insa in 2004 si fara sa mai intarzie, revin in MO, pentru a fi alaturi de parintii si familia sorei lui Ionel.
Astazi, Anneliese, 27, fiica mai mare a cuplului Grigore, este invatatoare in MO si mama a unei fetite, Jordan Ashley, eleva in clasa intaia, care face de patru ani, gimnastica si dans. Membra in prezent, la All American Gymnastics (MO), Christina, mezina lui Ionel si a Sandei, practica la randul ei, de la patrusprezece ani gimnastica de performanta.
In copilarie, Christina a avut parte mai mult de truda decat de joaca, pentru ca antrenamentele la gimnastica si patinaj, precum si studiul pianului ii ocupau aproape tot timpul liber, de aceea stie ca pentru a te mentine in lumea sportului este nevoie, pe langa perseverenta, de o putere de munca incredibila si de antrenamente serioase, in cazul ei cate patru ore de cinci ori pe saptamina, inclusiv simbata si duminica. In gimnastica, nimeni nu cunoaste cuvantul “vacanta”, asa ca spre deosebire de alti copii, Christina, care s-a apucat de performanta la sugestia Sandei, mare admiratoare a Nadiei Comaneci, nu are vreme sa lege amicitii sau sa iasa in oras cu prietenii, cu care pastreaza legatura doar telefonic. Aflata la nivelul de training, Grigore s-a deprins de mult cu ideea ca sacrificiile fac parte din viata de zi cu zi, fiindca nu este simplu sa exersezi pana ajungi sa nu iti mai simti corpul si sa te intorci zilnic acasa, dupa ora noua seara.
In spatele performantelor obtinute de Christina Grigore se afla capacitatea de a-si invinge teama, dorinta de a nu rata, precum si sustinerea morala si materiala pe care i-o ofera parintii. In fiecare an, ea a participat la cate zece-douasprezece concursuri, inscriindu-si pana acum in palmares un loc trei pe Statele Unite, dar si 87 de medalii si 14 cupe. De curand, romanca a evoluat, alaturi de alte peste patru mii de gimnaste din toata lumea, la cea mai mare competitie anuala din America, desfasurata ca intotdeauna in ultimele doua zile din ianuarie si prima zi din februarie, la Navy Pier din Chicago, IL.
In viziunea ei, daca vrei sa fii cel mai bun, trebuie sa inveti sa gandesti intotdeauna pozitiv, dar si sa iti doresti sa castigi si sa dai tot ce poti, iar pentru emotii, chiar daca sunt prezente, nu mai ramane loc. Cei cinci antrenori cu care lucreaza, au dat-o intotdeauna de exemplu celorlalte fete din lot si au visat mereu la nota maxima pentru ea, mai ales la sol, unde Christina exceleaza.
Fata se imparte intre scoala si sport, iar pentru ea, fiecare zi din saptamana, cu exceptia weekend-ului, incepe in banca, alaturi de colegii de clasa. Dupa ore, se pregateste pentru antrenamente si cu toate ca nu ii place sa conduca, vrea nu vrea, este obligata sa parcurga cu masina cele optsprezece mile pana la sala. Nu vine niciodata devreme acasa, si dupa ce soseste, continua sa munceasca pana noaptea tarziu, pregatindu-si temele pentru a doua zi. Exigentele sunt mari, iar Grigore nu si-a pus vreodata problema sa neglijeze sau sa nu frecventeze cursurile, singura exceptie admisa fiind acele zile de vineri cand din cauza vreunui concurs programat dinainte, trebuie sa renunte la tipicul obisnuit.
Christina are un suflet de artist, iar interesul ei pentru scoala si gimnastica se impleteste cu cei sapte ani de studii de pian din copilarie. Si pentru ca minunata lume a muzicii a fost si va ramane inca una din pasiunile ei, dimineata nu pleaca de acasa fara sa isi poarte degetele pe clape. Grigore este atrasa de asemenea, de matematica si science, si in viitor, isi doreste sa urmeze o facultate privata, dar sa faca si college gymnastics. Deocamdata, a aplicat deja la patru facultati si a fost admisa la toate, dupa ce a sustinut ACT.
Daca uneori, se mai intampla ca lucrurile sa nu mearga asa cum a visat, Christina nu se descurajeaza si nu abandoneaza, ba chiar este dispusa sa lucreze din greu ca sa obtina ceea ce si-a propus. Privind in trecut, fetei aproape ca nu ii vine sa creada ca in curand va termina liceul si daca ar fi sa poata schimba ceva in existenta ei de pana acum, atunci ar vrea sa fi inceput sportul de performanta la o varsta mai frageda.
Dupa ce isi va incheia cariera, Grigore spera sa aiba propria sala de gimnastica. In opinia ei, un destin sportiv incununat de succes inseamna sa lupti pentru medalii si sa le obtii, sa evoluezi fara greseala si sa termini de fiecare data o competitie, cu fruntea sus. Vorbind din experienta de pana acum, Christina le recomanda celor care abia au pornit pe acest drum, sa nu neglijeze antrenamentele, sa se pregateasca intens si mai ales, sa fie motivati, de la inceput pana la sfarsit, de pasiune. Oricat de greu li se va parea, satisfactiile nu vor intarzia sa apara si se vor dovedi pe masura eforturilor si asteptarilor, pentru ca nimic nu se compara cu sentimentul pe care il ai atunci cand urci pe podium, pentru a-ti primi medalia.
Despre gimnastica romaneasca, Grigore are numai cuvinte de apreciere si de admiratie si isi da seama ca rezultatele de calitate obtinute de conationalii nostri sunt dublate de multe ore de munca si de antrenamente severe. Atunci cand nu este la sala, Christina merge de obicei, la “Lifetime fitness”, canta la pian sau, destul de rar, patineaza. Nu pierde nici una din emisiunile sportive transmise la televizor si este de parere ca Nastasia Liukin si Shawn Johnson sunt in momentul de fata, cele mai bune gimnaste din lume. Aflata la prima ei vizita in AZ, Christina si-a cumparat de aici leotarde pentru colectia proprie.
“Arizona Sunrays Hard Rock Invitation” a fost primul concurs de acest gen care a avut loc la Glendale, dupa ce editia anterioara s-a desfasurat la Phoenix Civic Plaza. University of Phoenix Stadium, a carui realizare a durat trei ani, si-a deschis portile pe 1 august 2006 si este opera renumitului arhitect Peter Eisenman. Situat la doar cincisprezece minute de condus de centrul Phoenix-ului si avand o capacitate de 63.400 de locuri, stadionul continua sa ramana locatia ideala pentru organizarea de meciuri de fotbal, baschet, dar si concerte, spectacole, intreceri de rodeo si corporate events. Sambata noaptea, in incheierea “Arizona Sunrays Hard Rock Invitation”, spectatorii si concurentele au asistat aici la un concert sustinut de local favorite Gooder.